Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Малко помощ за скрол в страница

Featured Replies

Такаааа значи правя си една страничка и хоп проблемче. Страницата е ACME Works Слагам си и там фреймове и каквото още си искам и се появява проблема - като отидете на Galery и в основния фрейм се появява един супердосаден хоризонтален скрол въпреки че няма никакъв смисъл от него. Ако го сложа фрейма на Scrolling="no", тогава ми изчезва и вертикалния скрол, който пък за зла беда ми трябва. Моля ви, ако някой има идея как да разреша този си проблем да я сподели. Може да Ви се струва, че издребнявам, но този норизонтален скрол наистина ми бърка в очите. Също имам и въпросче как да променя цвета на скрола ... примерно да е в цвета на страницата. Благодаря Ви предварително.

Фиксирай си размерите на таблицата - за какво ти е 428 като имаш 4 клетки по 100 px = 400 ? Във Firefox няма хоризонтален скрол

• Автор

Благодаря МНООООГО, ама ква съм шматка а, да бях погледнал преди да ги пиша тия фермани.

Това за размерите на таблицата е вярно - размерите са ти грешни. Но не мисля че проблема ти идва от там. Хоризонтален скрол се появява автоматично ако не може да бъде показан целия frame (в случая mainframe) т.е. в зависимост от width на страницата ти там. На моята разделителна няма проблеми (1600x1200). Предполагам че си на доста малка разделителна ако виждаш скрол на maximize-нат браузър.

Като цяло - не можеш да спреш хоризонтален скрол без това да засегне и вертикалния. И накрая - трябва да имаш наистина основателна причина да ползваш frames за тази страничка. Съвета ми е да ги избягваш когато можеш поради доста комплексни причини.

• Автор

Добре е сега а? Проблема с цвета на скрола остава само, ама сега не е толко дразнещо поне. От размера на таблицата се оказа. Смених го от 428 на 400 и заспа. Явно затова се е появявал тоя скрол. Въпреки, че и при таблица 428 не излиза от фрейма. Т.е. фрейма в общия случай е по-голям от 428рх. Объркването е точно както казва Дарклйт от това, че имаме 4 колони по 100рх. а ширина на таблицата 428.

И накрая - трябва да имаш наистина основателна причина да ползваш frames за тази страничка. Съвета ми е да ги избягваш когато можеш поради доста  комплексни причини.

<{POST_SNAPBACK}>

Тя страничката още не е готова, не те разбрах защо да не използвам фреймове? Какви недостатъци има в случая. По-добра идея? Благодаря за хелпа на всички.

Редактирано от Gercho (преглед на промените)

ЧОВЕЧЕ

как ше ползнаш фреймове.

(почнах малко остро)

тъй де, леймърско е да се ползват фреймове, има CSS за тази работа

Добре е сега а? Проблема с цвета на скрола остава само, ама сега не е толко дразнещо поне. От размера на таблицата се оказа. Смених го от 428 на 400 и заспа. Явно затова се е появявал тоя скрол. Въпреки, че и при таблица 428 не излиза от фрейма. Т.е. фрейма в общия случай е по-голям от 428рх. Объркването е точно както казва Дарклйт от това, че имаме 4 колони по 100рх. а ширина на таблицата 428.

Тя страничката още не е готова, не те разбрах защо да не използвам фреймове? Какви недостатъци има в случая. По-добра идея? Благодаря за хелпа на всички.

<{POST_SNAPBACK}>

Обикновено вместо фреймове се използва таблица:

<table width="100%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">

<tr>

<td width="ширината на първия фрейм">

съдържанието на първия фрейм

</td>

<td width="ширината на втория фрейм">

съдържанието на втория фрейм

</td>

</tr>

</table>

Не е кой знае колко по-сложно, а така и всичко ти е само в един файл.

Другия вариант е да се прави CSS дизайн, но за целта първо трябва да научиш добре css ;)

Най-чист вариант си остава Server Side :whist:

В частност PHP ще ти свърши перфектна работа. Можеш да научиш основите за отрицателно време. Тогава страничката ти ще представлява

<table width="100%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">

<tr>

<td width="ширината на първия фрейм">

include на меню от външен файл

</td>

<td width="ширината на втория фрейм">

include на съответното съдържание от външен файл

</td>

</tr>

</table>

(include означава "извикване", "включване" на файл)

Това е само един от всички варианти. В твоя случай дори можеш да събереш абсолютно всичко само в един php файл (сайта ти е малък). Има достатъчно статии за начинаещи за php дори и на български. Разбира се остава и това, че трябва да научиш елементарно ниво HTML (CSS препоръчително, но не задължително).

Ако не знаеш как да започнеш кажи ще ти дам необходимото инфо.

• Автор

Съгласен съм донякъде с Вас за таблиците. Според мен, обаче е по-прегледно с фреймове и освен субективни оценки, че е леймърско не виждам друга причина да не ги ползвам. Иначе елементарна представа имам от HTML, а що се отнася до CSS и php, не мисля тепърва да уча, защото не се занимавам с web програмеране. То ми е нещо като хоби, с други работки си изкарвам прехраната. Благодаря за всички конструктивни предложения.

Редактирано от Gercho (преглед на промените)

Съгласен съм донякъде с Вас за таблиците. Според мен, обаче е по-прегледно с фреймове и освен субективни оценки, че е леймърско не виждам друга причина да не ги ползвам. Иначе елементарна представа имам от HTML, а що се отнася до CSS и php, не мисля тепърва да уча, защото не се занимавам с web програмеране. То ми е нещо като хоби, с други работки си изкарвам прехраната. Благодаря за всички конструктивни предложения.

<{POST_SNAPBACK}>

Ми създават проблеми с bookmar-кването, back/forward и принтирането в някои по-стари браузъри

P.S. можеш да си позволиш да ползваш фреймове когато не си личи че са фреймове. И аз съм ползвал в един проект фрейм просто защото беше най-лесния начин да се обновява информацията без да се презарежда цялата страница ;)

Редактирано от DarkLight (преглед на промените)

Съгласен. Има и друга основателна причина - търсачките като цяло НЕ ОБИЧАТ фрейм.

Това което имах предвид под основателна причина - phpMyAdmin (php софтуер за работа с mysql бази данни) например има основателна причина да ползва фрейм. Чисто от практична гледна точка фрейма спестява от работата на процесора на сървъра в случая.

Относно дали е леймърско - не съм споменавал такова нещо. Искаше съвет - получаваш мнения. Аз съм анти-фрейм настроен, не го крия :nono: А как ще си направиш страницата си е наистина лично твое решение.

Успех!

Е ако страницата е само на HTML с frame е най-лесно. Иначе и аз съм против фреймовете.

<{POST_SNAPBACK}>

Най-лесно не значи най-добро ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.