fbpx
2.8 C
София

Антитела под формата на спрей за нос защитават ефективно от COVID-19

Най-четени

Спрей за впръскване в носа, съставен от разработени антитела, предлага силна защита срещу щамове на SARS-CoV-2, както става ясно от предварителни научни изследвания, проведени с гризачи.

От ранните дни на пандемията учени разработват антитела като форма на лечение и превенция на COVID-19. Днес няколко такива препарати с антитела са в късен етап на клинични изпитвания и шепа от тях са одобрени за спешна употреба от регулаторните агенции в САЩ и другаде.

Сред лекарите обаче лечението с антитела не е особено популярно, казва Жичиант Ан, инженер по антитела в Здравния научен център в Университета в Тексас. Това отчасти се дължи на засиления интерес сред медиците към интравенозни препарати, а не към такива, които директно попадат в дихателните пътища на хората, където основно се разпространява вирусът. За последния тип обаче, са необходими и значително по-високи дози, за да бъдат препаратите ефективни. Друго предизвикателство е появата на различни мутации на SARS-CoV-2, които изглежда са устойчиви на някои съществуващи антитела.

Ан и неговите колеги са се заели да разработят антитяло, което може да бъде доставяно директно в носа. Те са сканирали набор от антитела от здрави хора и са се насочили към тези, при които са успели да разпознаят шиповидния компонент на SARS-CoV-2, който вирусът използва, за да прониква в човешките клетки. Сред обещаващите кандидати са IgG антитела, които се появяват сравнително бавно след инфекция, но са прецизно съобразени с нахлуващия патоген.

Екипът зашива IgG фрагменти, насочени към SARS-CoV-2 към различен тип молекула: IgM антитела, които действат като бързи първи реагиращи на широк спектър от инфекции. Проектираните IgMs са имали много по-силен ‘неутрализиращ’ ефект върху повече от 20 варианта на SARS-CoV-2, отколкото само IgGs. Когато се впръскват в носа на мишки – шест часа преди или шест часа след инфекцията, проектираните IgM рязко намаляват количеството на вируса в белите дробове на гризачите два дни след инфекцията, съобщава екипът в Nature1.

Тази работа е „голям инженерен подвиг“, казва Гай Горочов, имунолог от университета Сорбона в Париж. Но той добавя, че има отворени въпроси, като например колко дълго тези антитела ще се задържат при хората.

Предвижда се тези антитела да действат като вид химическа маска, която може да се използва от всеки, който е бил изложен на SARS-CoV-2, и като допълнителна защитна линия за хора, които може да не са напълно защитени от ваксини. Тъй като IgM молекулите са относително стабилни, може да е възможно да бъдат събрани в назален спрей, който да се купи в аптека и да се съхранява за спешна употреба, добавя Ан.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини