Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Системни шини - видове

Featured Replies

Търсих в форума, не намерих за компютърните шини нищо има 3 вида до колкото знам и ми трябва информация за тях. Или по точно казано трябва ми всичко което знаете за шините ако можеда ми дайте линк към някой саит в които мога да прочета доста неща за тях. sad.gif

Редактирано от Wassap (преглед на промените)

Търсих в форума, не намерих за компютърните шини нищо има 3 вида до колкото знам и ми трябва информация за тях. Или по точно казано трябва ми всичко което знаете за шините ако можеда ми дайте линк към някой саит в които мога да прочета доста неща за тях. sad.gif

Видовете са много повече от три: http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_bus

жалко, англиския ми е не мн добар..

Съжалявам, но това е тема за която може да се говори и пише с дни...

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Шината е група жици, по които се предават сигнали с определено предназначение. Та от там - ако сигналите са данни, на групата жици и се вика "шина за данни". Аналогично за останалите шини - за адреси (или адресна) и т.н.

При интерфейсите нещата са малко по-различни. Ако интерфейсът е паралелен (например класическия Centronics или по-известен като "принтерски порт") за всяка жица си има и съответната дупка (или перо) на порта. Иначе казано, на паралелния порт (или интерфейс) излизат всички нужни шини. При серийните портове (каквито са USB и RS232) се ползват по-малко жици (линии) за връзка, което улеснява изработката на свързващи кабели за устройствата. При класическия сериен интерфейс RS232 се ползват 9 проводника, докато при USB - само 4. При този тип интерфейси предаването на сигналите се извършва последователно, бит по бит (от там и името им - серийни), като чрез допълнителни управляващи сигнали се казва на сътветното устройство (компютър или периферия) кога започва предаването, какво точно ще се предава (адреси, данни) и кога предаването е приключило.

Малко и за шините - когато трябва да се управлява и да се работи с някаква логика (това е може би остарял жаргон от времето, когато на "чиповете" им се викаше "логически интегрални схеми"), са нужни няколко вида сигнали. Например, ако процесорът трябва да запише някакво число в RAM, той подава към паметта управляващи сигнали, с които известява паметта, че иска да пише в нея, подава сигнал "чип селект" към сътветния чип (интегрална схема ) от блока памет, с който ще работи, подава адреса на клетката памет, която ще ползва, по адресната шина, указва на паметта, че на адресната шина има валиден адрес, подава числото за запис по шината за данни, указва на паметта, че на шината за данни има валидни за запис данни и тогава паметта записва съответните данни на съответния адрес. При четене е почти същото, само че тогава процесорът иска на шината за данни да се появи числото, записано в клетката с адрес, който е подал на адресната шина.

По подобен начин стоят нещата и при обмен на данни с други компоненти - видео контролер, мрежов контролер и т.н.

Товва е маааалка прелюдия към същността ... никой няма да се навие да изографиса всичко...

• Автор

добро обеснение biggrin.gif но маи е само за адресна шина или аз така си мисля?

Трябва ми нещо от сорта на това освен че аз трябва да разбера за шините ще трябва и да предам знаниата си на 25 ученика в класа ми ......

Шини

Шината представлява линейна магистрала от проводници за предаване на електрически сигнали, по която става преноса на данните в компютъра. Всяко устройство е свързано към някоя от шините ( от латинското omnibus – за всички), като чипсета изпълнява ролята на мост между отделните шини. Най-общо казано съществуват няколко типа шини :

процесорна FSB ( front-side bus ) - високоскоростна шина, използвана главно от процесора за предаване на информация;

AGP – специална шина за видео адаптери, високоскоростна 32-битова.

PCI шина ( peripheral component interconnect - свързване на периферни устройства ) – 32-битова, представена от PCI слотове, в които могат да се инсталират различни високоскоростни периферни устройства.

ISA – бавна 16-битова шина, присъства в много малка част от съвременните системи. Използва се за инсталиране на по-бавни периферни устройства. Достъпът на устройствата към шината става чрез така наречените “слотове”.

Редактирано от Wassap (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Доста стара тема като гледам датата, но все пак за другите.

FSB - има много, наистина много видове. Не знам абсолютно всички но последните са LGA775 - Intel и AM2/AM2+ естествено на АМД. По-старите работят на 100MHz.Апо-новите на кой както му дойде. Има подробна статия за овърклока, в която има обяснени доста неща. Общо взето FSB свързва всички компоненти поради просата причина,че всички участват във процеса. :P

Относно другите:

AGP - има няколко вида x2,x4,x8.Също като при PCIЕх, но те са остарели.Предлагат се все още видео карти за тях, но на мода е PCIEx по следната причина:

- Работна честота на шините към които може да се приложи видео:

PCI - 33 MHz

AGP- 66MHz

PCIEx- 100MHz

Това е то цялата работа.

ISA е праисторическо свързване, което го има из музеийте :speak: и във PENTIUM||| машините.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.