fbpx
0.8 C
София

Документалният филм „Добре дошли в Чечня“ вече е в HBO GO

Българин дава лицето си чрез дигитално наслагване на лица , за да запази анонимността на герой във филма

Най-четени

„В Чечня е срамно да си гей. Ако семейството ти разбере, че си гей, е такъв огромен позор, че може да се измие само с кръв. Руското правителство не прави нищо да спре това. Всичко се случи много бързо. Дали нещо можеше да ни подготви за събитията в Чечня през 2017 и за станалото след това? Не.“ – Давид Истеев, ЛГБТ активист

Документалният филм „Добре дошли в Чечня“ на номинирания за Оскар режисьор Дейвид Франс („Как да оцелеем от чума“, „Смъртта и живота на Марша П. Джонсън“) е с премиера за България и Централна Европа тази неделя, 15 ноември в HBO GO. Филмът е разтърсващ разказ за група активисти, които рискуват живота си, за да се изправят срещу продължаващия геноцид над ЛГБТ хора в руската република Чечня. В него, чрез новаторски подход, се представят реални истории на чеченски мъже и жени, които са арестувани, измъчвани и убивани от властта в Грозни, заради своята сексуална ориентация. Филмът проследява работата на група активисти, които се сблъскват челно с тази бруталност.

„Добре дошли в Чечня“ вече е достъпен за стрийминг у нас и в Централна Европа в HBO GO, а телевизионната премиера по HBO е на 3 декември от 22:55 часа.

Защитавайки анонимността на участниците, документалният филм разкрива недостатъчно отразяваните зверства в Чечня, като същевременно откроява ЛГБТ активисти, които работят под прикритие, за да спасяват жертвите и да им помогнат да напуснат безопасно страната.

В лентата е използван новаторски подход за осигуряване на анонимността на участниците чрез дигитално наслагване на лица. Един от доброволците дал своето лице, за да запази анонимността на персонаж от филма, е българинът Коста Каракашян, световно признат режисьор, хореограф и танцьор.

У нас темата на филма е кауза за фондация Сингъл Степ, работеща активно за правата и приемането на ЛГБТ хора в България. Коста Каракашян, както и изпълнителният продуцент на филма Кевин Дженингс, са част от фондацията и работят за гласност на темата.

Филмът на Дейвид Франс е в стила на разследващите филми, в които камерата проследява ежедневните предизвикателства на активистите, самите те изправени пред невъобразими рискове за спасяването на застрашени хора

Добре дошли в Чечня“ показва и разтърсващи видео доказателства за изтезанията, претърпени от гей мъже и жени в Чечня. Режисьорът разбира необходимостта от привличане на международно внимание към ситуацията в Чечня и насърчава оцелелите да споделят историите си, надявайки се, че международният медиен и обществен натиск ще доведе до промени в политиката и отношението на властта в Чечня към ЛГБТ хората.

През 2017 г. президентът на Чечня Рамзан Кадиров стартира операция по „прочистване“ на кръвта на чеченците от ЛГБТ хора, която се състои в преследване, мъчения и убийства на хора с различна сексуална ориентация. В тази враждебна обстановка на предразсъдъци и омраза и при слаб международен отзвук, независима коалиция от ЛГБТ активисти се мобилизира, независимо от липсата на опит в такава опасна среда.

Давид Истеев, координатор за реагиране при кризи в Националната руска ЛГБТ мрежа, и Олга Баранова, директор на Московския общностен център, създават гореща линия за емоционална и физическа помощ, за настаняване в защитена локация в Москва, както и за извеждане от Чечня и Москва. Мрежата от сътрудници на организацията на Олга и Давид има контакти по цял свят, които работят под прикритие. С проследяването на работата на Олга и Давид, „Добре дошли в Чечня“ представя историите на гей мъже и жени, които са взели трудното решение да напуснат домовете и държавите си, бягайки от геноцида. Лицата и гласовете им са променени дигитално с технологията дийпфейк или „лице назаем“, която позволява на участниците да споделят личния си опит, без да разкриват визуалната си самоличност.

Някои от историите в „Добре дошли в Чечня“:

„Ахмад“ в момента живее в защитен център. Той е един от оцелелите и се готви да потърси убежище в Канада, знаейки, че никога няма да бъде истински в безопасност. Друг жител на центъра е „Гриша“ – етнически руснак, работещ в Чечня, когато е заловен. По време на изтезанията и пленничеството мисълта за дългогодишния му партньор е единственото, което го поддържа жив. След близо една година раздяла двамата се събират отново в защитен център в Москва. Семейството на „Гриша“ е подложено на силен натиск да го предаде и след опит за пробив в центъра, Истеев насърчава двойката да се отправи към границата и да се опита да напусне страната.

„Аня“, чийто баща е високопоставен чеченски служител, търси помощ, след като чичо ѝ разбира за нейната сексуална ориентация и започва да я изнудва и репресира. Истеев и екипът му реагират бързо, за да я изведат от дома ѝ, като я настаняват в защитен таен апартамент.

Като активист Олга Баранова обикновено се съсредоточава върху осигуряването на безопасност за другите. В един момент, обаче, самата тя е принудена да търси убежище извън Русия, след като служителите на реда разкриват естеството на работата ѝ.

Към момента на завършване на филма 151 души са били локализирани и изведени от страната с помощта на групата ЛГБТ активисти, към която принадлежат Олга и Давид, докато 40 000 други все още се укриват.

Световната премиера на „Добре дошли в Чечня“ се състоя по-рано тази година на фестивала Сънданс, в който той спечели Специалната награда на американското жури за документален филм в категорията „Монтаж“, а на Международния филмов фестивал в Берлин филмът спечели наградата „Теди“ и наградата на публиката „Панорама“ за най-добър документален филм.

„Добре дошли в Чечня“ е продукция на Public Square Films, режисирана от Дейвид Франс и продуцирана от Алис Хенти, Джой А. Томчин, Асколд Куров и Дейвид Франс. Изпълнителни продуценти от страна на отдела за документалистика на HBO са Нанси Ейбрахам и Лиса Хелър („Да напуснеш Невърленд“). Разпространението е от HBO.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини