Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се оформя/пише резюме.

Featured Replies

Здравейте на всички,

След няколко дена, тоест в неделя ми предстой да правя матура по Български език и Литература. Понеже съм от най-стриктните ученици през три от четирите години прекарани в гимназията в часовете по БЕЛ играх карти и сега си нямам и понятие, от писането на подобно нещо.

Та конкретно по въпроса.

Чух че има голяма вероятност да ни е даден текст, като трябва да напишем основните теми, 4-5 и да направим резюме.

Та резюмето трябва да се пише в кое време..... ?!

Трябва да има най-важното...

Моля помогнете, че искам 3.... cool.gif

П.П. 3 ми стига понеже на предварителните изпити в няколко университета имам 5.90, 6.00 и 5.75. Това е математика..... и реших да съм скромен, на матурата по БЕЛ.

Мерси за помощта!

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

ами общо взето четеш няколко пъти текста и вадиш в няколко изречения най-важните неща.мисля че трябваше да се пише в сегашно историческо време

виж също това

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Линка който си ми дал съм го чел, а за времето. Сега ще намеря информация за него понеже ми е като мъгла това време ohmy.gif

estario,

Мерси много!

Ето и това, което ми прати той:

Резюме на доклад за конференция – какво е това:

Резюмето е сбито изложение на основните елементи в един изследователски проект – цел, методи, резултати. Доброто резюме е баланс между достатъчно информация и стегнатост на изказа. То е онова, което ще подтикне читателя впоследствие да прочете целия доклад, т.е. всяко резюме трябва да казва какво се съдържа в доклада и защо трябва да бъде прочетен.

Какво трябва да включва резюмето:

Резюмето трябва да предостави на читателя възможността да си отговори на следните въпроси:

1. Какво се пита в доклада, какво се търси?

2. Защо този въпрос е важен?

3. Как е изследван, какъв е подходът при отговарянето на този въпрос?

4. Какви са заключенията/ резултатите от това изследване?

5. Какво е значението на тези заключения?

или

1. Защо е проведено това проучване/изследване?

2. Какво е направено и защо?

3. Какво е новото, кое е откритието?

4. Какво е значението на тези открития?

Стилистични особености:

Резюмето не трябва да надхвърля 250 думи. Основни изисквания:

1. Яснота;

2. Сбитост, стегнатост на изказа;

3. Последователност;

4. Завършеност;

По какво да познаем доброто резюме:

1. Всички изречения са завършени и граматично правилни – изискването за стегнатост на изказа не означава фрагментарни изречения;

2. Резюмето е завършен, самостоятелен текст – не е нужно да се допитваш до доклада, за да разбереш цялостната идея и понятията;

3. Всяко изречение е носител на информация, без която резюмето не би било изчерпателно и завършено;

4. Повечето резюмета се състоят от един параграф – последователността, плавният преход между изреченията тук е особено важен и е желателно да се избягва усещането за “прескачане” по време на четенето;

5. Резюмето не би трябвало да съдържа сурови данни в какъвто и да е вид;

6. Резюмето не би трябвало да съдържа методите, използвани при събирането и анализирането на данните;

Какво трябва да избягваме при писането на резюме:

1. Твърде много въвеждаща информация – резюмето не е въведение, то е по-скоро обобщение на онова, което предстои да бъде представено

2. Резюмето не е план на доклада

3. Резюмето не е извадки от доклада, а самостоятелен, завършен текст.

4. Липсата на контекст и завършеност – в резюмето не трябва да се пропуска връзката между темата на доклада и темата на конференцията.

5. Употребата на дълги изречения и целенасочено усложнен изказ – резюмето не цели да покаже доколко се познава специфичната терминология и нивото на овладяност на тази терминология. Резюмето не цели да затрудни, обърка, четящите, а да заинтригува, да предизвика интерес към доклада.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.