Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против матурите сте?

За или против матурите? 169 гласували потребители

1. 1. За или против матурите?

• Аз съм за
      21%
      36
    • За, но не и в тази форма
      16%
      28
    • Против
      55%
      92
    • Все ми е тая
      5%
      9

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Все ми е тая :)

• Отговори 101
  • Прегледи 20,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Аз съм за, защото така все пак ще има контрол над образованието. Но според мен матурата трябва да е тест или нещо подобно, а не някаква тема по литература назубрена от хиляди деца.

Да!Всички матури са под формата на тестове!Примерни матури има на сайта на Мон!

• Автор
ЦИТАТ НА ELFATA!

И още нещо: Във всички европейски страни има матури....ФАКТ! И България и тя следва този пример... ДА, но в НИТО ЕДНА европейска държава го няма това БЕЗУМИЕ матура+ кандидатстудентски изпити... Българските университети били автономни и не можело да им се месят.... А в Европа как тогава приемат матурите като вход за ВУЗ? Нашите университети са по-специални от тях ли?! Айде моля ви се.......

На това съм ти дал доста добър отговор!Така че няма повече какво да ти казвам!Може да прочетеш в предни теми и в теми свързани с тези неща,защо нещата стоят така!Харесва ти,не харесва това е положението,ти нищо не може да направиш!А матурите са супер елементарни!Хора които са си учили системно през годините, имат добра обща култура,трудили са се,имат високи оценки би трябвало без проблем да се справят с матурите, и да защитят високите си оценки,в някой случаи високите оценки са доста незаслужени!Е защитете си ги!А вече ако през годините ти не си си учил,ходил си в кафененцата,бягал си от час и куп други такива причинки,е много ясно матурките ще са ти трудни!

Това че в 24 часа има статия по този въпрос!Не променя нещата!Ако не ти е ясно на теб и на такива като теб!Матурите няма как да бъдат вход за ВУЗ!Повече по този въпрос съм писал в тази и други теми,така че няма да се повтарям!Просто трябва да сте наясно,че няма кои да ви чуе!В по-горното си мнение съм ти казал и други неща!

Докторс, вече съм 100% сигурна, че си поставено лице на МОН!!!!

Знам какво целиш - да укротиш страстите сред учениците, но ще ти кажа, че няма да успееш, драги, НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ!

ХОРА, НЕ СЛУШАЙТЕ КАКВО ВИ ГОВОРЯТ! ДА СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ И ДА СЕ БОРИМ ЗА ПРАВАТА СИ, ЗАЩОТО

ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!

Редактирано от Elfata (преглед на промените)

Докторс, вече съм 100% сигурна, че си поставено лице на МОН!!!!

Знам какво целиш - да укротиш страстите сред учениците, но ще ти кажа, че няма да успееш, драги, НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ!

ХОРА, НЕ СЛУШАЙТЕ КАКВО ВИ ГОВОРЯТ! ДА СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ И ДА СЕ БОРИМ ЗА ПРАВАТА СИ, ЗАЩОТО

ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!

Хаха може да си мислиш всичко!Но истината е,че нямам нищо общо с МОН,но имам много познати и преподаватели и други,а и съм доста по-голям човек от теб,за да мисля трезво върху нещата!Ти ако си дошла тук,да създаваш напрежение това е друг въпрос!Аз считам,че с теб няма какво повече да си кажа!Ще поживеем и ще видим!Но това е моето мнение!Пак може някога да си поговориме и тогава ще видиме кой е прав и кой не е!

• Автор
Аз считам,че с теб няма какво повече да си кажа!Ще поживеем и ще видим!Но това е моето мнение!Пак може някога да си поговориме и тогава ще видиме кой е прав и кой не е!

Е точно това се опитах да ти кажа и аз ;) Има свобода на словото и не само ти имаш право на мнение.... Колкото до трезвото мислене - ;):) Въобще не ми казвай какво можем и какво не... нека времето да си покаже ( освен ако не си по-мъдър от времето?!??) Просто ние, учениците от 12 клас, ще си защитаваме правата и ти не си човекът който да ни каже какво да не правим....

Най-любезно ще те помоля да престанеш да пишеш в тази тема, както и аз ще престана, защото мисля, че хората разбраха мнението и на двама ни и нека всеки сам да си прецени какво отношение да вземе по въпроса.

Спорът е приключен. Точка.

Е точно това се опитах да ти кажа и аз :) Има свобода на словото и не само ти имаш право на мнение.... Колкото до трезвото мислене - :):angry: Въобще не ми казвай какво можем и какво не... нека времето да си покаже ( освен ако не си по-мъдър от времето?!??) Просто ние, учениците от 12 клас, ще си защитаваме правата и ти не си човекът който да ни каже какво да не правим....

Най-любезно ще те помоля да престанеш да пишеш в тази тема, както и аз ще престана, защото мисля, че хората разбраха мнението и на двама ни и нека всеки сам да си прецени какво отношение да вземе по въпроса.

Спорът е приключен. Точка.

Считам,че ти не може да ми кажеш какво ще говоря,къде ще пиша и къде няма да пиша!Всеки човек е сбоден и има право на мнение,така че не може да ми казваш да не си казвам мнението!Точно времето ще покаже!Искам и друго да ти кажа,вие учениците освен права имате и задължения!!Да учите,но ти явно не го правиш,предполагам и други като теб също не го правят,щом сте се притеснили от супер елементарни матури,какво да говоря!!И друго ти като гледам си защитаваш собствените права,а не и на другите!Но живота ще покаже как стоят нещата!Пак ще си говориме,и тогава ще видим кой е бил прави и кой не!Повече няма какво да си казвам с теб!Но с други хора мога да разговарям!

Отлагат матурите

Матурите и тестовете за елитни гимназии ще бъдат отложени заради учителската стачка. Това прогнозира шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева след поредния провал на преговорите снощи. Дори президентът Георги Първанов не успя да помири правителство и синдикати, стачката продължава.

Даниел Вълчев вече е разпоредил зрелостните изпити да се проведат на 1 и 3 юни 2008 г. Ако децата пропуснат много уроци, не е изключено изпитите да са по време на лятната ваканция, коментира Кастрева. Спешен план за наваксване на учебния материал пише ведомството на Вълчев. Според него първолаците ще учат по цял ден. Единственият кяр е за средношколците. Учителите ще ги изпитват по-малко.

Източник: Стандарт

• Автор
Считам,че ти не може да ми кажеш какво ще говоря,къде ще пиша и къде няма да пиша!Всеки човек е сбоден и има право на мнение,така че не може да ми казваш да не си казвам мнението!Точно времето ще покаже!Искам и друго да ти кажа,вие учениците освен права имате и задължения!!Да учите,но ти явно не го правиш,предполагам и други като теб също не го правят,щом сте се притеснили от супер елементарни матури,какво да говоря!!И друго ти като гледам си защитаваш собствените права,а не и на другите!Но живота ще покаже как стоят нещата!Пак ще си говориме,и тогава ще видим кой е бил прави и кой не!Повече няма какво да си казвам с теб!Но с други хора мога да разговарям!

Просто мисля, че всички разбраха мнението ти и няма нужда да си го налагаш... Не може да определяш аз дали уча или не при положение, че изобщо не ме познаваш.... :wors: А и не се притеснявай - не смятам за нужно да ми казваш каквото и да било :wors:

Бих давала пари за частни уроци само по рисуване и музика. По нищо друго! 15 години след като завърших средното си образование, кандидатствах за второ висше с математика и успях да вляза без частни уроци, със самоподготовка и то с оценка 5,75, не приемам никакви оправдания! Още повече, че имах вече и семейни ангажименти и работа и на практика времето за учене ми беше само вечер. Да не казвам, че след абитуриентския си бал, влязох пак с математика и пак без частни уроци!

Бедата е там, че не сте научени да учите. Чакате, ако може, знанията и уменията сами да паркират в главата ви (както в една приказка на Джани Родари, където науките се ядат и пият). Знам, че ще измислите хиляди оправдания и ще задълбаете в темата за нивото на образование, но според мен всеки си отговаря за себе си. Или, както обичам да казвам - който иска, търси начин, който не иска, си търси оправдания!!

Моля за извинение, че ще оспамя темата, ама този пост на Сесили ми изпълни душата.

Ще ми се повече ученици да го прочетат пък после пак да се жалват, ако искат.

Поздравления за Сесили!Матури трябва да има,но за да са напълно законни първите , които трябва да ги държат са сегашните шестокласници!Те са първите,който ще завършат своето образование по новия учебен план!Иначе от 7 до 12 клас са учили по 2 различни учебни плана!

Ако децата пропуснат много уроци, не е изключено изпитите да са по време на лятната ваканция, коментира Кастрева.

Много успокоително, тогава става ли ясно как ще стоят нещата с ВУЗ, т.е. нали, ако не вземем матурите няма да можем да кандидатстваме. Ако е така и тях ли ще отложат...

А по въпросът с матурите аз в момента също като няколко човека, които писаха преди мен съм 12 клас и съм категорично ПРОТИВ.

Мнението ми е такова понеже все още не се знае материалът за матурите, т.е. ще го дадат 2 месеца преди матурите и какво правим ?? Подготвяме се за 2 месеца??? Попринцип се водеше че трябва да имаме 12 годишна подготовка. Затова мисля че НЕ трябва да има матура СЕГА. След като кажат, че ще има матура трябва да е всичко изпипано и да се знае кой випуск ще е, какъв ще е материалът и т.н..

Поздравления за Сесили!Матури трябва да има,но за да са напълно законни първите , които трябва да ги държат са сегашните шестокласници!Те са първите,който ще завършат своето образование по новия учебен план!Иначе от 7 до 12 клас са учили по 2 различни учебни плана!

Напълно съм съгласен с теб по този въпрос ...

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

Много успокоително, тогава става ли ясно как ще стоят нещата с ВУЗ, т.е. нали, ако не вземем матурите няма да можем да кандидатстваме. Ако е така и тях ли ще отложат...

А по въпросът с матурите аз в момента също като няколко човека, които писаха преди мен съм 12 клас и съм категорично ПРОТИВ.

Мнението ми е такова понеже все още не се знае материалът за матурите, т.е. ще го дадат 2 месеца преди матурите и какво правим ?? Подготвяме се за 2 месеца??? Попринцип се водеше че трябва да имаме 12 годишна подготовка. Затова мисля че НЕ трябва да има матура СЕГА. След като кажат, че ще има матура трябва да е всичко изпипано и да се знае кой випуск ще е, какъв ще е материалът и т.н..

Напълно съм съгласен с теб по този въпрос ...

Матури със сигурност ще имате!Матурите ще се вписват както знаете само в общия успех от дипломата,но пък общия успех от дипломата не се взима при кандидатстването в Университет,защото поставя кандидатстудентите в неравностойно положение.При кандидатстване ще се взимат оценките от дипломата по балообразуващите предмети и оценките от кандидатстудентските изпити.Ако обаче в дипломата имате по-ниска оценка по балообразуващ предмет ще може да си ползвате оценката от матурата по този предмет,ако тя е по-висока от оценката от дипломата!Дипломите на кандидатстващите в чужбина ще бъдат дадени навреме за да може да се направи тяхната легализация и да могат тези които искат да учат в чужбина да хванат всички нужни срокове!

Матурите са под формата на тестове,примерни тестове има в страницата на Мон!

Искам само да те поправя,че всички ученици които тази година са в 7-12 клас учат по един учебен план!!!!

Редактирано от doctors (преглед на промените)

Искам само да те поправя,че всички ученици които тази година са в 7-12 клас учат по един учебен план!!!!

Не е вярно, сегашните 11 и 12(моят випуск) учат по стар план, а 10 клас са вече със новият план..

А по въпросът с матурите, от къде си така сигурен, че ще имаме и то на мен основният ми проблем е, че нищичко не разбирам от българският и ме е страх да не ме скъсат..

Едно че не съм учил-другото е че не зная как да уча и какво още не са обявили официално. А по въпросните тестове от сайтът им всичките съм ги прегледал отдавна..

Не е вярно, сегашните 11 и 12(моят випуск) учат по стар план, а 10 клас са вече със новият план..

А по въпросът с матурите, от къде си така сигурен, че ще имаме и то на мен основният ми проблем е, че нищичко не разбирам от българският и ме е страх да не ме скъсат..

Едно че не съм учил-другото е че не зная как да уча и какво още не са обявили официално. А по въпросните тестове от сайтът им всичките съм ги прегледал отдавна..

Не си прав,всички ученици които тази година са 7-12 клас учат по едни и същи учебници и с един и същ учебен план!За да ги казвам нещата съм ги проверил иначе нямаше да го твърдя!А за матурите - днес и министъра го каза,преди няколко дни пак го каза.Разгледай сайта на Мон,там са дадени примерни варианти на матурата по Бел и на матури по другите предмети.Матурите няма да включват нищо различно от това което сте учили в часовете по съответните предмети.Така че предполагам няма да имаш проблем да се справиш с матурата по Бел защото всичко това сте го учили в училище.Успех!

"Очаквам регионалните структури на синдикатите да кажат мнението си по нашето писмено предложение".

Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

На въпрос дали е застрашена учебната година, министърът отговори, че ще бъде направено всичко възможно, включително някои промени в учебната програма и удължаване на учебната година, с изключение на 7 и 12 клас, за да приключи тя успешно.

"Колкото до матурите, те са по закон и зрелостни изпити ще има", категоричен бе просветният министър.

Новината е от днес!

Най-критични обаче остават 7 и 12 клас, тъй като след 7 клас учениците държат кандидатгимназиални изпити, а след 12 клас - кандидатстудентски. За всички останали учебната година може да бъде удължена, да се учи в събота, да бъде съкратена ваканцията, да бъдат удължени учебните срокове или най-добре да бъде преструктуриран учебният материал, заяви Вълчев. Това обаче не може да бъде допуснато за 7 и 12 клас.

Учебната година може да продължи, докогато е нужно за всички випуски без 7 и 12 глас, допълни още Даниел Вълчев. Той допълни, че не изключва възможността среща със синдикатите по снощното споразумение да има още днес, за да бъдат дискутирани детайлите по него. Вълчев уточни, че експертите не са тези, които се договарят. Те са само хората, които помагат при вземането на принципни решения. Никой от министерството не може да поема ангажимент. Само министърът има тази възможност, допълни Даниел Вълчев.

Той допълни, че няма да направи промени в закона, за да отпаднат матурите за 7 и 12 клас през тази година, заради закъсняването си с учебния материал. Това, което се случва, отдавна не е в интерес на никого, допълни още Даниел

Вълчев.

Това е от днес.бг

Само министърът има тази възможност, допълни Даниел Вълчев.

Ахх, вече започвам да се надявам опозицията да успее да смени правителството или да има пред сточни избори, че тоя Вълчев да се маха.

Не си прав,всички ученици които тази година са 7-12 клас учат по едни и същи учебници и с един и същ учебен план!

Аз имах друго в предвид, исках да кажа, че ние сме учили преди едно (1-11 за мен лично), а сега чак направиха стандартът(по-точно преди няколко години). С две думи някои са много напред, а други са много назад и не мисля, че това може да се навакса за 1-2 години.

Ученици скочиха срещу матурите

С викове "Оставка!" влязоха в образователното министерство стотина ученици от XI и XII клас вчера. След едночасов протест пред сградата те бяха приети на среща от образователния министър Даниел Вълчев. Той покани зрелостниците, за да обсъди с тях провеждането на задължителните зрелостни изпити. Който викаше "оставка" най-силно, да се обоснове, обърна се Вълчев към абитуриентите. Последва мълчание в залата, което обаче не трая много дълго. Защо трябва точно ние да държим матури, защо не ни вдигнете стипендиите, защо матурите не са ни вход за ВУЗ и защо не можем да ги освобождаваме, нападнаха тийнейджърите просветния шеф. Вълчев им обясни, че матури имало в целия Европейски съюз и че всички ученици ще могат да получат обективна оценка на знанията и уменията. Отлагаме от 1999 г. провеждането на задължителните зрелостни изпити. Все някой трябва да е първи, обясни Вълчев на тийнейджърите. Просветният шеф изяви готовност да продължи да бистри провеждането и съдържанието на матурите с бъдещите абитуриенти.

Източник: Стандарт

то тези матури няма ама никакъв смисъл. За какво са им - за нищо. А освен това как ще наваксат всичкия материал дето трябваше досега да вземат :)

то тези матури няма ама никакъв смисъл. За какво са им - за нищо. А освен това как ще наваксат всичкия материал дето трябваше досега да вземат :question:

Осен, че няма как да го наваксаме, а и не се знае материала за матурите на 100%. Абе да си го кажа направо, не зная какво ще правя... :speak:

Аз гласувах За матурите, макар че след повторен размисъл май трябваше да кажа: За, но не в тази форма. Аз съм 11 клас и за мен така или иначе матури ще има. Въпросът е има ли смисъл от тях, след като оценката от матура, дори и отлична, няма да освобождава от приемни изпити в квалитетните вузове... Да не говорим, че като допълнителна оценка в дипломата надали някой ще я зачете.

Недомислиците са огромни и най-вече се отнасят до формата. Не е коректно да има задължителна матура по литература например, защото далеч не са много хората, които имат талант в тази област. Езиковият тест по български език като задължителен не е лоша алтернатива, но се страхувам, че въпреки нивото му (което покрива само най-основни знания) ще има доста недоволни от оценките си... По този повод ми се ще да покритикувам учебната система, където е залегнал някакъв странен модел на обучение в средните училища специално по български език (макар че неуредици има при всички предмети). Та за какво ми е на мен 5 години да дъвча как да напиша автобиография, което не е кой знае каква философия, или пък как да пиша и различавам научен от повествователе текст?!?!?!? Много по-важно е, според мен, да се науча да поставям по местата им пълен и кратък член и тия прословути запетаи...

Та мисълта ми беше, че матурите могат да се използват като сито, ако имаше нормална и оеднаквена система на обучение в страната и ако вузовете ги признаваха... Иначе целият цирк си остава отново за сметка на учениците... :)

Осен, че няма как да го наваксаме, а и не се знае материала за матурите на 100%. Абе да си го кажа направо, не зная какво ще правя... :)

Пак се включвам по тази тема, защото твърде много народ се оплаква как не знаел материала за матурите. Мили деца, когато завършвате университет (бакалавърска степен), полагате държавен изпит, който включва ЦЕЛИЯТ материал, изучаван в курса на обучение. И няма оправдания "ама това го учихме в първи курс, това във втори и т. н." Взимаш поменика с въпросите, камарата бумаги и сядаш да четеш. Другия вариант е дипломната работа, който е по привлекателен, защото се занимаваш с конкретен проблем и го решаваш творчески, но пък като че ли се отхвърля от университетите, заради разни интернет-тарикати, които търсят да препишат нещо наготово (имаше един такъв и в този форум). И този изпит е финала на съответната степен на образование. С матурата е същото - тя е финала на вашето училищно образование и дава някакви гаранции, че сте научили нещо през всичките тези години. И ако можете да изхарчите 1000 и нагоре лева на родителите си за един (по моему безсмислен) абитуриентски бал, който с нищо не доказва, че сте станали по зрели, можете и да си седнете на четирибуквието и да положите тези изпити, които ще ви покажат какво изобщо е останало в главите ви от цялата тази 12 годишна училищна одисея. Друг е въпросът какво трябва да съдържа и по какъв начин да се държи и тук съм съгласна, че нещата са повече от неясни.

Пак се включвам по тази тема, защото твърде много народ се оплаква как не знаел материала за матурите. Мили деца, когато завършвате университет (бакалавърска степен), полагате държавен изпит, който включва ЦЕЛИЯТ материал, изучаван в курса на обучение. И няма оправдания "ама това го учихме в първи курс, това във втори и т. н." Взимаш поменика с въпросите, камарата бумаги и сядаш да четеш. Другия вариант е дипломната работа, който е по привлекателен, защото се занимаваш с конкретен проблем и го решаваш творчески, но пък като че ли се отхвърля от университетите, заради разни интернет-тарикати, които търсят да препишат нещо наготово (имаше един такъв и в този форум). И този изпит е финала на съответната степен на образование. С матурата е същото - тя е финала на вашето училищно образование и дава някакви гаранции, че сте научили нещо през всичките тези години. И ако можете да изхарчите 1000 и нагоре лева на родителите си за един (по моему безсмислен) абитуриентски бал, който с нищо не доказва, че сте станали по зрели, можете и да си седнете на четирибуквието и да положите тези изпити, които ще ви покажат какво изобщо е останало в главите ви от цялата тази 12 годишна училищна одисея. Друг е въпросът какво трябва да съдържа и по какъв начин да се държи и тук съм съгласна, че нещата са повече от неясни.

Виж те сега, университета си е университет изобщо не съм съгласна с вас!Най-малкото лично за мен училищата са някаква пародиа както на учители така и нещата коите се научават там. Нито един учител не преподава качествено,а ако има такива са единици. Отделно за какво е тази матура?Каква е нейната стойност и защо трябва да полагам изпит като не ми е необхопдима? На тези въпроси кой ще ми отговори! Мисля, че тази матура ще покаже на обществото колко струват учителите в училищата!(Освен ако не пуснат матура която ще бъде просто смешна!)

Ще се съглася с теб, piraniata, че учителите (и то голяма част от тях) наистина не преподават качествено и че само малка част си разбират от работата. Преди няколко дни аз си изтеглих примерен вариант на Държавен зрелостен изпит по БЕЛ и мога да кажа само, че това си е живо мъчение. Бяха около 40 въпроса, някои от които са горе-долу лесни, но повечето са буквално объркващи. Първо на първо аз не мога да разбера какво се иска в самото условие камо ли да пиша каквото и да е. За мен специално е много трудно, въпреки че се старая много по тези предмети.

Но ако все пак матурите не се отложат, то поне да направят така че с тях да се влиза направо в университетите.

Така смятам пък по-нататък вече не знам! :P

Ученици на протест срещу матурите

Протестен митинг- шествие срещу матурите организират в Пловдив ученици от випуск “Единство“.

Шествието ще започне в 13 часа от пл. “Съединение“, ще премине през Главната улица и ще завърши с митинг на площада пред Общината, съобщиха организаторите. Подобни протестни прояви се провеждат в цялата страна по същото време. В Пазарджик протестът срещу матурите тръгва от градинката до гимназия “Аксаков“ през бул. “България“ до пл. "Константин Величков“. Там ще се проведе митинг, на който ще бъде представено становището на зрелостниците против матурите. Ще бъдат прочетени също писма от родители и ученици до просветното министерство.

dir.bg

Матури ще има, но ще са вход за ВУЗ

По-голямата част от висшите училища по повечето специалности ще приемат матурите като вход за тях вместо приемни изпити, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев без обаче да уточни за кои ВУЗ-ове говори.

„Българското училищно образование е една от малкото образователни системи в Европа, която няма добре изразени елементи на външно оценяване. Това е една система, която през последните десетилетия се самооценява или в най-добрия случай, ако това е добър случай се оценява от чиновниците в министерството. Никой не иска да бъде оценяван, това е разбираемо и матурите са важен компонент, да не кажа един от най-важните в тази система за външно оценяване. По закон днешните дванайсетокласници трябва да проведат матури и докато е такъв законът, министърът, който и да е той ще трябва да го спазва. Към момента не е невъзможно да бъдат проведени държавни зрелостни изпити и считам, че е правилно да бъдат проведени”, каза още министърът на образованието.

Даниел Вълчев добави, че субсидията за издръжката на един студент ще се увеличи с около 30 процента през следващата година. „Ще има увеличение на средствата за наука”, каза просветният министър и добави, че бюджетът на БАН ще се увеличи с повече от 13 на сто в сравнение с тази година, а средствата за фонд „Научни изследвания” ще нараснат от 19 на 60 милиона лева.

Източник: Дарик радио

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.