Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно температурите на клокнат Q6600 G0

Featured Replies

Здравейте,

Наскоро се добих с Core 2 Quad Q6600 G0 с дъно P5K-E и като начинаещ "клок-ър", благодарение на хубавото обяснение в темата kokomil, успях да го глокна от 2.4 до 3.16 GHZ. Увеличих FSB до 350, заключих PCI-E на 101 и оставих паметта на 800 (А-Data 800), оставих "Ratio CMOS Setting" на auto. Не съм увеличавал волтажа и засега не целя голям клок, тъй-като все още съм с боксовото охлаждане.

Въпросът ми е - от 5 часа работи Ортос на "Small FFTs - Stress CPU" и температурите са както следва (измервани с Everest) -

Motherboard - 37

CPU - 55

CPU #1 / Core #1 - 67

CPU #1 / Core #1 - 67

CPU #1 / Core #1 - 53

CPU #1 / Core #1 - 53

Нормални ли са тези температури и колко е максимума на температурата, на който ще издържи Q6600?

Също така ми казаха, че е добре Ортоса да върви поне 24 часа, за да се види дали е стабилна машината. Наистина ли са необходими 24 часа?

И един последен въпрос - Ортоса показва, че FSB-to e 287 x 11 , а CPU-Z показва 351 x 9. Нормално ли е това?

За тестване на четириядрен процесор са необходими два ортоса пуснати едновременно.

Ако си оставил волтажа на Auto, най-вероятно е качен автоматично от дъното след оверклока. Провери го в CPU-Z.

Максимума, за който питаш е около 70 градуса за ядро. Препоръчително е температурата да е под 65 градуса. Най-вероятно ще минеш 70 градуса когато го натовариш на 100%. Моят съвет е да го пуснеш на 3Ghz (333х9) докато е с боксовото охлаждане и да нагласиш волтажа ръчно на точно необходимия. Мисля, че около 1.30V в биос му трябваха.

Ортоса го оставяш да тества единствено за теб. Нали ти искаш да знаеш колко е стабилен процесора. Аз го оставям докато не се стабилизират температурите и може би за финал го оставям за час. За честотата гледай CPU-Z.

За да натовариш процесора на 100% трябва да пуснеш два ортоса, да отвориш Task Manager-a (Ctrl+Alt+Del), да отидеш на процесите и да ги намериш. На единия ортос, цъкаш с десния бутон, даваш Set Affinity... (най-долното от менюто) и махаш чавките от CPU 3 и 4. След това на другия ортос по същият начин, но махаш само чавките на CPU 1 и 2. Идеята е единия ортос да товари първото и второто ядро, а другия да товари третото и четвъртото, понеже един ортос товари само две ядра. След операцията ортоса ще изпише "WARNING: Affinity Mask...", което е нормално.

П.П. Не е зле това да се добави в някоя важна тема .

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

• Автор
За тестване на четириядрен процесор са необходими два ортоса пуснати едновременно.

Ако си оставил волтажа на Auto, най-вероятно е качен автоматично от дъното след оверклока. Провери го в CPU-Z.

Максимума, за който питаш е около 70 градуса за ядро. Препоръчително е температурата да е под 65 градуса. Най-вероятно ще минеш 70 градуса когато го натовариш на 100%. Моят съвет е да го пуснеш на 3Ghz (333х9) докато е с боксовото охлаждане и да нагласиш волтажа ръчно на точно необходимия. Мисля, че около 1.30V в биос му трябваха.

Ортоса го оставяш да тества единствено за теб. Нали ти искаш да знаеш колко е стабилен процесора. Аз го оставям докато не се стабилизират температурите и може би за финал го оставям за час. За честотата гледай CPU-Z.

За да натовариш процесора на 100% трябва да пуснеш два ортоса, да отвориш Task Manager-a (Ctrl+Alt+Del), да отидеш на процесите и да ги намериш. На единия ортос, цъкаш с десния бутон, даваш Set Affinity... (най-долното от менюто) и махаш чавките от CPU 3 и 4. След това на другия ортос по същият начин, но махаш само чавките на CPU 1 и 2. Идеята е единия ортос да товари първото и второто ядро, а другия да товари третото и четвъртото, понеже един ортос товари само две ядра. След операцията ортоса ще изпише "WARNING: Affinity Mask...", което е нормално.

П.П. Не е зле това да се добави в някоя важна тема .

Благодаря, много полезна информация :)

От 6 часа въртя 2 ортоса и процесорът е "леко топъл" sad.gif

Това е на отворена кутия.

Motherboard - 39

CPU - 60

CPU #1 / Core #1 - 72

CPU #1 / Core #1 - 72

CPU #1 / Core #1 - 70

CPU #1 / Core #1 - 70

Смятам да го оставя още 6 часа, общо 12 часа. Системата ми се стува стабилна, но 12 часа стигат ли, за да се каже със сигурност?

Оказа се, че биос-ът не показва реалния волтаж, а намалява с 0.1v. В момента под зададени 1.38v в биос-а, CPU-Z и Everest показват 1.272v.

И едно последно въпросче - какво охлаждане бихте ми препоръчали? Нещо по-стабилно.

Редактирано от Demz (преглед на промените)

Благодаря, много полезна информация :)

От 6 часа въртя 2 ортоса и процесорът е "леко топъл" sad.gif

Това е на отворена кутия.

Motherboard - 39

CPU - 60

CPU #1 / Core #1 - 72

CPU #1 / Core #1 - 72

CPU #1 / Core #1 - 70

CPU #1 / Core #1 - 70

Смятам да го оставя още 6 часа, общо 12 часа. Системата ми се стува стабилна, но 12 часа стигат ли, за да се каже със сигурност?

Оказа се, че биос-ът не показва реалния волтаж, а намалява с 0.1v. В момента под зададени 1.38v в биос-а, CPU-Z и Everest показват 1.272v.

И едно последно въпросче - какво охлаждане бихте ми препоръчали? Нещо по-стабилно.

Thermalright Ultra-120 eXtreme + Scythe SFlex 1600rpm - ако намериш такъв 120мм вентилатор

Demz, това е много, ако затвориш кутията ще отидеш на 80С, което вече е критично. Свали клока или купи хубав охладител, защото е много вероятно да го изпържиш. Поста на Carcass е може би най-доброто въздушно в момента.

• Автор
Demz, това е много, ако затвориш кутията ще отидеш на 80С, което вече е критично. Свали клока или купи хубав охладител, защото е много вероятно да го изпържиш. Поста на Carcass е може би най-доброто въздушно в момента.

Да, прав си, много нажежено става.

Свалих го на FSB 300

В момента е 300х9, 2700 MHZ, поне докато взема по-добро охлаждане. Температурите сега са:

Motherboard - 37

CPU - 54

CPU #1 / Core #1 - 66

CPU #1 / Core #1 - 66

CPU #1 / Core #1 - 65

CPU #1 / Core #1 - 65

Вървят 2 ортоса.

Свалих го на 1.22v. Интересува ме, дали ако системата е стабилна на по-малък волтаж, е добре да го оставя така? Защото по дефолт си беше 1.29v... Може ли по някакъв начин да навреди на процесора?Сигурно не, но все пак да попитам, защото тепърва навлизам в света на клока :)

И последен въпрос - чух, че Scythe SFlex 1600rpm е доста шумна перка, някой има ли опит с нея? По-шумна ли е примерно от бокса?

Иначе да, доста хора ми казаха, че може би най-доброто въздушно в момента е Thermalright Ultra-120 eXtreme, явно е така. Въпреки, че аз винаги съм мислил, че медните охладители са по-добри.

И последен въпрос - чух, че Scythe SFlex 1600rpm е доста шумна перка, някой има ли опит с нея? По-шумна ли е примерно от бокса?

Иначе да, доста хора ми казаха, че може би най-доброто въздушно в момента е Thermalright Ultra-120 eXtreme, явно е така. Въпреки, че аз винаги съм мислил, че медните охладители са по-добри.

Значи, който ти е казал че Scythe SFlex 1600rpm е доста шумен със сигурност никога не е виждал въпросният вентилатор. Не слушай хора, които са чули от някой, на който някой си са му били казали нещо и т.н...За да ти препоръчам този вентилатор значи имам представа от него. Преди 2 месеца го купих и инсталирах на охлаждането на видео картата ми. Също сложих и един регулатор на оборотите от Залман (Zalman Fan Mate2). При пъли оботори т.е 1600 вентилатора при отворена кутия почти не се чува. Сменил съм доста 120мм. вентилатори и мога да твърдя, че този е найстина тих. Има разбира се и по-тихи, но повечето от тях не достигат 1600 оборота. За човек, който иска да клоква мисля, че вентилатор, който развива повече обороти и постига голям въздушен поток е правилният избор. Ако се притесняваш, че ще е шумен можеш да си вземеш такъв регулатор на оборотите или някой от другите модели например: Scythe SFlex 1200rpm или Scythe SFlex 800rpm, за които пише, че са още по-безшумни от Scythe SFlex 1600rpm, но и с по-слаб коефициент.

Редактирано от Carcass (преглед на промените)

Свалих го на 1.22v. Интересува ме, дали ако системата е стабилна на по-малък волтаж, е добре да го оставя така? Защото по дефолт си беше 1.29v... Може ли по някакъв начин да навреди на процесора?Сигурно не, но все пак да попитам, защото тепърва навлизам в света на клока :angry:

Да, няма проблем и на още по-ниско напрежение да го оставиш, стига да е стабилен. Иначе съвременните Intel процесори имат хардуерна защита от прегряване и при достигане на критична температура системата се изключва моментално. Например ако критичната температура е 100 градуса при което процесора изгаря, защитата сработва при 85 градуса и изключва компютъра. А преди тази защита има Intel Thermal Monitor(2) която при прегряване намалява множителя(съотв. честотата) и напрежението към процесора. Изобщо, много е трудно(почти невъзможно) да изгори Core2 процесор от прегряване.

• Автор
Thermalright Ultra-120 eXtreme + Scythe SFlex 1600rpm - ако намериш такъв 120мм вентилатор

А какво мислите за този - XIGMATEK HDT - S1283 . Чувам много добри отзиви за него, даже, че бил почти толкова добър, колкото и Thermalright Ultra-120 eXtreme, на 30% по-ниска цена.

А какво мислите за този - XIGMATEK HDT - S1283 . Чувам много добри отзиви за него, даже, че бил почти толкова добър, колкото и Thermalright Ultra-120 eXtreme, на 30% по-ниска цена.

Из интернет има много тестове на този охладител, може да поразгледаш и да предцениш сам. Ето няколко тестове:

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/d...xigmatek_9.html

http://www.computerbase.de/artikel/hardwar...ek_hdt-s1283/4/

http://www.pc-experience.de/wbb2/thread.php?threadid=25455

• Автор
Из интернет има много тестове на този охладител, може да поразгледаш и да предцениш сам. Ето няколко тестове:

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/d...xigmatek_9.html

http://www.computerbase.de/artikel/hardwar...ek_hdt-s1283/4/

http://www.pc-experience.de/wbb2/thread.php?threadid=25455

Благодаря, за жалост не ме бива много с немския, така че погледнах единствено този, който беше на английски.

От това, което разбрах, според мен XIGMATEK HDT - S1283 изостава с най-много 10% (шум и охлаждане) пред Thermalright Ultra-120 eXtreme , на цена 30% по-евтина. Поправете ме ако греша.

Просто все още се чудя кой охладител да избера и дали си струва да дам 30 лева повече за по-големия и малко по-добър Thermalright Ultra-120 eXtreme. Даже май са 50лв, ако броим и покупката на Scythe SFlex 1600rpm.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.