fbpx
6.3 C
София

Доколко горещото време е наистина горещо от научна гледна точка

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

С все по-задълбочаващите се промени на климата жегите стават все по-интензивни, продължават по-дълго, а температурите са все по-високи. Точна сега една от най-горещите вълни преминава през Европа и тя стана причината миналата седмица в Испания и Португалия да починат 1100 души. Много хора бяха неподготвени за температури над 35 ºС – в техните домове няма климатици, а много от тях остават навън и се опитват да работят както обикновено са работили. По този начин те сериозно са си увредили здравето. Считано за цяла Европа жертвите на горещото време са вече десетки хиляди. По всичко личи, че тази година ще се окаже по-смъртоносна от печално известната 2003-та, когато в Европа от горещините загинаха 30 000 души. Но тогава температурата достигна нива от около до 37 ºС, а сега в околностите на Париж бе измерена температура от +42 ºС.

Навярно хората не разбират, че в подобно време не бива да стоят на открито и че нещата станаха наистина сериозни. Нека се спрем малко по-подробно.

Тайната на влагата

Тайната е, че в тези условия температурата се измерва неправилно.

Това, което показва термометърът е само половината от необходимото. Това е така, защото нашият организъм не е термометър и всичко усеща по друг начин.

На преден план излиза влажността на въздуха. Най-новите изследвания в тази област показват, че съчетанието на горещина и влажност сумарно са много по-опасни, отколкото се считаше по-рано, а и тяхното въздействие на човешкия организъм е много по-бързо, отколкото считаха учените.

Най-често се цитира научното изследване от 2010 година. В него се казва, че горната граница за човешкия организъм е температурата на „влажния“ термометър 35 °С. Това всъщност е температурата, която измерва обикновен термометър, обвит с влажна тъкан, през която въздухът може да преминава. По този начин не се измерва абсолютната температура, а температурата относително влажността на въздуха, като в този случай се отчита и влиянието на атмосферното налягане, както и скоростта на вятъра или въздушния поток. В крайна сметка този термометър перфектно симулира усещанията на човешкото тяло. Жалко, че на практика навсякъде е прието не толкова полезното измерване на абсолютната температура, която не е релевантна за нашия организъм и е най-полезна може би само за различните механични устройства.

Според тези научни изследвания, дори и най-адаптираните към големите горещини хора могат да работят при температура на влажния термометър до 32 °С. А при 35 °C – край, настъпва летален изход. При подобни условия теоретичният предел на оцеляването на човека възлиза само на няколко часа, дори и на сянка и при наличието на вода.

Всъщност, пределът от 35 °C е съвсем логичен. Температурата на човешкото тяло е 36 °C. Ако околната среда е приблизително същата, то тялото повече не може да се охлажда, не може да отделя пот на своята повърхност и спира да поддържа стабилното вътрешно състояние на организма.

Без паника! „Влажните“ 32 °С са еквивалентни на 55 °C, измерени с обикновен термометър (нулева влажност). Подобна жега на нашата планета възниква, но много рядко и поне засега в Европа подобни работи няма.

Но по време на аномалната гореща вълна, обхванала Южна Азия през месец май и началото на юни, в Индия и Пакистан температурата на влажния термометър достигна 33,6 ºC. Медиите започнаха да съобщават, че там хората живеят като в ада. Няма официална статистика на загиналите от тези жеги, но се знае, че те са стотици хиляди.

В Европа, поне през следващите сто години подобно нещо не се очаква.

Няма онлайн услуги, които да показват температурата на влажния термометър, навярно защото с това се занимават предимно учените. Но има сайтове с таблици, по които може да се изчисли WBT от обикновената температура и влажността на въздуха. Но все пак могат да се видят максималните „влажни“ температури чрез онлайн услугата на Колумбийския университет. Виждаме, че за Европа тя достига около 25 ºC, без да вземаме предвид Италия. Интересно е, че дори и в пустинята Сахара тази температура не превишава 30 ºC

Учените направиха и тестове относно въпросния предел от 35 градуса по Целзий. Резултатите станаха още една причина за безпокойство.

Проектът H.E.A.T.

За да отговори на въпроса „Колко горещо е наистина горещо“ учените от щата Пенсилвания са поканили млади и здрави мъже и жени в лаборатория Noll, предназначена за изследване на физиологията, спортната медицина и биомеханиката. Именно в тази лаборатория се извършват изследванията на атлетите за Олимпийските игри и всичко е много сериозно.

Всеки участник в този експеримент е погълнал няколко малки капсули с възможност за телеметрия, които извършват мониторинг на температурата на тялото. След това хората са оставени в контролируема лабораторна цена, а техните движения са били ограничени до минимум – до приготвяне на храна и хранене. Учените са следили температурата в различните точки на тяхното тяло, както и някои други параметри.

Това съчетание от температура на околната среда и движения, от които вътрешността на тялото постоянно се нагрява, се нарича „критична граница на околната среда„. Под този предел човешкото тяло може да поддържа сравнително стабилна температура, но при неговото превишаване организмът започва да прегрява, след което огромен брой странични ефекти като лавина се стоварват върху човека.

Когато тялото започне да прегрява, на сърцето се налага да работи много повече, за да засили кръвоснабдяването на кожата и да се постигне разсейването на топлината. Това води до по-обилно отделяне на пот. Възможно е получаването на топлинен удар, който е опасен за живота.

Изследванията на лабораторията Noll показаха, че дори и за здравите мъже и жени горният предел на нормалната за живот среда е много по-нисък от теоретичните 35 °C. Оказа се, че този предел се достига, когато температурата на влажния термометър е не повече от 31 °C. Това е еквивалентно на 26 °C стандартна температура при 90% влажност или 32 °C при 50% влажност. Това лято на някои места в Европа имаше подобни температура и влажности, и може отново да има.

При подобни температура и влажност нормалното съществуване е невъзможно и организмът започва да отказва. Ако сте изпитали въздействието на топлинния удар навярно сте разбрали, че точно преди неговото настъпване всичко изглежда нормално. Даже може да ви се стори, че тялото се е адаптирало и че наоколо е станало малко по-хладно. Но следват доста тежка сънливост, а след това загуба на съзнанието и накрая смърт.

Да допълним, че въпросните 31 °C са валидни за здравите възрастни хора. За децата и възрастните тази граница е около 27 °C. А при наличието на сериозни и хронични заболявания човекът е в зоната на риск независимо от възрастта.  Може да се каже, че ако температурата на обикновения термометър превиши 30 градуса, то децата, бабите и дядовците в никакъв случай не бива да остават на открито за повече от един час.

Сухата среда

Сегашните горещи вълни, които заливат Европа, а и целия свят, повишават температурите до нива, пределни за човешкия организъм. Дори вече има случаи на превишаване на горния предел на оцеляване.

В гореща и суха среда критичният предел на температурата е много по-нисък и почти всичката отделена от организма пот успява да се изпари и по този начин да охлади тялото. Но колкото е по-висока влажността на въздуха, толкова по-малко влага от нашия организъм се изпарява. В резултат от това човек дори в Сахара може да се чувства по-добре в сравнение с Индия по време на пика на горещия и влажен сезон.

Не бива да забравяне, че говорим за пределните стойности. 31 °C според влажния термометър са новият в наши дни предел, след което здравият организъм започва да отказва. Но дори и доста по-ниските температури оказват сериозно натоварване на сърцето, мозъка и на целия човешки организъм, В подобни условия се увеличават сърдечносъдовите заболявания, респираторните заболявания, възникват и други проблеми със здравето. Вземането на някои лекарства задълбочава тези проблеми и не е за учудване, че хората на възраст над 65 години са 80-90% от жертвите на ненормално горещото време.

Как да се предпазим?

Винаги трябва да имаме със себе си достатъчно количество вода, включително за намокряне на шията и главата. Ако трябва да се излиза навън е добре постоянно да се търсят места, където тялото може да охлади за известно време.

Разбира се, ако живеете в регион, където температурата минава 30 ºС, то трябва да имате климатик. Или да си избирате квартира, където има инсталиран климатик. Той ще изхарчи известна сума, но това е невероятно ниска цена в сравнение с потенциалните проблеми със здравето заради горещините. Освен това, в подобно условия климатикът дава възможност за нормален живот.

Този вид изпарителни охладители често се използва в ЮАР

Ако се замислим по-глобално, то не си струва да се преместваме някъде в Югоизточна Азия или Африка. Там и сега стана много лошо и по-нататък явно ще става още по-зле. Наскоро бе публикувана научна работа относно „прегряването на Африка„. В нея се казва, че само след няколко години този континент няма да може да се спаси дори и с помощта на най-евтините охладителни системи, в които се използват изпарителни охладители. Населението е прекалено много, а горещите крайбрежни региони стават все по-влажни. Изпарителните охладители са с 80% по-евтини от обикновените климатици и консумират много по-малко енергия. Но те са неефективни при температури на влажния термометър над 21 ºС, когато започват да работят като обикновени вентилатори.

Да добавим, че ужасната жега и суша бързо доведоха до горски пожари. През последните няколко години бяха поставени многобройни рекорди по броя на изгорелите горски масиви. Така например, в САЩ изгоряха над 200 хиляди хектара гори, изгоряха и около 400 сгради. Големи горски пожари избухнаха в Турция, Гърция и нещо нечувано досега – в Сибир. От непосилната горещина страдат не само хората, но и животните. В северозападната част на Тихия океан загинаха милиони морски животни. Фермерите от своя страна започнаха да съобщават за изгорели и препържени ягоди в своите лехи.

Можем да обобщим, че в целия свят започна да става лошо и ще става още по-зле. Глобалното затопляне наистина оказва все по-силно влияние и преместването някъде по на север изглежда все по-привлекателно.

Пазете се.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини