Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да изтрия операционните системи на компютъра

Featured Replies

Имам компутър на който има 2 операционни системи и искам да ги махна. Как да стане това. Операционните системи са:

Windows XP Proffessional

Microsoft Windows Vista Ultimate.

Как да ги махна, така че БИОС-а да не ми ги засича и да не ме пита коя ОС да избере, а да ми покаже „Сложи CD“, защото като съм изтривал ОС-и и съм имал проблем с БИОС–а (засича ги).

Някой може ли да ми помогне?

Приемам всякакви отговори дори и „Не знам“

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Имам компутър на който има 2 операционни системи и искам да ги махна. Как да стане това. Операционните системи са:

Windows XP Proffessional

Microsoft Windows Vista Ultimate.

Как да ги махна, така че БИОС-а да не ми ги засича и да не ме пита коя ОС да избере, а да ми покаже „Сложи CD“, защото като съм изтривал ОС-и и съм имал проблем с БИОС–а (засича ги).

Някой може ли да ми помогне?

Приемам всякакви отговори дори и „Не знам“

Форматирай го.

• Автор
Форматирай го.

Да ама когато имах Виста и я форматирах - не се махна от БИОС-а и след нейното премахване пак ми я засичаше - и като кликна на нея ми даваше грешка и трябваше да правя редакция на C:\Boot.ini , а сега като ги форматирам и двете как ще стигна до там за да махна - да не ме пита коя ОС да избере и да ми каже No OS or Can't find Boot CD.

Сваляш си Hiren's Boot CD.Печеш го с Неро.

Рестартираш, влизаш в boot-менюто, избираш да буутне от CD.

Disk partition tools/Acronis Manager.Избираш харда си, Wipe.Готово.

На HDD-то няма да има ОС.Инсталирай каквото си искаш.

Въпроси?

Редактирано от azpeev (преглед на промените)

• Автор
Сваляш си Hiren's Boot CD.Печеш го с Неро.

Рестартираш, влизаш в boot-менюто, избираш да буутне от CD.

Disk partition tools/Acronis Manager.Избираш харда си, Wipe.Готово.

На HDD-то няма да има ОС.Инсталирай каквото си искаш.

Знам за този номер ама проблема е там,че тъпия БИОС пак ще ми засича че имам 2 ОСа аз искам да не ми ги засича.

Редактирано от cm8391 (преглед на промените)

добре де дадоха ти две мнения,направи поне едното и ще видишшш че ще стане

Знам за този номер ама проблема е там,че тъпия БИОС пак ще ми засича че имам 2 ОСа аз искам да не ми ги засича.
Какъв е тоя БИОС дето ти помни ОС.Нов модел?
  • Автор
Какъв е тоя БИОС дето ти помни ОС.Нов модел?

Не знам ама като изтрия ОС с формат - не става и помни какво е имало преди това и като кликна ми дава грешка че някакъв файл не е намерен и ме връща пак да избирам ОС.

Помогнете ми. Моля ви се.

• Автор
Toва е възможно.Използвай опциятя Wipe.

Би ли оточнил. А ако искаш ми пиши на Skype - rzk5.1 щото не разбирам много и да ми помогнеш.

• Автор

Каква е тази опция Wipe? Програма, ли е? Пач, ли е?

Кажете ми. Моля ви се. На вас разчитам.

Знаеш ли какво е MBR?

Каква е тази опция Wipe? Програма, ли е? Пач, ли е?

Кажете ми. Моля ви се. На вас разчитам.

Wipe е нещо като синоним на Delete или по-скоро буквално преведено "избърсвам". В случая програмата ще ти изтрие всичко от харда.

Ако нещо не се оправиш с тази програма, най-лесно е при новата инсталация на ОС да си изтриеш и преразпределиш дяловете на харда. В случая няма да ти е нужно да сваляш и записваш нищо. И абсолютно всичко което те притеснява ще изчезне. Това ти го препоръчвам, защото предполагам, че няма да си държиш комп-а без ОС и ще инcталираш някаква рано или късно.

Ако искаш да инсталираш наново експи .форматираш всичко и пускаш инсталацията.Той ще се погриже за MBR така че няма да имаш проблеми.:)

• Автор
Wipe е нещо като синоним на Delete или по-скоро буквално преведено "избърсвам". В случая програмата ще ти изтрие всичко от харда.

Ако нещо не се оправиш с тази програма, най-лесно е при новата инсталация на ОС да си изтриеш и преразпределиш дяловете на харда. В случая няма да ти е нужно да сваляш и записваш нищо. И абсолютно всичко което те притеснява ще изчезне. Това ти го препоръчвам, защото предполагам, че няма да си държиш комп-а без ОС и ще инcталираш някаква рано или късно.

Ще слагам Линукс. Ама ще ми се изтрият ли файлове на Диск Е, аз като искам да трия ОС-ите, които са на C и D?

Ще слагам Линукс. Ама ще ми се изтрият ли файлове на Диск Е, аз като искам да трия ОС-ите, които са на C и D?

Можеш да форматираш дяловете и по време на инсталацията.Кой Линукс ще слагаш?

• Автор
Можеш да форматираш дяловете и по време на инсталацията.Кой Линукс ще слагаш?

Linux Ubuntu 7.04.

Linux Ubuntu 7.04.

Няма да имаш проблем-може по време на инсталацията да избереш да се форматират или да преподредиш целия диск.Може пък да останеш с тях и да имаш 3 OS ;)

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

• Автор
Няма да имаш проблем-може по време на инсталацията да избереш да се форматират.Може пък да останеш и с тях и да имаш 3 OS ;)

XP-то ми се счупи и искам да махна Виста-та. Ама с формат няма да стане, защото друг път като форматирам Виста-та и ми излиза избери ОС и като щракна на Виста-та ми излиза че не съществува някои си файл.

Моя БИОС - нещо...

XP-то ми се счупи и искам да махна Виста-та. Ама с формат няма да стане, защото друг път като форматирам Виста-та и ми излиза избери ОС и като щракна на Виста-та ми излиза че не съществува някои си файл.

Моя БИОС - нещо...

1.Не е от Биоса!Нарича се MBR-Master Boot Record

2.След като инсталираш Ubuntu можеш да направиш корекций в Груб като махнеш Виста....biggrin.gif

• Автор
1.Не е от Биоса!Нарича се MBR-Master Boot Record

2.След като инсталираш Ubuntu можеш да направиш корекций в Груб като махнеш Виста....biggrin.gif

Я ми пиши на Скайпа - rzk5.1 че имам много въпроси.

Редактирано от cm8391 (преглед на промените)

Няма какво да мъдруваш.Запомняш си дяла, който искаш да запазиш и да не го форматираш (поне големината му). След това почваш инсталацията на Линукса (без значение кой). Като стигнеш до момента с избор на място за инсталация, избираш ръчно разпределяне и за всеки съществуващ дял му задаваш дали да се форматира или не и точка на монтиране. Ако ще го ползваш за Линукс - избираш файлова система ext3 (че по лесно се помни), като само ти трябва да си създадеш предварително едно малко дялче от 500 Мб за суап. Инсталатора ще го засече и ще си го форматира правилно.

След като избереш кой дял ще ти е за Линукс, му даваш точка за монтиране / . Нужни са ти около 4 гб. Добре е домашната ти директория да е на отделен дял и да е голям - там ще си съхраняваш всички потребителски файлове. Така че и това може да направиш сега - монтираш home в някой друг дял.

След като се инсталира линукса, пита за пароли и т.н и накрая се инсталира GRUB .Задаваш му да бъде инсталиран в MBR и това е.

Накратко: изчакай ден-два до следващия ми пост, ще ти кажа как точно може/не може да се процедира. И съм на път да правя същото като тебе, но мисля, че съм по-запознат.

Малко разяснения относно проблема ти:

Наистина не е от БИОС-а. Става въпрос за новия bootloader при Windows Vista и Windows 2008 Server (Longhorn). Вече не се използва NTLDR, а BCD, който също се инсталира на C:\. Не искам да съм многословен (и да не кажа някоя глупост, каквито се намират често в подобни форуми) - Виста е инсталирала буутлоудъра BCD, който от своя страна препраща към NTLDR. След като си форматирал партишъна с Виста, BCD е останал. Не знам какво ще се получи при инсталацията на Убунту. До няколко часа или утре ще ти кажа точно как се процедира - в момента съм в същата позиция - Windows XP, Windows 2008 Server, ще инсталирам Linux.

Ще работя по следната стратегия: форматирам партишъна с Уиндоус 2008 Сървър (при тебе Виста), трия файловете на BCD, после boot-вам от инсталационното CD на Windows XP, през Recovery Console-ата пускам fixmbr, за да имам работещ Windows XP. След което чак се гмурвам да инсталирам въпросната линукс дистрибуция. Защо ти предлагам да изчакаш: при инсталацията на Убунту се слага GRUB ("линукския" bootloader), който се конфигурира автоматично. Не знам какво ще стане, ако пуснеш инсталацията, преди да си махнал BCD от C:\ и от MBR - имам съмнения, че ще стане мазало и GRUB ще се опита да boot-не BCD, който пък ще препрати към NTLDR, и точно тук е проблемът. Доколкото знам, GRUB не може да boot-не BCD (за boot-ването на NTLDR се ползва така нареченият chainloader).

Off-topic: НЕ ИЗТРИВАЙ Windows XP!!! Предполагам за сефте ще ползваш Линукс, пак предполагам, щото си видял шарениите с Compiz/Beryl/Compiz-Fusion. Ако искаш просто да го "усетиш" - ок. Ако искаш да се фукаш - купи си нова кола - хваща и женското око :angry:

Ако някой ти е казал "Линукс е по-добър от Уиндоус" - ще останеш разочарован. Ако мислиш да работиш с този Линукс - може би е добра идея да изчакаш до края на октомври, когато ще излезе Ubuntu 7.10 с доста значителни подобрения и неща, които работят "out of the box".

НО ако наистина за сефте ще ползваш Линукс и наистина искаш да се учиш - моята гореща препоръка е да инсталираш Gentoo. Теглиш последното minimal-cd, разпечатваш Gentoo Handbook и действаш. Самата инсталация ще те научи на много неща - Gentoo Handbook е много повече от инсталационни инструкции ;)

Успех!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.