Втори товарен космически кораб за МКС

7
1179

Днес в 11:01 минути наше време американската ракета носител Antares с товарния космически кораб Cygnus NG-10 бе успешно изстреляна от американския космодрум на остров Уолопс. Това е вторият товарен космически кораб, който за по-малко от едно денонощие се отправи към Международната Космическа Станция. Вчера вечерта от космодрума Байконур успешно бе изведен в космоса руския товарен космически кораб Прогресс МС-10.

Изстрелването на Antares бе показано в реално време в официалния уебсайт на NASA.

Корабът носи името Джон Йънг, в чест на починалият през месец януари астронавт Джон Йънг, посетил Луната и летял с космическите кораби Джемини, Аполо и космическите совалки. Корабът Джон Йънг носи на борда около 3,3 тона полезен товар, включващ припаси и оборудване за екипажа, както и три наносателита. Скачването с МКС е планирано за понеделник, 19 ноември, един ден след скачването на руския Прогресс.

Космическият кораб Cygnus е създаден в рамките на програмата NASA Commercial Orbital Transportation Services. Основната част на тази програма е прехвърлянето към частните компании задачите по доставките на полезен товар на Международната Космическа Станция, за да може Агенцията да се концентрира върху разработването на кораба Орион и ракетата SLS.

Компаниите SpaceX и Orbital Sciences Corporation (по-късно преименувана в Northrop Grumman) създадоха два космически кораба – Dragon и Cygnus. Тези кораби от 2012 година извършват полети до МКС. Днешното изстрелване е 11-тото в историята на Cygnus.

Джон Йънг ще достави в МКС 1,1 тона продукти за екипажа, един тон научно оборудване, 942 килограма резервни компоненти и компютърна техника и 31 килограма оборудване за излизане в космоса. Американският космически кораб трябва да остане на МКС до средата на месец февруари 2019 година. След това ще бъде натоварен с отпадъците на Станцията и ще изгори в атмосферата на Земята. Но преди това ще се издигне в орбита с височина 500 километра – със 100 километра над орбитата на МКС, където от него ще се отделят два наносателита. Единият, MYSat 1 със 1U стандартен размер, създаден от института за наука и технологии на Мадагаскар. С помощта на този сателит ще бъде проверена работата на специална литиевойонна клетка и на нова камера. Вторият сателит се нарича CHEFSat 2 и е създаден от военноморската лаборатория на САЩ. Той ще се използва за проверка работоспособността на някои достъпни комерсиални технологии за обмен на данни, но в космоса.

При следващия стадий, Cygnus ще понижи своята орбита до 325 километра, където от него ще се отдели още един сателит. Това е KickSat 2, разработен в Станфордския университет с поддръжката на NASA. Този сателит носи 100 спрайта – електронни платки с размер 3,5 сантиметра съдържащи процесори, захранване, сензори и средства за комуникация. Задачата на този проект е да се прецени възможността за още по-голяма миниатюризация на комуникационните сателити. KickSat 2 извежда спрайтовете на ниска орбита, където те ще могат да останат само около две седмици и няма да създават заплахи за другите сателити.

През лятото на 2017 година SpaceX за първи път в историята върна на Земята два пъти летелият до МКС космически кораб Dragon, който аналогично на Cygnus се използва за доставките на полезен товар до Международната Космическа Станция в рамките на програмата Commercial Resupply Services.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Има такава звезда Antares, която е видима на нощното небе и е така да се каже сърцето на Скорпион. Тея американци са си голяма работа що се отнася до изследване на космоса, но го използват и за манипулиране на масите. Майстор това е НАСА! Иначе хубаво, че след като руснаците ги “одрязаха”, почнаха да ползват собствени ракети-носители и вярвам с по-големи товари също ще осъществяват полети.

Мирослав
Мирослав

Ако може тези, които са ми поставили минуси, не само да го правят, а да дискутираме темата и да кажат къде греша!

Марин
Марин

Оу, нйетттттт…… Сука……!?!?!?!
Защоооо по дяволите? Русия е толкова велика страна. Защо никой не вярва в това, а чак и работещи ракети правят? Нет…. Убивате Русия и руснаците! Те не го заслужават!

Кольо
Кольо

Не е ли странно, че от две последователни извеждания на кораби към МКС, нито едно не е със сокола на Мъск.

Алекс
Алекс

Не е особено странно. Тежкия сокол не е тестван достатъчно за да му възлагат държани поръчки. За сега има само едно изстрелване и още две планирани. Ако нямат проблеми със следващите предполагам ще получат и правителствени поръчки.
Интересното е че за да вземат поръчки за лекия трябваше да съдят държавата, явно имат някакви търкания там.

Кольо
Кольо

Какво общо има тежкият сокол?

Шишо
Шишо

ми не смогват. виж колко поръчки имат, колко изстрелвания реализират, колко нови разработки правят. и ти нямаш 12 ръце като буда и ти не можеш да вършиш 12 неща едновременно като наполеон, нъл тъй? или имаш 12 ръце а?