Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

policyd и postfix - как да не се отхвърлят бТК домейни

Featured Replies

Здравейте,

Всеки, който се е занимавал с пощенски услуги знае що за напаст е спама и вирусите.

Аз поддържам няколко пощенски сървъра, базирани на Постфикс в комбинация с амависд-ню, кламав и спамазазин. Сериозно количество домейни в блеклиста, най-добрите сървъри за DNSBL. Проблема беше, че натоварването беше сериозно (особено спамазазина поради естеството си - Пърл скрипт), а сървърите са сериозни машинки - 2 процесорни Ксеони. Решение се намери в лицето на www.policyd-weight.org. Сървиза поддържа най-важните политики, по които оценява входящата поща преди да е СТИГНАЛА до SMTP-то. По този начин се реджектват писмата още преди да са влезли в сървъра. До тук добре - сървиза си поддържа DNSBL-ите, прави си проверки по HELO, MAIL FROM: и RCPT TO:. Напоследък обаче зачести един проблем - фирми, които са бизнес абонати на бТК. Когато пращат поща се идентифицират с обратния адрес на бТК, а не се резолват като домейна, който праща пощата (example.com към мен, но резолва връща 111-222-333-444.btc-net.bg) От там пропада проверката на полисите за МХ запис на изпращача и съответно пощата е реджектната.

Въпроса ми е - има ли възможност този обратен резолв да се реализира по друг начин, а не чрез DNS lookup. Защото варианта е да изключа проверката за проверка на МХ записа, което означава де що има спамери със собствен СМТП да ги пропускам - нещо, което разбира се не е желателно.

Предварително благодаря за вашите мнения по въпроса

Редактирано от Topper (преглед на промените)

reverce resolving е функция на DNS. Ти как очакваш това да стане по друг начин? Намери друг начин за борба със спам-а

• Автор

Да, добър отговор Немо, но нали се сещаш - не върши работа.

rDNS е ясно, че е функция на DNS-a, но и команда dig рови из записите в ДНС сървърите, а връща други резултати. За това ми бе идеята.

А ти какъв полиси метод предлагаш за борба със спама (без грей листинг моля). Аз съм доволен, особено от натоварване 0.05 :)

Да, добър отговор Немо, но нали се сещаш - не върши работа.

rDNS е ясно, че е функция на DNS-a, но и команда dig рови из записите в ДНС сървърите, а връща други резултати. За това ми бе идеята.

А ти какъв полиси метод предлагаш за борба със спама (без грей листинг моля). Аз съм доволен, особено от натоварване 0.05 :)

Щом dig ти връща други ресултати значи някъде настройките не са наред

• Автор

И кои ?

Без полиси сървъра - Постфикса е настроен с reject_invalid_hostname, reject_unknown_hostname, reject_unknown_sender_domain (както е описано в [RFC 2821] Sect. 2.3.5, [RFC 1123] Sect. 5.2.5 и [RFC 1035] Sect. 2.3.1, както и в http://www.postfix.org/uce.html ) което разрешава САМО валидни ДНС хостове по време на HELO хендшейкинга с СМТП-то, но пък не реджектва бТК домейни. Да, резонно е, защото постфикса прави при това проверка за валиден А ИЛИ МХ запис.

Това са настройките за ДНС-а на полиси сървиза:

## DNS settings

$DNS_RETRIES = 2; # Retries for ONE DNS-Lookup

$DNS_RETRY_IVAL = 2; # Retry-interval for ONE DNS-Lookup

$MAXDNSERR = 3; # max error count for unresponded queries

# in a complete policy query

$MAXDNSERRMSG = 'passed - too many local DNS-errors';

$PUDP = 0; # persistent udp connection for DNS queries.

# broken in Net::DNS version 0.51. Works with

# Net::DNS 0.53; DEFAULT: off

$USE_NET_DNS = 0; # Force the usage of Net::DNS for RBL lookups.

# Normally policyd-weight tries to use a faster

# RBL lookup routine instead of Net::DNS

$IPC_TIMEOUT = 2; # timeout for receiving from cache instance

А това са правилата:

# HIT score, MISS Score

@client_ip_eq_helo_score = (1.5, -1.25 );

@helo_score = (1.5, -2 );

@helo_from_mx_eq_ip_score = (1.5, -3.1 );

@helo_numeric_score = (1.5, 0 );

@from_match_regex_verified_helo = (1, -2 );

@from_match_regex_unverified_helo = (1.6, -1.5 );

@from_match_regex_failed_helo = (2.5, 0 );

@helo_seems_dialup = (1.5, 0 );

@failed_helo_seems_dialup = (2, 0 );

@helo_ip_in_client_subnet = (0, -1.2 );

@helo_ip_in_cl16_subnet = (0, -0.41 );

@client_seems_dialup_score = (3.75, 0 );

@from_multiparted = (1.09, 0 );

@from_anon = (1.17, 0 );

@bogus_mx_score = (2.1, 0 );

@random_sender_score = (0.25, 0 );

@rhsbl_penalty_score = (3.1, 0 );

@enforce_dyndns_score = (3, 0 );

Някаква идея ?

Ако махнеш reject_unknown_sender_domain няма ли да се оправи ситуацията или да сложиш специални правила само за обратните записи на БТК. Знам че не е идеално решение, но можеш да разчиташ след това на spamassasin да ги филтрира. Между другото това лично на мен ми звучи по-разумно (да филтрираш след пощата)

• Автор

Това значи да пусна всеки домашен потребител, инфектиран с някаква буба да ми пуска писма от собствен СМТП сървър ? Не, благодаря :P

По-разумно да филтираш вътре пощата ли? Че защо - да поемам навътре нещо, което е потенциален спам/вирус и да разходвам процесорно време и памет, за да минават тестове през Кламав, Спамазин или Авира да го хванат? Не, благодаря. Може да направиш опит, бързо се пуска - да видиш какъв е ефекта. Да не казвам, че спама падна до под 1%. Апропо, може да тестваш с някоя голяма блеклиста за спамазазин (.cf - имам една 25мб ;)) и да видиш колко бавно почва да работи пощата, да не говорим, че ще си на 3-5 натоварване. А после я сложи като хеш файл в променливата на Постфикс smtpd_sender_restrictions и ще видиш как се банват пак същото количество лоши домейни, но за милисекунди. По същия начин действа и полиси демона - на етап SMTP RCPT

За такава схема говоря

receiving2.png

Редактирано от Topper (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.