Най-голямата норвежка компания за нефт и газ Statoil ASA стартира прехода от търговия с нефт към алтернативна енергетика. Компанията продаде голяма част от активите си, за да построи огромна вятърна електроцентрала. Това е знаково събитие за целия отрасъл.

The Wall Street Journal съобщи, че норвежката компания възнамерява да се откаже от първоначалните си планове за работа върху своя проект за обработка на нефтоносни пясъци. Вместо това Statoil ще строи гигантска вятърна електростанция на американското крайбрежие.

Норвежката компания Statoil произвежда около 1,8 милиона барела нефт само за едно денонощие, които са приблизително 5,5% от световния добив на суров нефт. За третото тримесечие на тази година финансовата загуба на компанията достигна 24%, а печалбата спадна до твърде разочароващите $427 милиона.

През месец февруари 2016 година Statoil създаде фондацията Statoil Energy Ventures с портфейл от $200 милиона, която ще инвестира в проекти за алтернативна енергетика. Основна цел на Statoil Energy Ventures е инвестиции в строителството на слънчеви електроцентрали, морски и брегови вятърни турбини и акумулиране на електрическата енергия.

Норвежците неотдавна продадоха своя ключов актив за работа с нефтени пясъци Kai Kos Dehseh (KKD) на Athabasca Oil с около $500 милиона загуба, но е готова на това, понеже след появата на електромобилите, слънчевите и вятърните ферми, проектът се оказа нерентабилен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари