ГДБОП пресече мащабна финансова кибератака към голяма корейска фирма.

Професионалните действия на служителите от отдел „Киберпрестъпност“ на Главната дирекция за борба с организираната престъпност спряха масирана кибератака към голяма компания от Република Корея.

В резултат от тази кибератака, 3 000 000 евро на ударената корейска фирма са прехвърлени в българска фирмена банкова сметка. Използваната банкова сметка е открита от юридическо лице с българска регистрация, като собственик и управител на българската фирма е чуждестранен гражданин. В резултат от професионалните действия на ГДБОП, парите са блокирани и върнати на пострадалата корейска компания.

Отдел „Киберпрестъпност“ припомня, че по-рано тази година, юридическо лице с регистрация в САЩ, чрез кибератака е подведено вместо към реалния си контрагент, да преведе $1,5 милиона към три български банкови сметки. Главната дирекция възстанови на жертвата $600 000. Останалите средства, само няколко часа след получаването са били преведени в Хонконг чрез онлайн банкиране.

Успешната борба с кибератаки от подобен род е постигната чрез много доброто международно взаимодействие на ГДБОП с чужди партньорски служби, както и с българския банков сектор.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари