Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Алуминиева дограма - проблем с панти...

Featured Replies

колкото и да ви е странно не знам с какво и как да смажа пантите на алуминиевата дограма...

изобщо смазват ли се...

от 10 дена започнаха да скърцат подред вратите, а от вчера и тая в спалнята...

и то така изскърцва, че детето се стряска и се буди...

ужасен е звука...

знам, че пантите на дограмата са от две части, като и двете се развиват и като ги избухам с чука се отделят една от друга...

обаче пък не знам има ли точно място, на което трябва да са пантите или където и да ги затегна след това е все тая...

ей такива разни въпроси ви задавам и яко има кой да откликне, ще съм благодарен подобаващо...

пп.ако все пак никой не ме светне как да оправя проблема още днес, утре ще се обаждам на некои тиквеници и ще ги викам...

но ми се искаше днес да реагирам...

благодаря предварително на отзовалите се...

ппп.ако ми задавате въпроси за дограмата, нищо не знам, щотото положението е заварено...

само съм сигурен, че е неква трагедия и просто я е слагал преди време строителя, за да има някаква дограма...

качеството е под всякаква критика...

Не разбарах точно какви са пантите /и проблема с тях/, но на нашите им слагаме графитна смазка и готово.

Вадим вратите/прозорците като ги повдигнем, омацваме хубаво и пак обратно по местата.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Смажи ги като ги разглобиш, сложи машинно масло или тънък слой грес. Аз така на едно остъкление у нас смазвах. Въпреки че съм работил с дограми не е сложно, не викай никой. Ако знаеш от коя страна се държи отверката си готов, все пак са два винта на панта. Не забравяй да ги стегнеш после яко за да не изпуснат.

• Автор

пантите и аз не знам какви са, но не мога да повдигна нито една врата, защото от края и до касата има не повече от 3 милиметра...

затова говоря за разглобяване...

dragozow, пантите не ми е проблем да ги разглобя, но не знаех има ли някаква специфика при тях, затова и попитах...

щом е така, като стане после детето, пляскам машинното масло и тва е...

благодаря на вас...

ако има други идеи, давайте...

това не се връща и не идва в повече никога...

Току що говорих с един приятел който има фирма за дограма.Та той каза ,че нищо особенно няма,смазват си се всичко което е мазничко :)

От бабините полезни съвети съм научила да си смазвам пантите с олио. biggrin.gif

Изпитано е, че е най-трайно и ефикасно понеже олиото е по-течно и с едно памуче попада навсякъде където трябва. Освен това се чисти по-лесно от машинно масло, грес или други подобни.

Това е от мен. :shake_puter:

От бабините полезни съвети съм научила да си смазвам пантите с олио. biggrin.gif

Изпитано е, че е най-трайно и ефикасно понеже олиото е по-течно и с едно памуче попада навсякъде където трябва. Освен това се чисти по-лесно от машинно масло, грес или други подобни.

Това е от мен. :shake_puter:

Олиото гранясва и започва да мирише неприятно. Надали биха създали толова видове машинни масла ако можеше да се мине с едно.

algor, мисля че силиконова смазка ще ти свърши добра работа

Брех, как ли нищо у нас не е гранясало... да не говорим за миризма, тя идва от неподдържане на къщата, не от вида смазка... щото машинните масла никак не миришат разбийш ли :shake_puter:

• Автор

сещам се за баща ми (бог да го прости), който толкова много години смазваше пантите на вратите у тях само с олио...

машинно масло не е капнал и на милимунда даже...

докато почине използваеш всеки миг когато отида у тях, за да му повдигам вратата, докато той капе олиото...

ама знаеш ли с какво го капеше...

с една по-дебела пръчица, откъсната от метлата в къщи...

сипваше малко олио в капачката на бутилката, топеше пръчицата и кап-кап на желязото на пантите...

като се замисля, може би над 3-4 месеца изкарваше вратата след смазване с олио...

а може и повече...

не помня...

аз щото за сефте смазвах панти на алуминиева дограма и не знаех дали са същите като на обикновените дървени врати...

купих и им капнах одеве по малко машинно масло за шевна машина...

не знам какъв ще е ефекта, защото желязото на пантата влиза в някаква пластмаса...

това е различното от другите панти...

Както искаш, аз ти го казвам от опит, но пантите и прозорците са си твои

Брех, как ли нищо у нас не е гранясало... да не говорим за миризма, тя идва от неподдържане на къщата, не от вида смазка... щото машинните масла никак не миришат разбийш ли :)

Прави каквото си знаеш, просто МИСЛИ малко, писах защо

• Автор
algor, мисля че силиконова смазка ще ти свърши добра работа

аз в тази област съм лаик абсолютен и си признавам, че за първи път чувам за такава смазка...

аз в тази област съм лаик абсолютен и си признавам, че за първи път чувам за такава смазка...

Доколкото имам спомени в подобни случаи се слага не лека смазка като маслото за шевни машини, а тежка смазка или грес. За това си разреших и да предложа силиконовата смазка (масло), която не е от леките :-)

• Автор
Доколкото имам спомени в подобни случаи се слага не лека смазка като маслото за шевни машини, а тежка смазка или грес. За това си разреших и да предложа силиконовата смазка (масло), която не е от леките :-)

има логика, още повече споменах за някаква пластмаса, коато видяг при тези панти...

ако се разскърцат след някой ден, нищо не пречи да пробвам и силиконовата...

и така или иначе сме се заговорили да те питам...

тя така ли се води в магазина...

тоест отивам и искам силиконова смазка, а не нещо друго специфично като име...

тъй ли...

Това е от мен. :)

По времето на баба ти не е имало друго освен олио. Става и с него ама това е лош вариант, защото гранясва. За тази цел има грес и масло.

има логика, още повече споменах за някаква пластмаса, коато видяг при тези панти...

ако се разскърцат след някой ден, нищо не пречи да пробвам и силиконовата...

и така или иначе сме се заговорили да те питам...

тя така ли се води в магазина...

тоест отивам и искам силиконова смазка, а не нещо друго специфично като име...

тъй ли...

Мисля че това, което можеш да намериш по магазините е силиконово масло, относително гъста, прозрачна течност без миризма

• Автор
Мисля че това, което можеш да намериш по магазините е силиконово масло, относително гъста, прозрачна течност без миризма

ок...

ще пробвам с търсене на силиконово масло...

мерси за съветите...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.