Акциите на американската компания за информационна сигурност Symantec отбелязаха ръст от над 20% след публикация на Bloomberg.com, че динозавърът в секюрити сектора може да бъде придобит от Broadcom, предава CNBC.

Компанията се опитва да се задържи на върха вече години наред, но поредицата от смени на висшия мениджмънт така и не успя да върне лидерските позиции на Symantec, които се борят с конкуренцията на млади компании от сектора за защита, успяващи да завладеят все повече корпоративни клиенти за сметка на някогашният отличник в този сегмент. Голяма вина за неуспехите на компанията се причисляват на изпускането на мобилния пазар и включването на облачните технологии в предлаганите продукти и услуги на компанията.

Дяловете на Symantec изгубиха близо една трета от стойността си само през последните 24 месеца. Цели четирима са изпълнителните директори на Symantec от 2012 насам, като при всеки от тях компанията отчита все по-слаби резултати. За последно действащият изпълнителен директор Грег Кларк се оттегли от компанията през май. Той цитира като основание за това семейни причина, но напускането му съвпадна също така и с публикуването на резултатите от доклада за представянето през последното тримесечие на годината, в който стана ясно, че Symantec за пореден път не са удовлетворили очакванията на Уолстрийт. Скоро след това неговото място беше заето от бившия изпълнителен директор на Novellus Ричард Хил. Първоначално той беше назначен като временно изпълняващ длъжността, а впоследствие и за постоянно.

В същото време, производителят на чипове Broadcom се активизира по отношение на придобиванията, като за последно закупиха друга известна компания от сектора за сигурност – CA Technologies – за $19 млрд. в края на миналата година. Бъде ли потвърдена информацията на Bloomberg, това ще е своеобразен край на една цяла ера в сектора.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радо
Радо

Последните 2 години поддръжката на Симантек продуктите е повече от отчайваща! В момента са зле на нивото на Нортън отпреди 5 години….(и двете фирми са за коша)

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

до преди повече от 15 години американските компанни в сферата на сигурността бяха топ но после нещата се обърнаха и сега Европейските са номер 1, като започнем с ESET, BitDefender, Kaspersky, такива като McAfee, Symantec…са просто за боклука, само дърпат ресурсите на компа и нищо не правят, нямат ефективни инжинери в тази област и все по-малко от европейските специалисти искат да ходят до щатите тъй като и в Европа се вземат същите пари пък и си си у дома дето се казва…