fbpx
1.4 C
София

ВВС на САЩ разкриха секретния стелт бомбардировач B-21 Raider

Най-четени

Най-новият американски ядрен стелт бомбардировач дебютира публично след години на секретна разработка. Това е част от отговора на Пентагона на нарастващите опасения за бъдещ конфликт с Китай.

B-21 Raider е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години. 

Почти всеки аспект на програмата е засекретен. Бомбардировачът е част от усилията на Пентагона да модернизира и трите клона на ядрената си триада, тъй като той преминава от кампаниите за борба с тероризма от последните десетилетия към посрещане на бързата военна модернизация на Китай.

Самолетът беше представен само от един ъгъл, но с просто око се вижда, че в конструкцията му няма ръбове или остри ъгли. B-21 е дозвуков бомбардировач, който няма да има висока маневреност. На сцената B-21 беше в бяло, но това може да не е окончателната му цветова схема, нито антирадарното покритие. Но е напълно възможно „новата боя“ да е и нова технология на Northrup Grumman. Възможно е да е решение на проблема с бързото износване на познатото ни противорадарно покритие, което се похабява дори когато самолетът е в хангара.

Имахме нужда от нов бомбардировач за 21-ви век, който да ни позволи да се справим с много по-сложни заплахи, като заплахите, които се опасяваме, че един ден ще срещнем от Китай, Русия. B-21 е по-жизнеспособен и може да се справи с тези много по-сложни заплахи.

Дебора Лий Джеймс, шеф на ВВС, когато договорът за Raider беше обявен през 2015 г. 

Ето какво казаха от компанията за новия самолет:

Въпреки че Raider може да прилича на B-2, щом влезете вътре, приликите спират. Начинът, по който той работи вътрешно, е изключително напреднал в сравнение с В-2, защото технологията се е развила толкова много по отношение на компютърните възможности, които сега можем да вградим в софтуера на В-21.

Кати Уордън, главен изпълнителен директор на Northrop Grumman Corp., която изгражда Raider.

Другите промени вероятно включват:

  • Усъвършенствани материали, използвани в покритията, за да бъде бомбардировачът по-трудно откриваем.
  • Нови начини за контрол на електронните излъчвания, така че бомбардировачът да може да заблуждава противниковите радари и да се маскира като друг обект.
  • Нови технологии за задвижване.

В информационен бюлетин Northrop Grumman, базирана във Фолс Чърч, Вирджиния, заяви, че използва „нови производствени техники и материали, за да гарантира, че B-21 ще преодолее системите за борба с достъпа, с които ще се сблъска“.

Уордън не можа да обсъди спецификата на тези технологии, но заяви, че бомбардировачът ще бъде по-незабележим.

Когато говорим за ниска наблюдаемост, това е невероятно ниска наблюдаемост. Ще го чуете, но наистина няма да го видите.

В момента се произвеждат шест B-21 Raider.

ВВС планират да построят 100 такива бомбардировача, които могат да разполагат с ядрено оръжие или конвенционални бомби и могат да се използват със или без човешки екипаж. Както ВВС, така и Northrop изтъкват и сравнително бързото разработване на Raider. Бомбардировачът премина от възлагането на договора до дебюта си за седем години. Други нови програми за изтребители и кораби отнемат десетилетия.

Американските експерти го описват като самолет от шесто поколение, но за това има много съмнения. 

Русия обаче, според експертното мнение, международните експерти, включително руските, има своите опасения относно възможностите на бомбардировача.

Ако В-21 е самолет от шесто поколение, това означава пълен информационен контрол във въздуха. Придобиване и обработка на събраната информация, последвана от автономно споделяне със съвместими технологии, както за американските военни, така и за съюзническите сили. Електронната война е нова роля за специализиран стратегически стелт бомбардировач, която може би ще постави началото на дефиницията и конфигурацията на самолетите от шесто поколение, които все още предстои да бъдат формулирани.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини