Да изпревариш Tesla: Volkswagen строи мегазавод за електромобили в Шанхай

9
2613

За да завземе агресивно развиващият се китайски пазар на електромобили, германският автомобилен концерн разкрива съвместно предприятие със SAIC. Заводът е проектиран от нулата, като предприятие на бъдещето, което ще произвежда по 300 000 електромобила годишно.

VW започна строителството на своя първи автомобилен завод, изцяло адаптиран за производството на електромобили с платформата MEB. Фабриката в Шанхай трябва да произвежда по 300 000 електрически автомобила годишно.

Новият завод на VW и SAIC в Шанхай ще произвежда единствено EV автомобили. Първият електрически кросоувър трябва да излезе на пазара през 2020 година. След това се предвижда едновременното производство на няколко нови модела електромобили и различни типове акумулаторни батерии.

Освен това, концернът ще използва в новата фабрика новият подход към производството Industry 4.0. Той предвижда директното внедряване в автомобилите на високотехнологичен хардуер за машинно обучение, изкуствен интелект и виртуална реалност.

Предприятието ще бъде оборудвано с 1400 робота, покриващи стандартите на Industry 4.0, както и AR и VR, с които той ще се превърне в цифров смарт завод. Неговата площ е 610 000 квадратни метра, включващи не само поточни линии, но и складове и изпитателни трасета.

Благодарение на този подход, VW възнамерява здрав да стъпи на китайския пазар, който е най-големият и най-бурно развиващият се в света.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
115ШишоасдVAGПенчо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Misho
Misho

Браво на Тесла, „повлече крак“ в електромобило строенето. Уплашиха се, и всеки уважаван себе си производител започна да произвежда електро.
Но едва ли VW ще изпревари Тесла скоро, малко смешно изказване 🙂

VAG
VAG

Все пак концерна VAG правят коли от 100 години. Ако си мислиш че този know-how се придобива за 3-4 години си в грешка.

асд
асд

Да, определено имат богат know-how в измамите, ама изглежда не е достатъчен. Пак им върнаха милиони бройки от US пазара…

жик-так
жик-так

Едно е да искат, друго е да могат

Пенчо
Пенчо

Тези компании вървят към задънена улица. Няма как да спрат леярните за блоковете и безбройните части и материали за ДВГ защото са вложили много пари в тях а и трябва все още да произвеждат старите си модели понеже спиране на производството е немислимо, но пък и няма как да ги поддържат още дълго защото цената им за поддържане в работно състояне е огромна. Едновременно трябва да инвестират в новата технология и ще и м трябват пари за нови заводи и разработки… Мирише ми на шокиращи фалити през следващото десетилетие.

115
115

Вярваш ли си на глупостите които пишеш? Утвърдените производители на автомобили, за добро или за лошо, разполагат с достатъчен ресурс за да започнат да произвеждат и електрически автомобили

Шишо
Шишо

няма да продължа с ‘мъдрост’ 116 ма като имат ресурси що не почват а предпочитат да пускат пърдялници?

115
115
115
115

Само в София SPARK имат над 100 електромобила VW и нисан