Софтуерните продукти на Kaspersky Lab (познати вече официално само като Kaspersky) получиха постоянна забрана за присъствието им в правителствените системи и мрежи на САЩ, предава nextgov. Вашингтон наложи временна забрана за използването им преди две години, когато компанията беше обвинена в сътрудничество с руското разузнаване.

Освен обвиненията за сътрудничество с шпионите в Кремъл, руската компания беше обвинена, че преди пет години с помощта на нейния софтуер е била извлечена конфиденциална информация от домашния компютър на нещатен сътрудник на АНС.

Още с появата на обвиненията (публикувани в американски медии, позоваващи се на анонимни източници), Kaspersky настояват, че са невинни и са жертва на геополитически игри. Компанията даже заплаши да съди американската държава, която според техните убеждения, нарушава Конституцията на САЩ. Делото е в ход, но едва ли резултатът от него ще е в полза на руската компания. В опит да изчистят името си, Kaspersky обявиха откриването на специален център в Швейцария, където специалисти могат да инспектират свободно изходния код на основните им продукти.

Независимо от проекторезолюция на Европейския съюз за забрана на продуктите на компанията, както и забраната им за територията и мрежите на държавни учреждения в страни, като Холандия, Литва и Великобритания, официална позиция на Европейската комисия, публикувана по-рано тази година, обяви, че не намира доказателства за твърденията на американската власт.

Настоящата постоянна забрана засяга не само закупуването и ползването на хардуер, софтуер и услуги от американските държавни и правителствени агенции, но и на техните контрактори, които имат достъп до мрежите им.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oceanic815
Oceanic815

Че ги накиснаха – накиснаха ги, но не е истина как си помогнаха сами Касперски с автоголове…

да бееее... накиснали ги...
да бееее... накиснали ги...

Щото Евгений Касперски – основателят и собственик на фирмата, изобщо не е офицер от КГБ (сега ФСБ)… С продуктите на Kaspersky нещата са също като с Win 10 – инструмент за шпиониране на потребителите и събиране на данни.

тараф
тараф

ге йсащ са изперкали!