Американски учен прогнозирал, че коронавирусът ще убие 65 милиона, месеци преди разпространението му

18
6873

Американските здравни експерти са прогнозирали, че щамът на коронавируса може да убие десетки милиони души в предупреждение, изготвено три месеца преди разрастването на смъртоносното огнище в Ухан, Китай.

Учените от Центъра за здравна сигурност Джонс Хопкинс са моделирали компютърно хипотетична пандемия като част от проведени през месец октомври изследвания миналата година – симулацията предсказва смъртта на около 65 милиона души в света само за 18 месеца.

Според последните показатели, оповестени от Китай, досега силно заразната болест е убила 41 души и 1300 са заразени, но експертите смятат, че Китай крие истинските цифри и предполагат, че истинския брой на заразените е в хиляди пъти по-голям.

След официалното обявяване на пандемията, реакцията на Китай беше бърза и своевременна – бяха затворени повече от 14 града около Ухан , централния мегаполис, около който се е зародило огнището на вируса.

Реакцията на китайските здравни власти обаче, може да бъде разгледана по два начина. Успокояващо е да видим как властите правят всичко по силите си, за да предотвратят световна пандемия и разпространението на вируса, но в същото време е и донякъде изненадващо да видим колко отчаяни са в ситуацията, което се проявява в липсата на официална информация и мерки за справяне с вируса. Икономическият ефект от поставянето на десетки милиони души под карантина (със затварянето на градовете) е потресаващ. За съжаление, към момента няма официална информация здравните власти да имат преки предписания и стратегия за противодействие и лечение на заразените с вируса.

И дори въпреки крайните мерки, експертите са разединени по въпроса дали мерките са достатъчни, за да се избегне световното разпространяване на вируса. Предстоят милиарди туристически пътувания през почивния сезон покрай лунната нова година, като много китайци вече са напуснали местоживеенето си и са пътували непосредствено преди мерките да бъдат предприети, което означава, че вирусът вече може да върлува.

FT съобщава, че Иън Макей, вирусолог от университета в Куинсланд в Австралия заяви, че е възможно ограниченията на пътуванията да са просто „отчаян ход, когато няма друга възможност“. Неговото изявление е откровено – „Подобна пандемия досега не се е случвала и трябва откровено да се признае, че китайските здравни власти не знаят как да се справят със ситуацията. Затварянето на градовете далеч не е решение – вирусът все още върлува сред жителите им. Скриването на факти около последиците от вируса може да бъде пагубно.“

Какво представляват коронавирусите?

Коронавирусите са инфекции на дихателните пътища, които могат да доведат до заболявания като пневмония или обикновено настинка. Д-р Ерик Тонер, старши изследовател в Джон Хопкинс каза, че не е била шокирана, когато е чул за първи път новината за епидемията на коронавируса в Китай още в края на декември миналата година: „Отдавна смятам, че най-вероятният вирус,  който може да предизвика нова световна пандемия ще бъде коронавирус“, каза специалистът в изявление пред Business Insider.

„Все още не знаем колко е заразен. Знаем, че се разпространява от човек на човек, но не знаем до каква степен.“

Компютърната симулация на д-р Тонер през октомври е предположила, че след шест месеца почти всяка държава в света ще има случаи на коронавирус. И последиците се очертават като черна прогноза – при настъпването на глобална пандемия ще загинат повече от 65 милиона души в рамките на 18 месеца.

Избухването на вируса в Ухан все още не се счита за пандемия, но до момента за случаи на вируса са докладвали 12 различни държави, които не граничат една с друга – САЩ, Франция, Австралия, Тайланд, Япония, Южна Корея, Тайван, Виетнам, Сингапур, Хонконг, Макао, Непал – всички те имат по няколко потвърдени случая. Както става ясно, вирусът вече е прекосил границите на Европа и са регистрирани случаи на четири континента.

И има много въпроси, които отчаяно се нуждаят от отговор:

Наскоро град Ухан разработи лаборатория за изследване на смъртоносни патогени, за да изследва ебола и други вируси, подобни на TOPC – възможно ли е вирусът да е излязъл от лабораторията и всичко да започва от нея? През 2017 г. американските експерти по биобезопасност предупредиха световната научна общност, че секвенираните в лаборатории вируси в действителност могат да напуснат пределите им и да избухне глобална епидемия.

Любители на конспиративните теории дори вече предполагат, че вирусът е ново биологично оръжие, което китайското правителство разработва, за да влезе в употреба при бъдещи военни конфликти със САЩ. Разбира се, тези сведения не са подкрепени по никакъв начин, а биологичните оръжия са забранени от ООН. Въпреки това, вирусологът д-р Ейса Радърфилд анализира независимо динамиката на разпространение и протичане на вируса в човешкото тяло, и заключва, че според него вирусът има поведение, наподобяващо това на други щамове, използвани назад в историята като биологични оръжия и тайни държавни разработки. Радърфилд дълги години се е занимавал с изучаването на вирусите биологични оръжия и има опит с разработките на бившия Съветски съюз.

Освен това, възможно ли е притокът на Космическите лъчи, който бе регистриран наскоро, причинен от исторически ниската слънчева активност, да има нещо общо с мутацията на този конкретен щам?

Към момента няма потвърждение от здравните власти на Китай дали вирусът е резистентен на ортодоксалните форми на лечение и дали се повлиява с конвенционалните форми на лечение, поради простата причина, че става въпрос за мутирал патоген.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари