Европол и испанските власти съобщиха за ареста на украински гражданин, обвинен в организацията на схема, с която са източени милиони долари от банки по цял свят.

Мъжът е част от група, създала и разпространявала зловредна програма към банки и финансови институции в 40 страни по цял свят. Щетите от атаките им се изчисляват на €1.24 млрд., като са успявали да откраднат до €10 милиона във всеки от обирите. Акцията по арестуването му се е провела в Аликанте, а в нея са взели участие, освен Европол и испанските власти, правоохранителни организации от САЩ, Румъния, Беларус и Тайван. Назованият, като Денис К. е украински гражданин, работил от Испания, съвместно с други трима руски граждани и украинец, с които е комуиникирал онлайн. От дома на Деинис К са иззети бижута на стойност 500 000 евро, компютри, документи, две луксозни превозни средства, запорирани са банкови сметки и два дома, оценяващи се на стойност от един милион евро.

За групировката ви разказахме преди три години, когато американски медии хвърлиха повече светлина върху тяхната дейност. Самите те са попаднали в полезрението на специалистите от Kaspersky Lab още през 2013 при любопитен случай, при който банкомати на украинска банка, започнали да пускат безконтролно пари.

Самата групировка, кръстена Carbanak, Anunak или Cobalt – заради използваните от тях програми започват по-сериозно да се занимават с престъпните си действия, от когато и датира използването им на открит инструмент за проверка на сигурността на мрежите с името Cobalt Strike, но основният инструмент, с който извършват действията си се нарича Carbanak, високопрофилна зловредна програма, която разпространяват чрез фишинг към банкови служители. Веднъж в мрежата на финансовата институция, престъпниците се придвижват бързо и компрометират цялата вътрешна структура на организацията, в това число и сървърите, които контролират банковите автомати. След това те подават инструкции към банкоматите да пускат суми на определен интервал от време, като използват „мулета“ за събиране на сумите. Заедно с това осъществяват и по-големи обири, пренасочвайки големи суми пари от чужди сметки към свои собствени.

Властите предават, че Carbanak са работили в тясно сътрудничество с молдовската и руската мафии, а откраднатите суми често са били препирани в биткойни. Твърди се, че бандата разполага с внушителна сума в биткойни – 15 000 – равняващи се понастоящем на над $118 000 000.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари