Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

[Guide]Оптимизиране на L2J Server и прилагане на GeoDATA

Featured Replies

Благодарение на:

l2jbg.jpg

Здравейте отново! ;)

След като вече предполагам сте се запознали малко с нещата би трябвало сега да ви е по-лесничко!

Тук ще ви покажа как да оптимизирате L2J Server, да му сложите GeoDATA!

====== Оптимизиране на L2J Server и OS ======

По принцип не е кой знае колко това което ще напиша но пак прави оптимизации на сървъра за да се избегнат крашове.

-- Като за начало ето и няколко оптимизации за самата операционна система..

Ако държите вашият сървър на отделен компютър който не ползвате тогава ви препоръчвам да направите следното:

Десен бутон на десктопа и натискате Properties. Сега избирате от падащото меню "Windows Classic" и натискате

Apply.Простичко но улекотиява повярвайте ми и особено когато не слагате wallpaper-чета...

Другото нещо което е препоръчително да го правите на 1 седмица ,но само ако сървъра ви потдържа от 50 до 80 човека.

Ако е по малко от 50 човека го правете на 2 седмици. Ето и какво трябва да се прави:

Отиваме в Start Menu следва Programs --> Accessories --> System Tools и избираме Disk Cleanup. Ако имате само един

HDD директно натискате ОК и изчаквате да намери всички непотребни системни файлове които са се появили там по време

на зареждане било то на инсталър или някоя програма (Не чисти вашите лични файлове). Ако имате повече от 1

хард тогава ви препоръчвам да изчистите първо системния диск (Този на който се намира операционната система) и след

това другите!

-- Ето и оптимизации на самите процеси на L2J.

LoginServer.bat

Даваме десен бутон на LoginServer.bat и натискаме Edit. Ще се покаже не кой знае колко дълго текстче от всякакви

безсмислени думички и т.н. ... вие трябва да намерите този ред:

java -Xmx64m -cp

javolution.jar;mmocore.jar;c3p0-0.9.1.2.jar;mysql-connector-java-5.0.7-bin.jar;l2jserver.jar

-Xmx64m - тук му е зададено колко да взима от рамта при зареждане и натоварване

Ако сте с повечко рам .. като например 3-4 гигабайта и натоварването на самия ви сървър е голямо можете да го

промените това на:

-Xmx128m - Взима 128 мегабайта от свободната рам памет. (от 10 до 20 коонекции)

-Xmx256m - Взима 256 мегабайта от свободната рам памет. (от 20 до 30 коонекции)

-Xmx512m - Взима 512 мегабайта от свободната рам памет. (От 30 коонекции нагоре)

Бихте могли и най експериментално да сложите и стойноста 1024 ако имате много повече от 50 коонекции. Което е 5%

вероятно защото Java платформата не издържа много много на натоварване!(Освен ако няма правилни настройки за да

издържи поне 50)

Сега отваряме loginserver.properties и намираме реда MaximumDbConnections=10 и променяме стойноста 10 на 100. По

този начин правите самия сървър да издържа на по голямо натоварване. Т.е. ако има повече конекции не трябва да

крашва от пренатоварване на процесите.

GameserverServer.bat

Почти същото е и тук.

Даваме десен бутон на GamserverServer.bat и натискаме Edit. Ще се покаже не кой знае колко дълго текстче от всякакви

безсмислени думички и т.н. ... вие трябва да намерите този ред:

java -Xmx512m -cp

bsf.jar;bsh-2.0b4.jar;commons-logging-1.1.jar;mmocore.jar;javolution.jar;c3p0-0.9.1.2.jar;mysql-connector-java-5.0.7

-

-Xmx512m - тук му е зададено колко да взима от рамта при зареждане и натоварване

Ако сте с повечко рам .. като например 3-4 гигабайта и натоварването на самия ви сървър е голямо можете да го

промените това на:

-Xmx512m - Взима 512 мегабайта от свободната рам памет. (от 30 до 50 онлайн)

-Xmx1024m - Взима 1024 мегабайта от свободната рам памет. (от 50 до 80 онлайн)

-Xmx2048m - Взима 2048 мегабайта от свободната рам памет. (От 80 онлайн нагоре)

Бихте могли и най експериментално да замените java -Xmx512m с следните стойности:

java -server -Xmx1536m -Xms1024m -Xmn512m -XX:PermSize=256m -XX:SurvivorRatio=8 -Xnoclassgc -XX:+AggressiveOpts

Внимание!!! Не съм тествал по горните показани експериментални стойности така ,че не бих могъл да гарантирам че

всичко ще бъде наред!!!

Сега отваряме server.properties и намираме реда MaximumDbConnections=10 и променяме стойноста 10 на 200. По този

начин правите самия сървър да издържа на по голямо натоварване. Бихте могли да направите стойноста според лимита на

онлайн герои в сървъра ви.Предупреждавам ви че ако имате до около 70-80 онлайн ще ви трябва и по добър процесор

поради причината че ще трябва да се извършват повече процеси в секунда!

За ускоряване на процесите и на двата сървъра можете да направите следното:

Ctrl+Alt+Delete и цъкате на таба Processes. Намирате java.exe давате десен бутон и отивате на Set Priority след това

задавате приоритет High. И логин сървъра и гейм сървъра са под едно и също име -> java.exe т.е. търсите го два пъти!

(НО ВИ ПРЕДУПРЕЖДАВАМ ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ СЪРВЪРА ДО КРАШ)

Предупреждение: в графата CPU където повечето стойности за 00 , ако срещу java.exe (независимо на кой от двата

сървъра) пише 80,99 или 100 значи задължително трябва да рестартирате компютъра!

-- Прилагане на GeoDATA ( Geographic Server Details Data).

Въоражете се с много търпение и нерви!

Предполагам ,че сте попадали на много сървъри където всички стрелят през стените и минават през тях и всички го

наричате бъг. Да бъг си е.. но това е защото сървъра няма гео дата. Чрез геодатата подобните бъгове се поправят и

обсадите на замъци стават по реалистични.

НО!! Нека да уточния едно нещо... ако приложите геодата ще ви е нужна много повече рам памет!! Т.е. трябва да имате

поне 1 гигабайт свободна памет от рамта за зареждането на гео датата.

Първо влизате в този сайт: http://l2j-geodata.sourceforge.net/index.php?p=2

Сега трябва да изтеглите от всяко квадратче на което пише например 16_10 , 17_10 , 16_11 , 17_11 и т.н. геодатата и

pathnode. Когато цъкнете на даденото квадратче от долу се появяват два линка: Geodata и Pathnode. Цъкате и на двете

и ги теглите! (около 500-600 мегабайта е общо всичко)

След като сте изтеглили всички геодати ги разархивирайте и създайте нова папка наречена geodata. Преместете

папката в C:\server\gameserver\data директорията!

След като сте изтеглили всички pathnode-и ги разархивирайте и създайте нова папка наречена pathnode. Преместете

папката в C:\server\gameserver\data директорията!

Следва конфигурацията за зареждането на геодата.

Отворете general.properties и намерете:

# This is setting of experimental Client <--> Server Player coordinates synchronization,

# 0 - no synchronization at all

# 1 - partial synchronization Client --> Server only * using this option it is difficult for players to bypass

obstacles

# 2 - partial synchronization Server --> Client only

# 3 - full synchronization Client <--> Server

# -1 - Will synchronize Z only. Suggested with geodata.

CoordSynchronize = -1

Ако стойноста на "CoordSynchronize = -1" e различна от -1 я променете на -1. Ако няма да ползвате геодата я

променете на 1.

Намерете сега:

# GeoData options: (no recommendations, for each his own)

# 0 = GeoData and PathFinding OFF (default)

# 1 = GeoData is used to check Line Of Sight (LOS) targeting and

# L2Playable movement. You need to download files for data/geodata folder.

# Monsters can pass walls but not aggro (no line of sight) through them.

# 2 = Full GeoData enabled. Includes PathFinding (requires also /data/pathnode

# files) and all character moves go through geodata checks (if a mob

# passes a wall, pathfinding didn't find a route but we allow attack).

# Recommended server memory minimum 2 GB, rather 3 GB.

GeoData = 0

Променете стойноста на GeoData = 0 на 2.

Това е относно гео дата и оптимизирането на сървъра! Следващата ми тема (ако има повечко интерес) ще бъде за

правенето на NPC, Weapon и Аrmor по ваш вкус! (Без текстурите)

:rolleyes:

Приятна работа! :ass:

Урокът е авторски!

Редактирано от Darkyy (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здрасти

искам да те поздравя за страхотната тема въпреки че съм нов в правенето на сървър (за сефте ми е) бих казал че се справям относително добре чакам с нетърпение следващата тема с НПС-тата за да разбера как да си направя шоп още веднъж БЛАГОДАРЯ.

П.С.

Мисля че преди време играх в твой сървър на висок рейд но за съжаление го спря поради липса на пари ако съм прав беше наистина много добар сървър biggrin.gif

• Автор

Еххх... добре сега ще го напиша този урок за нпц-та... :) (поне да бяха направили отделна секция да не ми се губят темите на края на секцията)

Редактирано от Darkyy (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Darkyy извинявим се че пак ще те занимавам с моите глупости но изтеглих всички архиви за геодатата но има много корупт фаилове и по точно 22_10, 22_11, 22_12 и от 23_10 до 26_25 немога да отворя нито един от архивите. ако ги имаш читави ще съм ти много благодарен ако ги дадеш или да споделиш от каде другаде може да ги изтегля:)

Благодаря предварително biggrin.gif

• Автор

Мне нямам ги. Иначе мисля ,че би трбвало да знаеш ,че аз не нося отговорност за файловете на сайта. Аз само съм направил урок и съм обяснил. :mark:

естественно че не си отговорен за чуждите саитове :mark:

виждам че това което зависи от теб си го свършил чудесно, бравос ;)

а дали геодатата ще работи ако ги няма половината фаилове ?

Редактирано от The_Shaft (преглед на промените)

• Автор

Геодата зарежда само съществуващите гео зони. Следователно сървъра работи само със заредените гео зони. :P

• 2 седмици по-късно...

Darkyy пак имам питане към теб, направих си страница през която да се създават акаунти в базата, но имам сериозен проблем с кодирането на паролата, по принцип играта иска паролата да е кодирана с Blowfish но аз незнам каква фраза да използвам за кодиране с Blowfish и клиента не ми разчита кодировката.

ако имаш някаква идея как да го направя кажи :huh:

предварително благодаря

извинявам се че поствам тук проблема но не намерих по подходяща тема

• Автор

При подаване на заявка до базата данни за създаване на акаунт по време на заявката сложи md5 кодировка от php. :P

Скоро форума ни започва проект за нов вид L2J страница която ще бъде според мен 2 пъти по добра от сегашния издаден diskw :huh:

При подаване на заявка до базата данни за създаване на акаунт по време на заявката сложи md5 кодировка от php. :)

Скоро форума ни започва проект за нов вид L2J страница която ще бъде според мен 2 пъти по добра от сегашния издаден diskw :speak:

не става с MD5 търси си blowfish

• Автор

А не става :offtopic_s: трябва да тествам по късно и ще ти кажа.. предполагам сигурно е заради таблицата :angry:

има ли начин чрез php скрипт да задеиствам startSQLAccountManager.bat за да прави акаунти ?

или изобщо някъкъв вариант за да подавам на базата вече криптирана парола под blowfish,

или другиа вариант да накарам по някъкъв начин Login Server-a да чете MD5 a не blowfish.

п.с. от 4-5 дни двама човека се тормозим ако ни разрешиш проблема ще черпим biggrin.gif

• Автор

ами това което ти дадох в една друга тема не стана ли? аз него съм го използвал и нямам проблеми! :speak: там съм ти обяснил как да го приложиш ако не ти е достатъчно инфото и примери мога да ти дам

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Геодата няма нищо общо с оръжия и армори.. относно NPC-тата има общо само с SoA points. (и то става на въпрос за мобове и - x / y / z)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.