Авторите на ново научно изследване считат, че до 2035 година ще се наблюдава рязко падане на търсенето на изкопаемо гориво. Под заплаха са активите на нефтените компании в размер на трилиони долари.

Някои от най-големите държави, включително САЩ и Русия, значително зависят от експорта на изкопаемо гориво. Проблемът е, че този източник на национално богатство не е вечен. Днешната световна тенденция за използване на електромобили, нисковъглеродни технологии, висока енергийна ефективност и грижа за климата могат съществено да съкратят глобалното търсене на изкопаемо гориво. Това е предупреждението на авторите на научната работа, публикувана в Nature Climate Change в началото на седмицата. Авторите на изследването предупреждават, че наблюдаваният в момента преход към алтернативна енергетика противоречи на инвестициите в разкриването на нови местонахождения на въглеводороди. Това в крайна сметка може да доведе до крах на тази индустрия и до сериозен удар върху световната финансова система. Задава се невиждана досега криза.

Подчертава се, че само за две-три десетилетия активите на нефтените компании за трилиони долари могат твърде бързо и рязко да се обезценят. Тази перспектива бе наречена от учените „глобалния балон на въглеводородите“. Очаква се голям спад в търсенето на нефт и това ще се отрази на всички.

Авторите на научната работа са използвали компютърна симулация на модел на световната икономика, като е отчетено влиянието на природоохранителните мероприятия. В компютърния модел по-подробно е изследвано влиянието на вече подложените на риск активи от изкопаемо гориво (stranded fossil fuel assets, SFFA).

Анализът показва, че значителна част от днешните активи са в рисковата SFFA зона, дори и по днешната траектория на технологичното развитие, без да се отчита влиянието на новата политика по отношение на климата. Загубите в тази област ще бъдат значително по-големи, ако бъде приета политиката относно климата. Това е Парижкото споразумение относно климата за задържане на температурата не по-високо от 2°C от прединдустриалното ниво.

Резултатите от моделирането са показани и чрез диаграми, на които се вижда, че делът на бензина и дизеловото гориво започва да намалява още от около 2025 година. Именно това явление авторите на научната работа наричат „Глобалния балон на въглеводородите“.

А ако бъде приет най-твърдият вариант на Парижкото споразумение относно климата (много учени считат, че това е единственият шанс да се предотврати необратимият самоподдържащ се цикъл на глобалното загряване на атмосферата – парниковия ефект), то тогава пред енергийната промишленост възниква наистина кризисен сценарий. В този случай, загубите ще са още по-големи. Възможно е умножаване на загубите, ако някои държави на ОПЕК с ниска себестойност на нефта запазят добивите си на днешно ниво, въпреки бъдещото намаляване на търсенето.

Според аналитиците, в този най-лош случай, загубите от SFFA могат да достигнат от един до четири трилиона долара. Тоест, световното благосъстояние – всички световни активи и съответно, световната икономика, ще намалеят с тази сума. Според тази научна работа, при този сценарий ще има победители – това са нето импортиращите държави, включително страните от Европейския съюз, както и Китай. Ще има и сериозно губещи, включително САЩ, Русия и Канада – тези страни могат да останат със съвсем нищожен експорт на въглеводороди, заложени като приход в техния бюджет.

Изглежда че човечеството няма друг изход, освен да спасява екологията на планетата и трябва да намалява изхвърлянето на парников газове. Но се оказва, че дори и при подобно развитие, редица държави няма да могат да избегнат криза от непознат досега мащаб. Авторите на научната работа считат, че на глобално ниво отрицателните и положителните ефекти би трябвало да се уравновесят.

Научната статия е публикувана на 4 юни 2018 година в Nature Climate Change.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
13 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
rootбабамуveselnСлавянски гьовечСлавянски гювеч Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

„Зелените бесове“ в атака. Дебили, „изкопаемите горива“ не са само горива. Това са пластмаси, текстил, торове за нивите, и 90 процента от това което виждате около себе си.

Именно!
Именно!

Още Менделеев го е казал: да се гори нефт е като да се горят пари. Ако искате да разберете кой стои в действителност зад т.нар. „зелени“ и какви са целите им, прочетете романа на Майкъл Крайтън „Състояние на страх“.

gotqn
gotqn

Пич, истината е по средата. Големите ще да ок с и без тези горива. На нас ни остава да се надяваме, че ще се направи по-добрият избор за човечеството и планетата. Всичко останало са празни приказки и излишни време и енергия да мразиш различните.

veseln
veseln

А енергия за електромобилите откъде? Някой от „зелените“ ще отговори ли? Резултатът от електромобилите е „zero effect“, а не „zero emission“. Електроенергията за автомобилите няма да дойде от нищото. Дали ще пушат ДВГ или тецовете, за природата е все тая. А какво ще правим с батериите, за които няма технология за рециклиране? Всичката врява е далечна подготовка за сриване на Русия, защото тя далеч не е само нефт, а всичко за което може да се сетите като суровина (с изключение на банани и кокосови орехи, разбира се), а не ще да слушка, което е най-лошото.

OZZY
OZZY

Какво е русия освен нефт?Огледай се и кажи.Кажи някоя технология.Знаеш ли какво каза Медведев?Тогава мълчи.

veseln
veseln

Ако обичаш, без команди! Типично е за дебилите…
А отговор на въпросите преди забележката за Русия?
Ама то за да отговориш трябва акъл, а за плюене не е нужен.

бабаму
бабаму

„Дали ще пушат ДВГ или тецовете, за природата е все тая.“
Е тука грешиш много! ТЕЦа е много много по-чист от двг!
А ръста на ВЕИ е огромен (щот не ми харесва гигантски)!
тЕЦовете и тях ще ги затварят ама в другия период 30-50
Батерия която не може да се рециклира не съществува!

veseln
veseln

Че ще ги затворят, това е ясно, но от това ще стане още по-трудно за електромобилите. А фотоволтаиците (истинските, а не нашите дето работят най-добре на лунна светлина) нещо в зимните нощи май няма да помогнат много. Колкото до чистотата на ТЕЦ – направи справка за КПД на ТЕЦ и ДВГ но ги постни тук за да се видят. КПД и на двете е съпоставимо. А и азотните окиси също. Прави се нещо за серните окиси при ТЕЦ но те не са проблем при ДВГ. Истинското решение е преосмисляне на начина на живот но за това никой не обелва и… Виж още »

бабаму
бабаму

Не се мъчи да опитваш да разсъждаваш, не ти се получава, грешиш.

veseln
veseln

Защо според теб несе получава? Защото нямаш с какво да ме обориш? Дай данни, с празни твърдежия е лесно.

бабаму
бабаму

двг-30% < ТЕЦ -50%
ВИНАГИ! един ТЕЦ е по-ефективен, даже и най-мизерния и по стара технология.
Освен това при двг и смятане на ефективност никога не се взима предвид енергията която е необходима за преработка и доставка на горивото, а тя не е малко.
За чистотата положението е подобно.
АЕЦ е най-мръсния (и опасен) начин за добиване на енергия!
чети повече и си ползвай мозъчните клетки
може да не ми благодариш туй бяха мойте 5 стотитнки за необразованите 😉

veseln
veseln

Ако си грозен има козметика, ама ако си прост няма скриване… Откъде са тези данни за ДВГ и ТЕЦ? Дай източника, че нещо аз мога да се обоснова но се съмнявам в твоите доводи. А знаеш ли колко енергия отива за изкопаване и транспортиране на въглищата? За мелниците и изнасяне и съхраняване на пепелта? Знаеш ли какво е съдържанието на сяра в бензина дизела и въглищата (в България)? Ако изхвърлите ДВГ колко дни ще стоите на припек за да си подкарате електрокара? Ако затворите АЕЦ , на фотосинтеза ли ще я карате? Или и тъй се къпете веднъж в месеца,… Виж още »

бабаму
бабаму

по добре е да съм грозен, а не кат тебе….
данните са от бат гуги необразован дебил

root
root

и тоз клекна.. ама се беше осрал вече.. 🙂
„..данните са от бат гуги“ просто уникален…

Славянски гювеч
Славянски гювеч

Русия е най-богатата и просперираща държава в света! Факт, не ни трябват ГЕЙСКИ промени към електричество. Тежка индустрия, танкове, военни, това е бъдещето. Всичко друго е ДЖЕНДЪР ПЕДЕРАСТИЯ!

Славянски гьовеч
Славянски гьовеч

Соросоидните изроди западняци, капиталисти и демократи, които ми бухат минуси да знаят. Россия е ВелиК, Россия не се предава, Путин в Велик и ние ще освободим рано или късно тази Болгарская земля от лапите на НАТО и фашизма. Всички руски и славянски земи на едно, обединение срещу западните фашисти, капиталисти и нацисти. Россия и Болгарий – ВЕЧНАЯ дружба!