Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква е разликата между FTP и UTP кабел

Featured Replies

Не знам дали тази тема е точно за тук, но засяга интернета.Може въпроса да е глупав, но каква е разликата между FTP и UTP кабел.Може ли UTP кабела да замести FTP кабела за връзка с рутер ;) .Извинявам се предварително на модераторите ако съм объркала раздела

Не знам дали тази тема е точно за тук, но засяга интернета.Може въпроса да е глупав, но каква е разликата между FTP и UTP кабел.Може ли UTP кабела да замести FTP кабела за връзка с рутер ;) .Извинявам се предварително на модераторите ако съм объркала раздела

Разликата е в наличието или не на допълнителна оплетка (екран) върху преносните кабели, конструктивно изпълнени като двойки за взаимно неутрализиране на електромагнитните излъчвания и с цел осигуряване на по-висока преносна честота, което пък означава и по-висока скорост на преност в най-общият случай. По дефиниция:

UTP - unshielded twisted pair

FTP - foiled twisted pair

STP - shielded twisted pair

UTP се използват предимно за т.н. пач-панели - т.е. в шкафовете с мрежово оборудване където се изисква гъвкавост. На практика те са по-евтини и масово се използват и за основен пренос и окабеляване, пуста беднотийка :speak:

За категории 6а и 7 много често подобна оплетка е рядкост, но самите кабелчета са с доста по-дебела изолация и самата им конструкция им позволява пренос и скорости до 1 ГБ. А вече има реализации и на 10 ГБ пренос с медни кабелчета, не зная цените им как са :)

И още нещо: UTP за вътрешно полагане(в къщи, в сгради), FTP за външно(между сгради). На STP ме е страх да му погледна цената... cool.gif

Ако питаш за вкъщи може. Ама не знам защо си мисля че питаш за прав и кръстосан кабел...може и двата варианта, оборудването от доста време е auto MDIX/MDI (с малки кретенски изключения, но нямаш достатъчно пари за тях) така че нямаш грижи.

Всъщност, за 10гб/с, повече ме притесняват цените на активното оборудване, кабела все се преглъща.

И още нещо: UTP за вътрешно полагане(в къщи, в сгради), FTP за външно(между сгради). На STP ме е страх да му погледна цената... cool.gif

Няма понятие външно окабеляване между сгради. :camera2: Кабелите се делят на категории отговарящи на съответните стандарти.

...

UTP се използват предимно за т.н. пач-панели - т.е. в шкафовете с мрежово оборудване където се изисква гъвкавост. На практика те са по-евтини и масово се използват и за основен пренос и окабеляване, пуста беднотийка :)

...

Не е от беднотийка...И не се използват предимно за панели. Нали се сещаш, че ако хоризонталния и вертикалния ти са Cat6a не може да ги препачнеш с Cat5e? :P

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.