Полицейското управление на Хелзинки съвсем справедливо може да бъде считано за едно от най-съвременните в целия свят. Поне от гледна точка на взаимодействието с хората чрез интернет. Управлението вече има официални страници във всички популярни социални мрежи, а сега бе въведена длъжността „интернет-полицай“, който ще осигурява реда във финландския сегмент на Глобалната мрежа. Това не е бот, а истински, реален човек.

Пресслужбата на полицията в Хелзинки официално съобщи, че длъжността на интернет-полицая ще бъде изпълняване от старшия инспектор Теема Хоканен.

Самият Хоканен сподели, че неговата работа е примерно същата, каквато е работата и на обикновения полицай – поддържане на закона и реда, но не в реалния свят, а в интернет. По-конкретно, интернет-полицаят ще извършва мониторинг на различните събития в уеб-пространството и ще се бори с фалшивите новини и действия, които разпалват национална, расова и религиозна омраза и вражда.

Фалшивите новини често възникват в неголеми общности и не влияят на голямото общество. Ние проявяваме интерес предимно към това, което би могло да застраши организацията и сигурността на нашето общество“ – каза Хоканен.

Той допълни, че интернет полицията е необходима например за успокояване на разгоряла се дискусия в социалните мрежи, възникнала поради някакво любопитно или важно събитие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари