ГДБОП пресече мащабна финансова кибератака към голяма корейска фирма.

Професионалните действия на служителите от отдел „Киберпрестъпност“ на Главната дирекция за борба с организираната престъпност спряха масирана кибератака към голяма компания от Република Корея.

В резултат от тази кибератака, 3 000 000 евро на ударената корейска фирма са прехвърлени в българска фирмена банкова сметка. Използваната банкова сметка е открита от юридическо лице с българска регистрация, като собственик и управител на българската фирма е чуждестранен гражданин. В резултат от професионалните действия на ГДБОП, парите са блокирани и върнати на пострадалата корейска компания.

Отдел „Киберпрестъпност“ припомня, че по-рано тази година, юридическо лице с регистрация в САЩ, чрез кибератака е подведено вместо към реалния си контрагент, да преведе $1,5 милиона към три български банкови сметки. Главната дирекция възстанови на жертвата $600 000. Останалите средства, само няколко часа след получаването са били преведени в Хонконг чрез онлайн банкиране.

Успешната борба с кибератаки от подобен род е постигната чрез много доброто международно взаимодействие на ГДБОП с чужди партньорски служби, както и с българския банков сектор.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Misho Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Misho
Misho

Ехааа…
българи, юнаци!