fbpx
-4.7 C
София

Готови ли сте за сканиране на мозъка на работното място?

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Пригответе се: невротехнологиите идват на работно място. Това изобщо не е научна фантастика, а неизбежност: те напуснаха стените на лабораториите, станаха достатъчно евтини и вече никой не може да ги спре. Невронните сензори вече са лесно достъпни и достатъчно надеждни, а в целия свят от известно време има няколко пилотни проекта за получаване на данни от мозъците на служителите за повишаване на тяхната производителност. Да се спрем по-подробно.

Вече съществуват и се тестват подобни специализирани устройства за офисите, заводите, мините, фермите, летищата и т.н. Компаниите и хората зад тези нови хай-тек неврални устройства са уверени, че по този начин могат да подобрят нашия живот. Идеята е, че прочитането и използването на информацията от мозъка на служителите ще ги направи по-щастливи и по-продуктивни. Засега всичко това звучи като някаква дигитална утопия, но процесите вече са започнали и това е едно много вероятно бъдеще.

Веднага да уточним, че невралните технологии засега са много далече от четенето на мисли на хората. Към днешен ден се използват няколко чувствителни сензора, които регистрират мозъчната активност от различните области на мозъка, а след това се анализират с помощта на ИИ. По този начин в реално време може да се види какви физиологични реакции и чувства изпитва човекът и е съвсем лесно автоматично да се регистрира стресът, съсредоточеността и реакцията на външни дразнители. На работодателя изобщо не му се налага да гледа снимки или екрани, за да види и разбере, дали неговият служител внимава и е увлечен от работата. А може и да направи една малка анкета, за да разбере дали неговият подчинен не е прегорял.

Двете най-перспективни компании в това направление са израелският стартъп InnerEye, целта на който е да даде на служителите свръхчовешки способности, и Emotiv – невротехнологична компания от Силициевата долина, която произвежда за офисните служители компактни портативни устройства за сканиране на мозъка.

Фундаменталната технология, на която се базират и двете компании съвсем не е нова. Електроенцефалографията (ЕЕГ) е позната от около един век и към днешен ден широко се използва както в медицината, така и в изследванията от сферата на неврологията. На главата на субекта се поставя устройство с до 256 електрода, по сигналите на които лекарите и учените могат да разберат как се осъществяват невралните връзки и по какъв начин сигналите се разпространяват в мозъка.

Новото е, как точно се използва ЕЕГ. Новата технология вече излезе от лабораториите и днес прониква на пазара. Това се дължи най-вече на изобретяването на така наречените „сухи“ електроди, които могат да работят без да се налага използването на проводящ гел и без медицински персонал, който да ги поставя. Намален е и броят на електродите, необходими за регистрирането на полезните данни, като това става с помощта на ИИ. По този начин технологията чувствително поевтиня. Вече има компактни устройства от този род, които се поставят на главата на хората и струват само около 200 долара. Постигнатите резултати са впечатляващи.

Технологията на InnerEye

Видеото по-горе показва как един доброволец неподвижно седи пред компютър. Той е спокоен и съсредоточен. На главата му е поставено ЕЕГ устройство със 7 сензора. На екрана на компютъра трептят някакви изображения. Те се появяват много бързо и веднага изчезват – по три снимки в секунда. Един обикновен човек, ако се фокусира много добре, ще разбере, че това са снимки от един от рентгеновите скенери на летище. Почти е невъзможно да се види нещо друго, освен мимолетни силуети на чанти и куфари, както и тяхното съдържание.

Но когато този безумен поток от изображения привършва, програмата показва снимките, които мозъкът на тествания е отбелязал. Оказва се, че на всичките отбелязани от него изображения има скрито огнестрелно оръжие. Той дори и без да осъзнава безпогрешно е идентифицирал всички потенциално опасни пътници.

Никой не може съзнателно да идентифицира и да маркира оръжието сред хаотичното съдържание на чанти и куфари, особено когато на екрана примигват по три изображения в секунда. Но с помощта на ЕЕГ устройството на InnerEye всеки може да стане свръхчовек и да сканира цялото летище.

Факт е, че всъщност нашият мозък изключително бързо обработва визуалните образи. Процесът на вземане на решение дали в дадено сложно изображение има оръжие, отнема само 300 милисекунди. Много повече време отнемат когнитивните и моторните процеси, които следват след това – формулиране на мисълта, нейното осмисляне, планиране на отговора (например, дали трябва да се каже нещо или да се натисне бутон), реализирането на този отговор и т.н.

Ако тези процеси някак се филтрират и вместо тях се използват сигналите от устройството на InnerEye, то се получава директен достъп до данните на мозъчните дялове за обработка на изображенията. Това означава, че „филтрираме“ съзнанието и се включваме директно към подсъзнанието. На потребителя вече не се налага да мисли активно: достатъчно е само първото мимолетно впечатление, като след това компютърната система самостоятелно реагира на ситуацията и върши необходимото.

InnerEye използва дълбоко машинно обучение за класифициране на получените от мозъка сигнали. Постепенно машината започва все по-точно да определя какво именно е почувствал човекът. Израелските специалисти заявяват, че в по-опростените ситуации нашият мозък може да разпознава изображения със скорост до 10 снимки в секунда. При това резултатите са също толкова точни, колкото, ако човекът внимателно преглежда снимките за по няколко секунди. Устройството на InnerEye просто кардинално ускорява този процес.

Освен откриването на опасни предмети в летищата, компанията работи и с лекарите за бързо откриване на ракови тумори в медицинските изображения, с фермерите за идентифициране на болните растения, с експертите в заводите за откриване на дефекти в продукцията.

Въпреки че технологията на InnerEye не изисква активното вземане на решения, необходими са умения и съсредоточаване. Потребителите трябва да разбират и да познават материята и да имат многогодишен опит в откриването на подобни неща – независимо дали ракови тумори или огнестрелно оръжие. Също така потребителят трябва да насочва цялото си внимание на това, което вижда – няма как до остави изображенията да мигат някъде отстрани. Но това не е голям проблем, понеже устройството на InnerEye може да открива нивото на съсредоточеност на потребителя и ако дори за миг престане да е концентриран, системата регистрира това и отново и отново му показва изпуснатите изображения.

InnerEye заяви пред медиите, че тяхната система дава възможност на малък брой хора да обработват невероятни количества от данни. Три изображения в секунда е десеторно по-голяма скорост в сравнение с добре обучените експерти, които вършат същото, само че ръчно. По този начин само двама души могат да обслужват 15 рентгенови скенера.

InnerEye вече реализира няколко пилотни проекта с летища от целия свят. Експертите на тази млада компания не се съмняват, че ще бъдат одобрени и твърдят, че би било глупаво да не се използва подобна мощна технология, след като тя вече е разработена и тествана.

Но в офиса навярно ще дойде системата на компанията от Силициевата долина.

Технологията на Emotiv

Когато става въпрос за неврално наблюдение относно ефективността и производителността в офиса, лидер е компанията Emotiv от Сан Франциско. От своето основаване преди 11 години и до днес Emotiv представи три модела на своето компактно и леко устройство за сканиране на мозъка. Досега това оборудване се продаваше предимно на невробиолозите, както и на създателите на игри, управлявани чрез сигналите на мозъка. Но тази година компанията започна да рекламира своята технология като корпоративни решение за мониторинг на служителите. Emotiv представи четвъртото поколение на своето неврално устройство MN8. Това всъщност е една компактна слушалка, като сензорите за сканиране на мозъчната активност са поставени в две малки Bluetooth слушалки.

Според производителя, само след около пет години мониторингът на мозъка на служителите ще стане повсеместен и масов. И още, когато дадена компания използва MN8 системата, всеки служител получава съответната информация за нивото на своя стрес и на степента на своята концентрация. Мениджърите получават обобщени данни, на базата на които могат да вземат решение дали конкретният служител не трябва да излезе в отпуск или може да бъде натоварен с още работа.

Патентованите ИИ алгоритми на Emotiv само с помощта на два сензора регистрират информацията за концентрацията на мисълта и на когнитивния стрес. И тук се използва дълбоко машинно обучение с ИИ трениран с помощта на натрупаните през последните десет години данни от предишните поколения устройства на Emotiv, които имаха повече електроди.

Един от първите партньори на Emotiv е американската компания JLL, която работи в сферата на недвижимата собственост. Тя използва слушалките MN8, за да получи необходимите данни за концентрацията на вниманието на своите служители и за тяхната удовлетвореност на работното място. Към днешен ден JLL използва слушалките MN8, за да сравнява параметрите на своите служители в офиса и на отдалечена работа.

Експертите са на мнение, че системата MN8 ще бъде много успешна благодарение на своя удобен форм фактор. Тези слушалки не само регистрират мозъчната активност, но могат и да възпроизвеждат музика, както и да се водят телефонни разговори.

MN8 системата има режим, в който самостоятелно съобщава на служителя, че трябва да направи почивка. Въпреки че кратките периоди на стрес могат да бъдат мотивиращи, ако това състояние продължи дълго, процесът може да доведе до загуба на продуктивността и до прегаряне.

Бъдещето

Експертите са на мнение, че устройствата за мониторинг на мозъка ще станат популярни най-напред в промишлената среда. Преди всичко на места, където дори и краткотрайното отвличане на вниманието може да доведе до ужасни нещастни случаи, в резултат от което работниците получават сериозни травми, а печалбата на компанията рязко намалява. Това са мини, фабрики, превозване на опасни товари, строителството и други подобни. Има компании, които вече използват подобни компактни устройства за регистриране натоварването и умората на своите тираджии и миньори. В бъдеще тези продукти явно ще станат много повече.

Големите IT гиганти от ранга на Amazon с всички сили се стараят да „роботизират работното пространство“ и са много заинтересовани от тези нови технологии. Те ще могат да събират и анализират още повече данни и да изцеждат от хората още повече ефективност, стига това да е възможно. След това ЕЕГ скенерите ще навлязат в офисите. Навярно трябва да сме готови, че след десетина години на главите ни ще бъдат поставени подобни „корони“ или слушалки, които измерват нивото на стреса, концентрацията и степента на активност на мозъка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини