Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с HDD при лаптоп HP Compaq nx9010

Featured Replies

Опитах да направя услуга на приятел и лаптопа му умря в ръцете ми! Машината е HP Compaq nx9010 (1.6-1.8 GHz, (не помня точно) 512 RAM), зареждаше около 10 мин, работеше много бавно и той искаше да му преинсталирам XP-то. Имаше само един партишън, FAT. разцепих го на 2, дадох му куик формат NTFS, на 20% спря и изпищя, че неможе да го форматира. Опитах с някой от програмите от Hiren boot cd, да оправя партишъните, но всяка една програмка от тея за партишъни забива. Другите си работят...?!?!?!?!? HDD Regenerator-а колкото и да го пускам, постоянно си намира неккви бед сектори, оправя ги уж и нищо...пуснах му HDD self test в BIOS-а и ми показа следното: 100% Complete

(Quick) Pass

(Comprehensive) Pass

05h: Immient Failure

Връщах и дефолт настроиките на БИОС-а.Също нищо не се промени. Партъшъна е unknown и немога да му дам да инсталира дори и без да форматира...познанията ми се простират до тук и вече незнам. Ако това е достатъчно за да съм сигурен, че харда се е пребал необратимо, ще му кажа да си купи нов хард, но неискам да се набута пари и да се окаже нещо друго. Как да разбера дали проблема е 100% в харда какво мога да направя още за да го съживя ако е възможно?

Редактирано от Conroe
неясно заглавие (преглед на промените)

• Автор
без да се обосновавам защо точно така... почни да инсталираш линукс... прекъсни инсталацията малко след началото... инстал на хр... може да стане номера, пробвай

ми..имам RED HAT май някъде... какво имаш предвид под "малко след началото", трябва ли да мине нещо точно определено??? аз не съм много наясно с линуксите...

1. Когато ви дадат лаптопчето от магазина, на него е инсталирана някаква странна дистрибуция на Linux, която в повечето случаи забива. Първата ви работа е да да се опитате да си инсталирате Windows и да работите. Но се оказва, че това не толкова лесно. Ето защо: машинката е предвидена да работи с Windows Vista Home Ediiton, но това не е най-удачната операционна система за нея /а според мен изобщо не става/. С Vista-та върви бавно, процесора в повечето случаи е натоварен около 100%, а паметта - 55-60% или с други думи направо си скопява компютърчето. Но ако все пак някой реши да слага Вистата, трябва да знае, че тя не намира партишън на който да бъде инсталирана, защото единия дял на диска е форматиран за Linux-а, а другия по неизвестна за мен причина във FAT32. Така че, въоръжете се с едно свежо копие на Hiren's Boot CD /няма да обяснявам как да действате с програмата - описанието го има по много форуми/ и си форматирайте двата дяла на диска в NTFS. С това проблемите на любителите на Vista-та приключват. Желая им приятно висене пред часовничето.

2. Ако обаче искате машинката наистина да е бърза и за не сте си дали парите на вятъра Windows XP е перфектното решение. Тук вече проблемите са по-сериозни, защото ХР-то не намира драйвер за харддиска и ви казва, че няма къде да се инсталира. Ето най простия начин да подкарате Win-а:

- форматирайте в NTFS двата дяла на харда /виж т.1/;

- след като BootCD рестартира системата натиснете F2 и влезте в настройките на BIOS.

- влезте в меню Main и отидете в подменю SATA Mode. Натиснете Enter и ще ви излезе прозорец с две възможности. Изберете IDE Mode. Поставете инсталационния диск на ХР-то в DVD-то. Натиснете F10 и потвърдете. Сега инсталацията протича без проблеми.

3. Основния проблем след като сложите ХР-то са драйверите. Някой добър човечец ти е намерил и систематизирал. Инсталирайте ги в реда въ който ви ги давам: cool.gifcool.gifcool.gif;):lol6::lol6:

Ако не стане с Линукса, пробвай като извадиш харда и го закачиш за някой компютър (вариантите са да ползвате или накрайник който е преход между 2,5" и 3,5" или кутия за външен хард) и така вече да пробваш да го форматираш.

1. Когато ви дадат лаптопчето от магазина, на него е инсталирана някаква странна дистрибуция на Linux, която в повечето случаи забива. Първата ви работа е да да се опитате да си инсталирате Windows и да работите. Но се оказва, че това не толкова лесно. Ето защо: машинката е предвидена да работи с Windows Vista Home Ediiton, но това не е най-удачната операционна система за нея /а според мен изобщо не става/. С Vista-та върви бавно, процесора в повечето случаи е натоварен около 100%, а паметта - 55-60% или с други думи направо си скопява компютърчето. Но ако все пак някой реши да слага Вистата, трябва да знае, че тя не намира партишън на който да бъде инсталирана, защото единия дял на диска е форматиран за Linux-а, а другия по неизвестна за мен причина във FAT32. Така че, въоръжете се с едно свежо копие на Hiren's Boot CD /няма да обяснявам как да действате с програмата - описанието го има по много форуми/ и си форматирайте двата дяла на диска в NTFS. С това проблемите на любителите на Vista-та приключват. Желая им приятно висене пред часовничето.

2. Ако обаче искате машинката наистина да е бърза и за не сте си дали парите на вятъра Windows XP е перфектното решение. Тук вече проблемите са по-сериозни, защото ХР-то не намира драйвер за харддиска и ви казва, че няма къде да се инсталира. Ето най простия начин да подкарате Win-а:

- форматирайте в NTFS двата дяла на харда /виж т.1/;

- след като BootCD рестартира системата натиснете F2 и влезте в настройките на BIOS.

- влезте в меню Main и отидете в подменю SATA Mode. Натиснете Enter и ще ви излезе прозорец с две възможности. Изберете IDE Mode. Поставете инсталационния диск на ХР-то в DVD-то. Натиснете F10 и потвърдете. Сега инсталацията протича без проблеми.

3. Основния проблем след като сложите ХР-то са драйверите. Някой добър човечец ти е намерил и систематизирал. Инсталирайте ги в реда въ който ви ги давам: cool.gifcool.gifcool.gif:clap::):speak:

HP Compaq nx9010 е от преди доста време и нито го дават с Линукс, нито диска му е Сата - така че няма смисъл от тези препоръки за него. Иначе доста добре си ги описал, но е за новите Лаптопи

• Автор

ми и с линукс не стана...на 15-ина % заспива и си остава така... не форматира..нищо!! други варианти? мога ли да съм сигурен че е харда? няам възможност да го закача на друг компютър, не разполагам нито с накрайници, нито с кутия за външен хард.. sad.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.