Биологичният експеримент на Чанъе-4 приключи: всички организми трябва да загинат

4
2365

Завърши биологичният експеримент на обратната страна на Луната, в рамките на който в китайската лунна лаборатория Чанъе-4 покълнаха семената на памук. Сега предстои всички живи организми да загинат по време на лунната нощ и завинаги да останат на Луната в своя херметичен контейнер.

Целта на биологичния експеримент Lunar Micro Ecosystem бе създаването на затворена мини биосфера в условията на лунната гравитация, увеличено радиационно излъчване, изкуствено осветление и резки промени на температурата. В херметичния алуминиев контейнер, намиращ се в Чанъе-4, бяха поставени семена на памук, картофи, рапица, яйца на копринени буби, дрозофили, както и дрожди. Светлината в контейнера се осигурява от светодиоди. Контейнерът разполагаше със запаси от вода, почва и въздух. В него са инсталирани две микрокамери и система за контрол на температурата. Експериментът стартира на 3-ти януари, малко след кацането на Чанъе-4, когато семената получиха вода и светлина. Експериментът се счита за успешен, понеже на Луната покълнаха памучните семена и памукът стана първото растение на Луната.

На 13 януари лунната станция влезе в хибернационен режим, по време на който всички системи на този експеримент се изключват. Всички живи организми в контейнера ще загинат при твърде ниските температури на лунната нощ и постепенно ще се разложат в него, без да повлияят на околната среда. Китайските учени считат, че натрупаните по време на този експеримент данни ще дадат необходимите познания за проектирането на бъдещата лунна станция.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари