Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Питане за сигурността на LAN мрежа

Featured Replies

Здравейте, преди време имах безжичен рутер, който е криптиран от доставчика и десктоп компютър вързан към него посредством кабел. Лаптопа ми ползваше безжичния интернет от рутера. Двата компютъра бяха вързани един с друг с кабел и така имах мрежа между двата и ползвах принтера вързан към десктопа. post-5240-1214889614_thumb.jpg

Нещо тази схема се прецака откакто инсталирах новата антирусна и реших да вържа лаптопа направо към рутера с LAN кабел.

post-5240-1214889622_thumb.jpg

Сега имам мрежа между двата компютъра, но не знам дали е сигурна тази мрежа т.е папките, които съм споделил дали се виждат от вън да речем и да могат да ми ползват принтера.

Рутера ми е Linksys WRT150N

Ако не ползваш Wireless-a го изключи от настройките на рутера. Какъв вид защита си задал на мрежата?

• Автор

Ами защита на мрежата откъде би трябвало да се зададе? Иначе когато ми криптираха рутера не ми казаха нищо, а ми дадоха само един номер, който да въвеждам за wireless-а.

А и не знам как да спра wireless-а от рутера

Редактирано от xsakex (преглед на промените)

Ако не ползваш Wireless-a го изключи от настройките на рутера. Какъв вид защита си задал на мрежата?

Доколкото разбрах xsakex получава интернет през безжичната връзка, така че да се спира тя означава да си спре достъпа

• Автор

Не, интернета ми идва по LAN кабел, а безжичната мрежа си я правя аз така да се каже.

Не, интернета ми идва по LAN кабел, а безжичната мрежа си я правя аз така да се каже.

А знаеш ли административната парола на маршрутизатора?

• Автор

Ами оказа се, че не я знам освен яко няма някаква по подразбиране. По подразбиране би трявало да е admin:admin, ама не става така и ще ида да питам доставчика. Но мисълта ми беше дали има значение за видимостта на компютрите от вън при двата вида свързване.

Ами оказа се, че не я знам освен яко няма някаква по подразбиране. По подразбиране би трявало да е admin:admin, ама не става така и ще ида да питам доставчика. Но мисълта ми беше дали има значение за видимостта на компютрите от вън при двата вида свързване.

Ако някой се закачи за безжичната мрежа ще вижда машините в локална мрежа. Аналогично ако ако се върже към мрежов порт при теб

П.П. При първия метод втората машина е скрита и няма да бъде видима (обикновено)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор

Благодаря за отговора. Към безжичната мрежа никой няма да се върже, защото е с парола така, че да съм спокоен

Благодаря за отговора. Към безжичната мрежа никой няма да се върже, защото е с парола така, че да съм спокоен

Е, не бъди толкова сигурен. В сигурността има едни принцип: всяка защита, създадена от човек може да бъде преодоляна от човек (третия закон на Нютон). Но ако не пазиш на машините си сметки за милиони няма за какво да се безпокоиш :-)

• Автор

Е разбира се, че може да се преодолее от човек, но имам предвид, че едва ли някой така случ1айно цъкайки си може да ми затрие файловете. Защото споделянето на папките ми е с пълен достъп, че да мога да си ги синхронизирам понеже работя и на двете машини. Иначе е ясно, че ако някой иска да ми влезне в мрежата нищо не може да го спре. Ако трябва през нощта ще дойде през прозореца :speak:

Здравейте, преди време имах безжичен рутер, който е криптиран от доставчика и десктоп компютър вързан към него посредством кабел. Лаптопа ми ползваше безжичния интернет от рутера. Двата компютъра бяха вързани един с друг с кабел и така имах мрежа между двата и ползвах принтера вързан към десктопа. post-5240-1214889614_thumb.jpg

Нещо тази схема се прецака откакто инсталирах новата антирусна и реших да вържа лаптопа направо към рутера с LAN кабел.

post-5240-1214889622_thumb.jpg

Сега имам мрежа между двата компютъра, но не знам дали е сигурна тази мрежа т.е папките, които съм споделил дали се виждат от вън да речем и да могат да ми ползват принтера.

Рутера ми е Linksys WRT150N

Ами предполагам на рутера имаш функция Enable WAN Web Server: тури му едно NO и отвън няма да си достъпен.

Човека няма достъп до рутера!!!

Е разбира се, че може да се преодолее от човек, но имам предвид, че едва ли някой така случ1айно цъкайки си може да ми затрие файловете. Защото споделянето на папките ми е с пълен достъп, че да мога да си ги синхронизирам понеже работя и на двете машини. Иначе е ясно, че ако някой иска да ми влезне в мрежата нищо не може да го спре. Ако трябва през нощта ще дойде през прозореца :speak:

Прав си, но все пак помисли и за друг метод за защита ако документите представляват особена ценност

Човека няма достъп до рутера!!!

"преди време имах безжичен рутер, който е криптиран от доставчика" съжалявам подведох се по две взаимно изкл. се фрази . "Преди време" означава,че времето на договора е минало и се предполага ,че е отключен и 'който е криптиран от доставчика' т.е не е отключен.

Това ми навява на мисълта,че договора е прекратен,а притежателя на рутера е забравил да изиска да го отключат,т.е да изиска паролата.

Ако,не е обвързан вече с доставчика си ,ами да вземе да го ресетне този рутер и да въведе настройките си отново.

Редактирано от dred (преглед на промените)

Ами ако firmware е на самият доставчик и да го ресетне все тая - паролите няма да са стандартните, както при БТК например! cool.gif

• Автор

Мда, грешно съм се изразил. Под "преди време" имах предвид, че бях вързал компютрите по горната схема. А сега са по втората схема. Все още съм си с този доставчик. За паролата ще се разходя тези дни до ISP-то да питам. А не знам дали имат тенденция да дават паролите или не.

Редактирано от xsakex (преглед на промените)

защити като WPA WEP се хакват сравнително лесно, но едва ли някой ще седне да си играе само за да ти затрие файловете от компа или да ти принти на принтера, в бг не е много популярно плащането през интернет с кредитни карти,пък и за целта се ползват троянци и разни други ...директен достъп е рядко явление стига да не е някой луд съсед :rolleyes:

рутера не разбрах само ти ли си го купувал а доставчика го е инсталирал? Предполагам, че е сменил паролата иначе изобщо впа-то или веп-а са напълно безсмислени... доколкото познавам колегите от бранша, можеш да пробваш пароли от сорта :

admin1, password, linksys:) не гарантирам,че ще станат но не пречи да пробваш ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.