Премини към съдържанието
ivo88

MediaMonkey - Подредете музикалната си колекция

Препоръчан отговор


MediaMonkey е една от най-добрите програми за подреждане в удобен и лесен за управление каталог на вашата музикална колекция. В Библиотеката могат да се добавят аудио файлове от различни папки и устройства, които автоматично се подреждат в категории според информацията съдържаща се в таговете на файловете и с удобната търсачка бързо може да се намери файл в Библиотеката. Програмата има лек и интуитивен интерфейс, може без проблем да се справи с над 50000 аудио файла. MediaMonkey има вграден много добър плеър, но ако желаете можете да използвате Winamp, като плеър по подразбиране, като по този начин можете да използвате всички негови плъгини. Поддържат се и много от плъгините за Winamp, включително и визуализации. Лесно се редактират таговете на песните, като можете автоматично да търсите информация и обложки за албум от Интернет сайта Amazon и сървъра с база данни за Аудио CD - Freedb. Има и такива екстри, като "рипване" на Аудио CD на хард диска, като автоматично се запълват таговете на песните чрез Freedb, ако аудио диска е оригинален. "Пече" аудио файлове на CD/DVD дискове с вградена много добра програма за запис. Има опция и за конвертиране на файлове в друг формат, като може да се конвертира от почти всеки формат към OGG, MP3, WMA, WAV, FLAC, като се запазва информацията в таговете. Възможно е автоматично да се изравнява нивото на звука на песните с използване на технологиите Replay Gain и MP3 Gain и по този начин не се налага ръчно да регулирате нивото на звука. Ако желаете да се показва текста на песента по време на възпроизвеждането, можете да използвате програмата Minilyrics, която е съвместима с MediaMonkey.

Описани са опциите за пълната версия на MediaMonkey, при Free версията някои опции са недостъпни.

Официална страница: www.mediamonkey.com

Лиценз: Freeware (ограничен достъп до някои опции)

Линк за изтегляне: MediaMonkey

Размер: 6.35 MB

Операционна система: Windows All

При стартиране на програмата се показва приятния и удобен интерфейс на MediaMonkey. Изгледа е при скин Casino Orange.

MediaMonkey%20-%20Main.png

 • Отляво е дървовидното меню с каталога от аудио файлове, подредени в категории:

 • Location - Местоположение

 • Title - Заглавие

 • Artist - Изпълнител

 • Album - Албум

 • Genre - Жанр

 • Year - Година

 • Rating - Рейтинг

 • Classification - Класификация по Tempo (темпо), Mood (настроение), Occasion (подходящ случай), и Quality (качество на записа).

 • Files to Edit - Тук се показват файловете при които има някакъв проблем, например липса на информация в таговете или несъгласуваност. Това е полезно, когато искате да коригирате свойствата на дадени песни. При разширяването на това меню се показват опциите:
  1. Unknown Title - Показва песни, които нямат зададено заглавие в тага.
  2. Unknown Artist - Показва песни, които нямат зададен изпълнител в тага.
  3. Unknown Album - Показва песни, които нямат зададен албум в тага.
  4. Unknown Genre - Показва песни, които нямат зададен жанр в тага.
  5. Unknown Year - Показва песни, които нямат зададена година в тага.
  6. Unknown Rating - Показва песни, които нямат зададен рейтинг в свойствата.
  7. Unclassified Tracks - Показва песни, които нямат зададена класификация в тага.
  8. Unknown Album Art - Показва песни, които нямат зададена обложка на албум в свойствата.
  9. Multiple Artist Albums - Показва албуми и асоциираните файлове, които имат общо име на албума, но различни изпълнители.
  10. Dead Links - Тази опция показва записи, които са част от Библиотеката, но не могат да бъдат намерени, защото са били изтрити от тяхното физическо място на хард диска, ако файла е изтрит можете да изтриете записа от Библиотеката, но ако е преместен, можете да го потърсите, като изберете записа и след това опцията в менюто: File->Locate Moved/Missing Tracks.
  11. Unleveled - Показва песни, които нямат зададено ниво за изравняване на звука в тага.
  12. Unorganized tracks - Показва файлове, които не са организирани.
  13. Unsynchronized Tags - Тук се показват всички песни, чиито тагове не съвпадат с информацията съдържаща се в Библиотеката. Синхронизирането става, като се избере файла и след това опцията в менюто: Tools->Advanced Tag Managment->Synchronize Tags.
  14. Duplicate Titles - Тук се показват всички дублиращи се заглавия на песни.
  15. Duplicate Content - Тази опция показва всички песни, които са идентични в аудио съдържанието (таговете и други мета-данни се игнорират). Това работи само, когато е избрана опцията в настройките: Library->Analyzed for Duplicate Content, при добавянето на файлове в Библиотеката.

 • Virtual CD - Виртуалното CD е полезно, ако сте добавили аудио диск в каталога на Библиотеката и след това поискате да "рипнете" файлове от това аудио CD на хард диска, при простото рипване ще се получи дублиране на записите в Библиотеката, едните ще се показват в CD версията, а другите в рипнатата версия, за да се избегне това трябва да се изберат желаните файлове за рипване от каталога на аудио диска в Библиотеката и след това се избере опцията в менюто: Tools->Save to Virtual CD. Настройките на Виртуалното CD се правят в: Tools->Options->Virtual CD.

 • Preview - Тук се показват кратки записи на песни за предварителен преглед, запис на избраните песни може да се направи от менюто: Tools->Save Preview. Настройките на Preview се правят в: Tools->Options->Virtual CD & Preview.

 • My Computer - Оттук можете бързо да прегледате всяка папка и устройство на вашия компютър за аудио файлове.

 • Net Radio - MediaMonkey може да възпроизвежда повечето Shoutcast и Icecast радио станции, можете да ги стартирате от това меню. Ако искате да добавите някоя радио станция към предпочитаните, трябва да изтеглите името на радио станцията от прозореца "Now Playing" в определен от вас плейлист в дървовидното меню.

  Под дървовидното меню е мястото за обложка на албум, можете да добавите изображение от хард диска, като щракнете с десния бутон на мишката и изберете опцията Add image, след избирането на изображение ще се покаже прозореца "Add Album Art"

  Add%20Album%20Art.png

  Опции:
  Image location - Можете да изберете, къде да се запази изображението.

 • Save image to tag (if possible) - Запазване на изображението в тага на файла (ако е възможно).

 • Save image to album folder - Запазване на изображението в папката с албума.

 • Link to image - Линк към изображението, което може да се намира в произволна папка.

 • Apply to all tracks on the album - Прилагане на изображението към всички песни в албума.

  В центъра на прозореца на MediaMonkey е списъка с аудио файлове от избрана категория в дървовидното меню. Списъка е подреден в колони:

 • Title - Заглавие

 • Artist - Изпълнител

 • Album - Албум

 • Genre - Жанр

 • Rating - Рейтинг
  и други, като можете да изберете кои колони да се показват, като щракнете с десния бутон на мишката върху заглавие на колона и от списъка изберете желаните колони. Можете да ги сортирате, като щракнете върху заглавието на колоната, която искате да сортирате. Преименуването на файлове става, като щракнете бързо три пъти върху файл. Можете да промените изгледа на този списък с бутоните от лентата с инструменти за изглед, може да се направи да се показва обложка на албума до името на файла.
  Отдясно е прозореца "Now Playing", където се показва списък с файловете, които се възпроизвеждат в момента.
  Най-отдолу се намира плеъра на програмата с бутоните за управление.

  MediaMonkey има и мини режим, той се показва, като се щракне опцията отляво на бутона за минимизиране и от менюто се избере Change to MiniPlayer, другата опция Change to MicroPlayer ще минимизира програмата в системния трей, в този случай можете да зададете да се показват малки бутони за управление на MediaMonkey в панела за задачи, това става, като щракнете с десния бутон на мишката в панела за задачи и изберете опцията: Toolbars->MediaMonkey Player.

  Изглед на MiniPlayer:

  MiniPlayer.png


  Лентата с менюта има всичко необходимо за управлението на MediaMonkey, без да е претрупано с опции.
  Ето кратко описание на опциите:

  Меню File - Файл

  Menu%20File.png


 • Open URL or File - Отваряне на URL или аудио файл от хард диска. Тук можете да въведете URL адрес на Shoutcast или Icecast радио станция, която MediaMonkey може да възпроизвежда.

 • Add / Rescan Tracks to the Library - Сканиране на папки и устройства за аудио файлове, които да се добавят или обновят в Библиотеката. Можете да прекъснете сканирането, като щракнете с десния бутон мишката на лентата за състояние на сканирането и от менюто изберете Terminate, оттук можете да изберете и приоритет на процеса на сканирането.

 • Locate Moved/Missing Tracks - Търсене на преместени или липсващи файлове, търсения файл се избира от опцията в дървовидното меню: Files to Edit->Dead Links.

 • Maintain Library - Почистване и оптимизиране на Библиотеката, например изтриване на празни папки за изпълнител или албум, ако не е избрано да става автоматично.

 • Clear Library - Изтриване на всички данни от Библиотеката, при избиране на тази опция ще се покаже прозорец за потвърждаване на действието, като трябва да се напише в полето с главни букви "YES".

 • Manage Filters - Управление на филтрите.

 • Create Reports - Създаване на списък с файлове, който можете след това да го принтирате. Можете да изберете форматите HTML, XML, Exel и др.

 • Export to Playlist - Запазване на избраните файлове в .m3u плейлисти, ако желаете да ги използвате с други плеъри.

 • Exit - Изход на програмата.


  Меню Edit - Редактиране

  Menu%20Edit.png


 • Select all - Избиране на всички файлове в списъка.

 • Cut - Изрязване

 • Copy - Копиране

 • Paste - Вмъкване

 • New Playlist - Създаване на нов плейлист.

 • New AutoPlaylist - Автоматично създаване на нов плейлист, по зададени критерии за аудио файла, като Artist (изпълнител), албум, жанр и др. Например, ако е зададен критерий за име на изпълнител Madonna, то автоматично ще се създаде плейлист с песните на този изпълнител. При добавяне на нови файлове в Библиотеката с посочения критерий, те автоматично ще се прибавят към плейлиста.

 • Podcasts - Настройки на Podcast, като нов абонамент, обновяване и папка за медия файловете.

 • Properties - Свойства, тук можете да редактирате пътя и името на файла, както и полетата с таговете на избрания файл, които са групирани в различни табове. Възможно е групово преименуване на таговете на избраните файлове. При избирането на тази опция ще се отвори прозореца "Track Properties"

  Track%20Properties.png

  Настройки в прозореца Track Properties:


 • Basic - Настройка на основните тагове, като име на песен, изпълнител, албум и др. Вдясно има бутони с които може автоматично да се преименува файла или да се получи информация и обложка на албум от сайта Amazon.

 • Details - Тагове с детайли за песента, като оригинален изпълнител и албум, ако песента е кавър версия, издател, авторски права, инфо за продължителността на песента, размер, битрейт, честота и др.

 • Classification - Класификация на песента, като Tempo (темпо), Mood (настроение), Occasion - при какви случаи е подходяща песента, например за парти, Quality - качество на записа. Тук можете да зададете стойност на потребителските полета Custom 1 до 5. Преименуване на заглавието на тага Custom може да се направи в опцията Appearance в настройките на програмата.

 • Lyrics - Текст на песента.

 • Alburm Art - Обложка на албум, с бутона Add може да се избере изображение от хард диска, а с опцията Apply to all tracks on the Album - можетe да приложите изображението към всички песни в албума.

 • Virtual CD - Можете да копирате избрания файл от съществуващ каталог на аудио диск в Библиотеката във Виртуалното CD. Опцията Preview дава възможност да се направят кратки записи на песни за предварителен преглед.

  Продължение на Меню Edit

 • Search - Търсене в Библиотеката, могат да се въведат различни критерии за търсенето.


  Меню View - Изглед

  Menu%20View.png

  Тук можете да изберете кои прозорци да се показват.

 • Properties - Показване на прозореца със свойствата на избрания файл.

 • Player - Показване на плеъра.

 • Now Playing - Показване на прозореца "Now Playing".

 • Equaizer - Показване на Еквалайзера.

 • Album Art - Показване на обложка на албум.

 • Visualization - Стартиране/Спиране на визуализация.

 • Party Mode - Включване на режим Party Mode.

 • Show Details - Детайлен изглед на списъка с файлове.

 • Show Album Art - Показване на обложка за албум до името на песен в списъка с файлове.

 • Show Album Art with details - Показване на обложка за албум в детайлен изглед на списъка с файлове.

 • Configure Visualization - Настройки на визуализацията.

 • Refresh - Обновяване.

 • Toolbars - Избор на ленти с инструменти, които да се показват.

  Меню Play - Възпроизвеждане

  Menu%20Play.png

  Оттук можете да управлявате плеъра.

 • Play Now - Възпроизвеждане на избрания файл веднага.

 • Play Next - Възпроизвеждане на избрания файл, след текущия.

 • Play Last - Възпроизвеждане на избрания файл последен.

 • Play/Pause - Възпроизвеждане/Пауза

 • Stop - Спиране

 • Previous - Предишен файл

 • Next - Следващ файл

 • Sleep - Изключване на компютъра след определено време.

 • Crossfade - Премахване на затихването между файловете при възпроизвеждане, това може да се използва за миксиране на песни.

 • Auto-DJ - Когато свършат избраните от вас файлове за възпроизвеждане с тази опция можете да направите автоматично да се добавят нови файлове за възпроизвеждане от посочени от вас места.

 • Shuffle - Разбъркано възпроизвеждане на списъка с файлове.

 • Continuous - Възпроизвеждане на списъка с файлове отново.

 • Level Playback Volume - Вкл./Изкл. на изравняването на нивото на звука за анализираните файлове. Анализирането става с опцията в менюто: Tools->Analyze Volume.


  Меню Tools - Инструменти

  Menu%20Tools.png


 • Auto-Tag from Amazon - Автоматично запълване на таговете и обложка на албум за избраната песен от сайта Amazon.

 • Auto-Tag from Filename - Автоматично запълване на таговете на избраната песен от името на файла.

 • Auto-Organize Files - Автоматично организиране на файловете. При избирането на тази опция ще се отвори прозореца "Auto-Organize Files".

  Auto-Organize%20Files.png

  Настройки в прозореца Auto-Organize Files:


 • Auto-Organize allows you to move and rename files based on Track tags - Автоматичното организиране ви позволява да преместите и преименувате файлове базирано на таговете на песента.

 • Destination - Тук се посочва устройството, където ще бъде преместен или преименуван файла, името на папката и най-вдясно с таговете <Artist> и <Title> автоматично се задава името на файла. Когато в началото на полето пред тага <Artist> се показват символите: ".\" това означава, че файла ще бъде записан в същата папка, като оригиналния файл. Можете да определите името на файла ръчно или автоматично, като се използват таговете от реда под полето (наречени маски), вдясно от реда с таговете има малка стрелка, която показва всички възможни тагове, тук са и потребителските полета Custom 1 до 5, заглавията на които се настройват в менюто Appearance в настройките на програмата, а стойност може да се зададе от менюто: Edit->Properties->Classification.

 • Resulting directories and filenames - Крайни директории и имена на файлове.
  1. New Path - В полето са показани новия път и име на файла, ако пътя е променен се отбелязва в жълто.
  2. Old Path - Предишния път и име на файла.
  При натискане на бутона Options се показва прозорец за допълнителни настройки наречен: "Set Destination Wizard"

  Set%20Destination%20Wizard.png

  Настройки в прозореца Set Destination Wizard:


 • Main Directory - Главна директория, където ще бъде преместен или преименуван файла.

 • Subdirectories - Подпапки, ако желаете да има такива, можете да определите името на подпапката ръчно или автоматично, като използвате таговете от реда под полето.

 • Filename - Име на файла, може да се определи ръчно или автоматично с таговете от реда под полето.

 • Sample - Тук може да видите пример, как ще изглеждат имената на папките и файла след преместването или преименуването.

  Продължение на Меню Tools

 • Advanced Tag Managment - Тук с опцията Synchronize Tags, можете да сихронизирате таговете на файловете с данните в Библиотеката, несинхронизираните файлове може да видите от опцията в дървовидното меню: Files to Edit->Unsynchronized Tags. Оттук може също така да се изтрият определени формати тагове, например ID3v1 и др.

 • Get Album Info from Freedb - Получаване на информация за албум на оригинален аудио диск от сървъра Freedb, трябва да е поставено Аудио CD-то в устройството.

 • Rip Audio CD - Запис на аудио CD на хард диска.

 • Convert Audio Format - Конвертиране на избраните файлове в друг формат. При избирането на тази опция ще се отвори прозореца "Convert Tracks".

  Convert%20Tracks.png

  Настройки в прозореца Convert Tracks:


 • Convert tracks, replacing the originals - Конвертиране на записа, като се замени оригиналния.

 • Convert tracks to new destination - Конвертиране на записа, като се запише на ново място.

 • Destination - Място за записа: ...

 • Format - Формат на записа: може да се избере MP3, WMA, OGG, WAV и FLAC.
  При натискане на бутона Settings, можете да изберете шаблон или ръчно да настроите допълнителни параметри на записа, като честота, битрейт, качество на кодирането и др.

 • Output files: Duplicate filenames exits (in red) - Списък с файловете за конвертиране, ако има дублирани файлове те се отбелязват в червено.

 • Level Track Volume - Изравняване на нивото на звука на файловете при конвертирането.

 • Add converted tracks to library - Добавяне на конвертираните файлове към Библиотеката.

  Продължение на Меню Tools

 • Burn CD/DVD - Запис на аудио файлове на CD/DVD. Стартира се удобен помощник, който ще ви помогне лесно да направите нужните настройки.

 • Sync Device - Синхронизиране на файловете от Библиотеката с портативно устройство, например iPod или MP3 плеър.

 • Save to Virtual CD - С тази опция можете да "рипвате" файлове от аудио диск във Виртуалното CD, това е полезно, за да не се получава дублиране на записи, ако преди това сте добавили аудио диска в каталога на Библиотеката. Файловете за рипване се избират от каталога на аудио диска в Библиотеката.

 • Save Preview - Запис на кратки откъси от песни, за предварителен преглед.

 • Analyze Volume - Анализиране на нивото на звука на избраните файлове.

 • Level Track Volume - Промяна/Изравняване на нивото на звука на избраните файлове с определената стойност в настройките.

 • Scripts - Скриптовете разширяват възможностите на MediaMonkey.

 • Options - Настройки.

 • Extensions - Настройки на разширения, ако има инсталирани.

  Преминаваме към бутоните от стандартната лента с инструменти.

  Standard%20Toolbar.png

  Ето описание на бутоните, отляво-надясно:

 • Rip selected Audio CD to hard drive - Запис на избраното Аудио CD на хард диска.

 • Burn CD/DVD containing selected tracks - Запис на аудио файлове на CD/DVD диск.

 • Synchronize to Portable/Audio Device - Синхронизиране на файловете от Библиотеката с портативно устройство, например iPod или MP3 плеър.

 • Podcast - Настройки на Podcast информация.

 • Play selected track immediately - Възпроизвеждане на избрания файл веднага.

 • Play selected track next - Възпроизвеждане на избрания файл след текущия.

 • Play selected track after others - Възпроизвеждане на избрания файл след другите (последен).

 • Start/Stop Visualization - Стартиране/Спиране на Визуализация.

 • Sent to Playlist - Изпращане в Плейлист.

 • Edit properties - Редактиране на свойствата.

  Следват опциите в настройките на MediaMonkey. Програмата има много полезни и оригинални опции, които се стартират от менюто: Tools->Options.

  General - Общи Настройки

  General.png

  Настройки:

 • Interface language - Език на интерфейса (няма български).

 • Check for updates - Проверка за обновления при стартиране.

 • Show tip of day on startup - Показване на полезни съвети за програмата при стартиране.

 • Allow just one instance of MediaMonkey - Разрешаване пускането само на едно копие на MediaMonkey.

 • Always show tray icon - Иконата в системния трей винаги да се показва, ако е включено е възможно да се включи и изкачащ прозорец в системния трей с инфо за песента.

  Minimization settings - Настройки при минимизиране:

 • Minimize to taskbar - Минимизиране в панела за задачи.

 • Minimize to MicroMonkey - Минимизиране в системния трей.

 • Minimize to MiniMonkey - Минимизиране в MiniMonkey, показва се малък прозорец със списък на файлове и бутони за управление.


 • Close to tray - При затваряне на прозореца, програмата се минимизира в системния трей.

 • Enable mouse gestures for tray icon - Включване на жестове с мишката за иконата в системния трей, например единичен клик върху иконата означава: възпроизвеждане/пауза, преместване наляво от иконата - предишен файл, преместване надясно от иконата - следващ файл, нагоре - увеличаване на звука, надолу - намаляване на звука, жестовете действат по следния начин, първо се щраква на иконата на MediaMonkey и се задържа левия бутон на мишката натиснат и така се мести в желаната посока.

 • Show tooltips for context help - Показване на подсказки (tooltips).

 • Use-friendly masks - Използване на приятелски шаблони, тази опция е за напреднали потребители.

 • Priority for background tasks - Приоритет за задачите във фонов режим: ...

 • Temporary directory - Папка за съхраняване на временните файлове: ...


  File Types - Типове файлове

  File%20Types.png

  Настройки:
  Select extensions to be associated wiht MediaMonkey - Изберете кои разширения на файлове да бъдат асоциирани за възпроизвеждане от MediaMonkey.

 • Re-assosiate File Types on startup - Типовете файлове да се асоциират отново при стартиране на програмата. Тази опция е полезна, ако други програми вземат асоцииации на файлове, които са определени за MediaMonkey.


  Hotkeys - Клавишни комбинации
  Тук можете да редактирате клавишните комбинации по подразбиране или да настроите нови, могат да се направят глобални, поддържа се и мултимедийна клавиатура.

  Hotkeys.png

  Клавишните комбинации по подразбиране са дадени в списък с три колони със заглавия:

 • Aсtion - Действие, което извършва клавишната комбинация. Действията, които започват с Multimedia се отнасят за специалните клавиши на мултимедийната клавиатура, те са стандартни, но може да се промени тяхното действие.

 • Hotkey - Клавишна комбинация.

 • Global - Избор коя клавишна комбинация да бъде глобална, което значи, че програмата може да се управлява с клавиши дори и минимизирана. След като отбележите опцията, трябва да натиснете бутона Apply, за да се приложи.

  Edit hotkey
  Редактиране на клавишните комбинации.

 • Hotkey - Избиране на клавиш за дадено действие, това става като се щракне в полето с мишката и след това се натисне клавиш от клавиатурата по избор, за да се приложи трябва да се натисне бутона Apply.

 • Action - Падащо меню с пълен списък на възможните действия, които могат да се настроят за клавишни комбинации, след като се избере действие и клавиш се натиска бутона Apply, за да се добави в списъка.
  Можете да изберете действие от дадения списък по подразбиране или от падащото меню на "Action".


  Confirmations - Потвърждения
  Тези опции показват прозорец за потвърждаване на някое действие, това предпазва от случайно натискане на клавиш и изтриване по погрешка на някой файл, но можете да изберете да изключите някои.

  Confirmations.png

  Настройки:

 • Confirm desired options on copy of Library folders - Потвърждение при копиране на папки в Бибиотеката.

 • Confirm desired options on move of Library folders - Потвърждение при преместване на папки в Библиотеката.

 • Confirm desired options on removal of Tracks from Playslist - Потвърждение при изтриване на файл от плейлиста.

 • Confirm deletion of currently playing Track - Потвърждение при изтриване на текущия възпроизвеждан файл.

 • Confirm rename operations that exceed 64 character CD limit - Потвърждение при преименуване на файлове по-дълги от 64 знака за CD.

 • Confirm desired options on addition of Album Art - Потвърждение при добавяне на изображение за обложка на албум.


  Party Mode - Режим Парти
  Ако правите парти и искате само вие да избирате музиката, изберете Party Mode. При този режим никой друг, освен вас не може да променя настройките и файловете в MediaMonkey, другите хора могат само да поръчват песни от определения от вас списък, подобно на джу-бокс. Този режим действа само докато е стартирана програмата. Можете да изберете различни опции, които да са недостъпни.

  Party%20Mode.png

  Настройки:

 • Secure Party Mode with Password - Защита на режима Party Mode с парола, не може да се излезе от този режим без парола.

 • Total Lockdown - Прави недостъпна цялата лента с менюта.

 • Hide menu bar - Скриване на лентата с менюта.

 • Show in Full Screen mode - Показване на прозореца на цял екран.

 • Prevent switching to other application - Предотвратяване превключване към друга програма.

 • Disable Player controls and Track reordering - Изключване управлението на плеъра и пренареждане на файловете в прозореца "Now Playing".

 • Enable volume, play/pause controls - Включване регулирането на звука и управлението на възпроизвеждане/пауза.

 • Disable repositioning of dialogs and controls - Излючване преместването на диалоговите прозорци и управлението.

  Player Controls
  Управление на плеъра при режим Party Mode.

 • Default Double-Click Action - Действие по подразбиране при двойно кликване върху файл от списъка.

 • When playback is stopped - При спряно възпроизвеждане.
  Опции:
  1. Play Now - Възпроизвеждане сега.
  2. Play Next - Възпроизвеждане на избрания файл след текущия.
  3. Play Last - Възпроизвеждане на избрания файл последен.
  4. Edit Properites - Редактиране на свойствата на файла.


 • When tracks are playing - При възпроизвеждане.
  Опциите са същите, както при спряно възпроизвеждане.


 • "Play Now Action" - Действие, когато е избрано "Play Now".
  Опции:
  1. Clear tracks & play selected + subsequent - Изчистване на списъка в прозореца "Now Playing", като се добавят в него възпроизвеждания файл плюс всички други.
  2. Clear tracks & play selected only - Изчистване на списъка в прозореца "Now Playing", като се добавят в него само избраните за възпроизвеждане файлове.
  3. Play selected tracks only - Възпроизвеждане на избраните файлове, без да се изчиства списъка в прозореца "Now Playing".


  Network (Proxy & Freedb) - Свързване към Интернет
  Тук можете да настроите прокси сървър и сървъра с база данни, ако искате да получавате данни за Аудио CD албуми от интернет. MediaMonkey работи със сървъра за база данни Freedb.

  Настройки:
  Proxy server settings

 • Use Proxy Server - Използване на прокси сървър.

 • Server - URL на сървъра: ...

  Freedb Settings -
  Настройки на сървъра с база данни за Аудио CD - Freedb.

 • Query Freedb automatically (when conneted) - Запитване към Freedb автоматично (ако има връзка с интернет)


  Player - Плеър
  Тук можете да изберете плеър по подразбиране за MediaMonkey.
  Изберете дали да се използва вградения плеър в MediaMonkey или Winamp, като по този начин ще можете да използвате всички негови плъгини.

  Player.png

  Настройки:
  Choose Player - Избор на плеър

 • MediaMonkey Player - Вградения в MediaMonkey плеър.

 • Winamp 2 or 5 - Използване на Winamp 2 или 5 версия, изберете мястото, където е инсталиран Winamp, ако не е избрано автоматично.


 • MiniPlayer transparency - Прозрачност на прозореца MiniPlayer.


 • Default Double-Click Action - Действие по подразбиране при двойно кликване върху файл от списъка.

 • When playback is stopped - При спряно възпроизвеждане.
  Опции:
  1. Play Now - Възпроизвеждане сега.
  2. Play Next - Възпроизвеждане на избрания файл след текущия.
  3. Play Last - Възпроизвеждане на избрания файл последен.
  4. Edit Properites - Редактиране на свойствата на файла.


 • When tracks are playing - При възпроизвеждане.
  Опциите са същите, както при спряно възпроизвеждане.

  "Play Now Action" - Действие, когато е избрано "Play Now".
  Опции:
  1. Clear tracks & play selected + subsequent - Изчистване на списъка в прозореца "Now Playing", като се добавят в него възпроизвеждания файл плюс всички други.
  2. Clear tracks & play selected only - Изчистване на списъка в прозореца "Now Playing", като се добавят в него само избраните за възпроизвеждане файлове.
  3. Play selected tracks only - Възпроизвеждане на избраните файлове, без да се изчиства списъка в прозореца "Now Playing".

  Pop-up Display - Показване на изкачащ прозорец в системния трей с информация за песента.

 • Pop-up track info: ... Seconds - Показване на изкачащия прозорец за ... секунди.

 • Only when inactive - Изкачащия прозорец да се показва само, когато прозореца на програмата не е активен.

 • Trasparent - Прозрачност на прозореца.

 • Location - Местоположение на изкачащия прозорец:
  1. Horizontal - Хоризонтално
  2. Vertical - Вертикално

 • Display format for long titles - Начин на показване на дълги заглавия на песни:
  1. Scroll - Превъртане на текста.
  2. Bounce - Подскачане на текста.


  Auto-DJ / Now Playing
  Ако правите купон и не искате музиката да спира нито за момент Auto-DJ е точно това, което ви трябва. Тази опция може да поддържа определен брой файлове в прозореца "Now Playing", така че, когато свършат ръчно избраните файлове, автоматично да започне да се добавят нови от посочени от вас места.

  Auto-DJ.png

  Настройки:

 • Enable Auto-DJ - Включване на Автоматичен DJ.

 • Automatically maintain at least ... upcoming tracks in Now Playing - Автоматично поддържане на най-малко ... файла в прозореца "Now Playing"

 • Add tracks from - Добавяне на файлове от:
  1. Entire Library - Цялата Библиотека.
  2. Playlist - От плейлист, избира се файл с плейлист.
  3. Library (Availlable Tracks) - Наличните записи в Библиотеката.
  4. Library (Music) - Само записите с музика в Библиотеката.
  5. Library (Audiobooks) - Само записите на аудио книги в Библиотеката.

  Now Playing
  Настройки на прозореца "Now Playing".

 • Automatically retain at most ... previous tracks in Now Playing - Автоматично да се запазват най-малко ... предишни файла в прозореца "Now Playing".

 • Show warning when track to be played is not accessible - Показване на предупреждение, когато записа за възпроизвеждане не е достъпен.


  Volume Leveling - Изравняване на нивото на звука
  Ако имате песни, които звучат тихо или пък много силно, тази опция ще ви позволи автоматично да изравните нивото на звука на песните без да пипате регулатора на звука. Използват се технологиите Replay Gain и MP3 Gain.

  Volume%20Leveling.png

  Настройки:
  Target Volume Levels - Ниво за изравняване на звука.

 • Target volume level for Playback - Ниво за изравняване на звука при възпроизвеждане ... dB

 • Level playback volume - Ниво за изравняване на звука при възпроизвеждане на:
  1. per Album - на албум.
  2. per Track - на песен.

 • Target volume for leveling tracks - Ниво за изравняване на звука на песните ... dB


 • Target Volume Level for Burning Audio CDs - Ниво за изравняване на звука при запис на Аудио CD ... dB

 • Clipping Prevention - Предотвратяване на пукане на звука.

  General - Основни

 • Only analyze Tracks with unknown Leveling Adjustment - Анализиране само на файлове с неизвестно ниво на звука.

 • When analyzing Tracks volume, also analyze Album volume - Когато се анализира нивото на звука на песните, също така да се анализира и нивото на звука на албума.

 • Automatically analyze volume of unanalyzed Tracks - Автоматично да се анализира нивото на звука на неанализираните файлове.


  Input Plug-ing - Входните плъгини определят, какви аудио формати ще възпроизвежда MediaMonkey, като MP3, WAV и др.

  Output Plug-ins - Изходните плъгини определят, как ще бъде извеждан звука.

  DSP Plug-ins - DSP плъгините се използват за подобряване на звука и за аудио ефекти. Поддържат се всички известни DSP плъгини, включително и такива за Winamp.
  На интернет страницата на програмата могат да се свалят още плъгини.

  General Plug-ins - Общите плъгини разширяват възможностите на MediaMonkey.

  Visualization Plug-ins
  MediaMonkey разполага и с визуализации, можете да изберете между Geiss и MilkDrop, като с бутона Configure можете да настроите тези визуализации, като размер на екрана и честота на кадри. Могат да се изтеглят още визуализации от интернет страницата на MediaMonkey.


  Podcast Configuration - Настройки на Podcast
  Podcast е цифров медия файл или серия от подобни файлове (най-често аудио), които се разпространяват през интернет от специални сайтове източници, подобни на RSS и се записват на хард диска на компютъра. Тази колекция от медия файлове наречени "епизоди" могат да се възпроизвеждат от MediaMonkey. Можете да се абонирате да получавате редовно Podcast файлове от даден източник, например CNN.

  Podcast.png

  Настройки:

 • Check for new episodes - Проверка за нови епизоди: Every day - Всеки ден, ...

 • Download podcasts to - Сваляне на podcast файловете в: ...

 • When new episodes are available - Когато са налични нови епизоди: Download All - Сваляне на всички, ...

 • Delete episodes older than - Изтриване на епизоди по-стари от: 1 week - 1 седмица, ...

 • Only if they have been listened to - Изтриване на прослушаните епизоди.

 • Only if rating is less than - Изтриване на епизоди с рейтинг по-малък от: ...

 • Always retain the ... most recent episodes - Винаги да се запазват ... брой последни епизоди.


  Library - Библиотека
  Библиотеката ви позволява да съберете аудио файлове от различни папки и устройства в един подреден каталог и да се използва удобна търсачка за бързо намиране на файлове в Библиотеката.

  Library.png

  Настройки:
  When adding files to the Library - Когато се добавят файлове към Библиотеката:

 • Infer track properties - Ако в таговете на дадена песен липсва информация за името на песента или изпълнител, при избирането на тази опция MediaMonkey ще се опита да вземе информация от:
  1. Filenames - Имената на файловете, тази опция е подходяща в повечето случаи.
  2. Filenames + Path - Имената на файловете + Пътя.


 • Use - Може да се определи дали да се вземе информация първо от таговете и ако липсва някоя информация да се вземе от името на файла.
  1. Tags then inferred properties - Взимане на информация от таговете и след това от името на файла, в повечето случаи таговете съдържат по-точна информация и затова тази опция е подходяща.
  2. Inferred properties then tags - Взимане на информация от името на файла и след това от таговете, тази опция е подходяща, ако предварително е известно, че информацията в таговете е неточна.

 • Get Album Titles and Track Numbers from - Взимане на заглавията на албума и номерата на песните от:
  1. Tags only - Само от таговете.
  2. Tags then Playlists - От таговете и след това от плейлистите.
  3. Playlists (.m3u) then Tags - От плейлистите (.m3u) и след това от таговете.


 • Scan track directories for Album Art - Търсене на изображение за обложка на албум в папката с песента.

 • Remove underscores when adding filenames - Изтриване на подчертавания, когато се добавят имена на файлове.

 • Analyze tracks for dumpicates (takes extra time) - Проверка за дублиращи се файлове (отнема повече време), дублираните файлове се показват в опцията на дървовидното меню: Files to Edit -> Duplicate Content.

 • Ignore Tracks shorter than ... KB - Файлове с размер по-малък от определения няма да се добавят в Библиотеката.

 • Ignore Tracks shorter than ... seconds - Файлове с продължителност по-малка от определената няма да се добавят в Библиотеката.

 • Update Track info from Tags when rescannig files - Обновяване на информацията за песните от таговете, при ново сканиране на файловете.

 • Only for files with changed timestamp or size - Само за файлове с променена дата или размер, тоест само, ако информацията е по-нова.

 • Remove unused Artists - Автоматично изтриване на празни папки за изпълнител, например, ако се изтрият всички файлове от папката тя автоматично се изтрива.

 • Remove unused Albums - Автоматично изтриване на празни папки за албум.


  Tags & Playlist - Тагове & Плейлист
  Можете да промените формата на таговете при съхраняване на MP3 файлове.

  Tags.png

  Настройки:
  Tags - Тагове
  Store MP3 file propeties using - Съхраняване на свойствата на MP3 файла, като се използва формата за тага: ID3v1 and v2 tags - това е най-подходящата опция, защото може да се разчете от повечето програми и аудио устройства.

 • ID3v2 text encoding - Кодиране на текста в тага ID3v2: ...

 • Update tags when editing properties - Обновяване на таговете, когато се редактират свойствата.

 • Modify timestamp when updating tags - Промяна на датата, когато се обновяват таговете.

  Playlist

 • Use Unicode (UTF-8 encoding) for M3U playlist - Използване на кодиране UTF-8 за M3U плейлистите.

 • Create playlist of Tracks newly added to the library - Създаване на плейлист от новите файлове добавени към Библиотеката.

 • Warn when duplicate tracks are added - Предупреждение, когато се добавят дублирани файлове.

  Album Art - Обложка на албум.
  Следващите опции, определят коя опция да бъде отбелязана по подразбиране в прозореца "Add Album Art" при добавяне на изображение от хард диска, ако прозореца е избран да се показва, иначе настройките се прилагат автоматично.

 • Image location - Място за запазване на изображението:
  1. Save image to tag (if possible) otherwise to album folder - Запазване на изображението в тага (ако е възможно), иначе в папката с албума.
  2. Save image to album folder - Запазване на изображението в папката с албума.
  3. Save image to tag (if possible) and to all - Запазване на изображението в тага (ако е възможно) и в папката с албума.

 • Image filename - Име на файла на изображението при запис: ... вдясно има стрелка със списък на тагове за автоматично избиране на име от таговете на песента.

 • Confirm desired options on addition of Album Art - Тази опция определя дали да се показва прозореца "Add Album Art", при добавяне на изображение за обложка от хард диска.


  File Monitor - Наблюдаване на файл

  Настройки:
  Monitor Selected Folders for Changes - Наблюдаване на избраните папки за промени, например при изтриване, преместване на файл или при промяна на таговете с външна програма, промените се отразяват веднага в Библиотеката.
  С бутона Add Folder се добавят папки, а с Remove Folder се изтриват.

 • Remove unavailable Tracks - Изтриване от Библиотеката на файлове, които не са налични в наблюдаваните папки.


  Auto-Organize - Автоматично организиране
  Тази опция автоматично организира вашите файлове във фонов режим. Можете да зададете критерии по които да се организират файловете.

  Auto-Organize.png

  Настройки:
  Organize Tracks according to the following rules - Организиране на файловете според следните критерии:
  Щрака се върху <Add Auto-Organize rule...> - за да се изберат критерии, например могат да се изберат филтри за организиране на музикалните файлове, аудио книги, организиране по жанр и др.

 • Exclude folders - Изключване на папки.

 • Automatically organize tracks in the background - Автоматично организиране на файловете във фонов режим.

 • Delete emptied folders - Автоматично изтриване на празните папки, при изтриването на всички файлове в тях.


  Virtual CD & Preview - Виртуално CD и Предварителен преглед
  Тук можете да настроите формата на аудиото при рипването на файлове от аудио диск във Виртуалното CD. В настройките на Preview, можете да зададете продължителността на песента за предварителен предглед.

  Virtual%20CD.png

  Настройки:
  Virtual CD - Виртуално CD

 • Audio format - Формат на аудиото, за "рипване" от аудио диск: MP3, WMA, OGG, WAV, FLAC.

 • Directory - Папка за запис: ...

 • Filename Format - Формат на името на файла: могат да се използват различни тагове на песента, например <Artist> за автоматично задаване на името на файла.

  Previews - Предварителни прегледи

 • Audio format - Формат на аудиото за запис, наличен е само WMA.

 • Preview start time - Начално време на записа: ... сек.

 • Preview length - Продължителност на песента за преглед: ... сек.

 • Directory - Папка за запис: ...

 • Filename Format - Формат на името на файла: ...


  Appearance - Изглед

  Appearance.png

  Настройки:

 • Show tooltips for obscured track properties - Показване на подсказки за неясни свойства на файла в списъка.

 • Show all track properties in tooltips - Показване на подсказки за всички свойства на файла в списъка.

 • Ignore prefixes when sorting by Artist - Игнориране на представката "the" пред изпълнител при сортиране, например The Beatles и Beatles ще бъдат сортирани един под друг, независимо че започват с различни букви.

 • Show "All" node for contents of folders at - Показване на опцията "All" в дървовидните менюта Location и My Computer, например, като се разшири менюто Location се показва следното: HD:(C:)->All, и като се избере "All" ще се покажат всички аудио файлове в "C" устройството, които са добавени в Библиотеката. Опцията "All" може да се показва по два начина:
  1. Top - Отгоре
  2. Bottom - Отдолу

 • Show .m3u playlists in My Computer nodes - Показване на .m3u плейлисти в менюто My Computer.

  Rename Custom Field Headlings - Преименуване на заглавията на потребителските полета на тагове (изисква рестартиране на програмата). Стойност на тези потребителски полета може да зададете от опцията в менюто: Edit->Properties->Classification.


  Filters and Views - Филтри и Изгледи
  С тези опции можете да филтрирате какво да се показва от дадена категория в Библиотеката, а също така можете да промените изгледа на дървовидното меню и списъка с файлове.

  Filters%20and%20Views.png

  Настройки:
  Manage Filters and Views - Управление на филтрите и изгледите

  В списъка са дадени филтрите по подразбиране:

 • None (Show all Tracks) - Без филтър (показване на всички файлове).

 • Available Tracks - Наличните файлове, тоест няма да се показват изтритите и преместени файлове.

 • Music - Файловете с музика.

 • Аudiobooks - Файловете с аудио книги.

  Ако искате да промените настройките на даден филтър, изберете го и след това натиснете бутона Configure.

  Можете да добавите нови филтри по ваш избор, като щракнете върху <Add Filter...>, ще се отвори прозореца "New Filter And View Options"

  New%20Filter%20And%20View%20Options.png

  Настройки в прозореца New Filter And View Options:


 • Name - Тук задайте име на филтъра.

 • Type - Определете типа на филтъра, за музика, аудио книги или друг.

  В таба Criteria се задават критерии, които определят кои файловете да се показват и кои не.
  Настройки:

 • Match ... of the following criteria - Списъка с файлове да съответства на следните критерии:
  1. All - На всички
  2. Any - На никои

  Критериите се показват в списък с три колони със заглавия:

 • Property - Свойство

 • Condition - Условие

 • Value - Стойност

  Добавянето на критерии става, като се щракне на <Add Search Criteria...>, ще се отвори прозореца "Search Criteria"

  Search%20Criteria.png

  Настройки в прозореца Search Criteria:


 • Property - Свойство, избира се за кое свойство да се отнася критерия.
  Опции:
  1. Any text field - Всяко текстово поле.
  2. Title - Заглавие.
  3. Path/Filename - Път/Име на файла.
  4. Artist - Изпълнител.
  5. Album - Албум.
  6. Genre - Жанр.
  и др.


 • Condition - Условие на което да съответства свойството:
  1. equals - да е равно на
  2. contains - да съдържа
  3. starts with - да започва с
  4. doesn't equal - да не е равно на
  5. doesn't contain - да не съдържа
  6. doesn't start with - да не започва с
  7. is unknown - не е известно


 • Value - Стойност, която определя какво да се показва и какво не.

  Например, ако искате да настроите вашия филтър за Библиотеката, да не показва файлове с жанр Rock, избирате от падащото меню Property опцията Genre (жанр), в условието изберете списъка да не съдържа (doesn't contain) файлове с жанр определен в полето Value (стойност), в случая се пише rock, така всеки файл, с жанр Rock няма да се показва, при обратния случай, ако искате да се показват само файлове с жанр Rock, сe променя само условието на contains (да съдържа). Ако искате да изберете няколко жанра, а не само един, изберете опциите за условие: equals и doesn't equal, които показват списък за избор в полето Values (стойности).

  От таба View можете да изберете, какви категории да се показват в дървовидното меню и какви колони в списъка с файлове.
  Опции:

 • Choose Tree Nodes - Избор на категории за дървовидното меню.


 • Choose Columns - Избор на колони в списъка с файлове


 • Custom Order - Потребителско подреждане
  Ако отбележите тази опция ще можете да промените реда на категориите в дървовидното меню и колоните в списъка с файлове, това става с бутоните със стрелки.

  Таб Player
  Опции:

 • Enable Bookmarking - Включване на запомнянето на позицията за възпроизвеждане. Тази опция е полезна, когато слушате аудио книги или Podcast, за да се отбележи мястото, където е спрян файла.

 • Ignore Shuffle - Игнориране на разбъркано възпроизвеждане.

 • Disable Crossfading - Премахване на затихването между файловете при възпроизвеждане, например, ако слушате аудио книга, която е записана в няколко аудио файла, прехода между файловете ще бъде бърз, без пауза и затихване.


  CD Ripping
  Запис на Аудио CD на хард диска.
  Избира се устройството, където се намира аудио диска.


  Portable/Audio Devices - Портативни/Аудио устройства
  С тази опция можете да синхронизирате файловете от Библиотеката с портативно устройство, например iPod или MP3 плеър.


  Skin - Скин
  Можете да изберете скин по ваш вкус от вградените скинове.

  Skin.png

  Настройки:

 • Override Skin theme with Windows System theme - Смяна на скина на MediaMonkey с темата на Windows (изисква рестартиране на програмата)

 • Override Skin Backgrounds - Промяна на фоновете на скина: (възможно е да поставите изображение за фон, което трябва да е в bmp формат и трябва да се постави в папката Skins в директорията на MediaMonkey).
  1. Customize Tree background - Избиране на фон за дървовидното меню.
  2. Customize Track List background - Избиране на фон за списъка с файлове.
  3. Customize Now Playing background - Избиране на фон за прозореца "Now Playing".
  При поставяне на отметка на опцията Scroll, списъка с файлове в съответния прозорец ще се превърта автоматично при възпроизвеждане на нов файл.

 • Font size - Настройване размера на шрифта в програмата.

  И накрая един полезен съвет:
 • Ако сте добавили много аудио файлове в Библиотеката на MediaMonkey е добре да направите копие на базата данни, за да може при възникване на проблем да се възстанови, без да се налага отново да се сканира за добавяне на файлове в Библиотеката. Базата данни на MediaMonkey се намира в: "C:\Documents and Settings\User\Local Settings\Application Data\MediaMonkey\MM.DB", също така можете да запазите и настройките на програмата, които са в същата папка под името: MediaMonkey.ini. Папката Local Settings по подразбиране е скрита, затова трябва да се направи видима от менюто в Windows Explorer: Tools->Folder Options->View->Show hidden files and folders.

В заключение, мисля че MediaMonkey има голям потенциал да стане една от най-добрите програми за каталогизиране и управление на музикални колекции. Тази програма има почти всички основни опции, които ги имат по-известните аудио плеъри плюс някои допълнителни екстри, които правят тази програма доста приятна и полезна и няма да сбъркате, ако я опитате.

Пожелавам ви приятни забавления с MediaMonkey!

Редактирано от kal (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.