До 10 години Китай възнамерява да построи на Луната обитаема база

2
445

Ръководителят на китайската космическа агенция Дзян Кецзян обяви амбициозния план на Поднебесната за изграждането на обитаема база на Южния полюс на Луната. Китайският план за усвояването на космоса през следващите 10 години предвижда и създаването на автоматична база на Марс. Ако всички проекти от плана бъдат осъществени, Китай ще стане лидер в изследването на космоса.

Съвсем скоро естественият спътник на Земята ще стане арена за състезание по бързина на реализацията на няколко космически инициативи. Директивата на Доналд Тръмп нарежда САЩ „на всяка цена“ да се завърне на Луната през следващите 5 години. Дзян Кецзян заяви, че след 10 години Китай ще има на Луната пълноценна обитаема база. Информацията е на уеб портала Futurism, който отбеляза, че в плана има повече декларации и обещания, отколкото конкретни описания.

Китай отдавна обмисля замяна на международната космическа станция с по-съвременна орбитална станция, както и засилено усвояване на Луната. А днес обяви конкретните срокове.

Да си припомним, че през месец януари тази година Китай бе първата държава, чийто космически апарат кацна на обратната страна на Луната. Дзян Кецзян каза още, че до края на тази година към Луната ще полети четвъртият китайски сателит Чанъе-5. А през първата половина на 2020 година трябва да бъде изстреляна новата модификация на китайската тежка ракета – Long March-5B.

Китайският космически план предвижда през 2022 година в орбита да да бъде изведена китайската орбитална станция „Небесен дворец“. Технологичното време на живот на МКС изтича през 2024 година и Китай се надява дотогава да изгради нова международна Космическа станция за научни изследвания. В тази мащабен проект се очаква да участват НАСА, Европейската космическа агенция, Роскосмос и космическите агенции на Канада и Япония. А в края на този десетгодишен период на спътника на Земята трябва да бъде построена китайската лунна база, както и да бъде осъществена голямата китайска марсианска мисия.

Phys.org съобщи, че за сериозността на тези намерения се налага да се съди по косвени данни. Така например, космическата агенция на Китай не разкрива своя бюджет. Според експертните оценки, през 2017 година Китай е дал за своите космически мисии около $8,4 милиарда.

Благодарение на бързото развитие на новите технологии, достигането на Луната стана по-просто и по-евтино. Сега в лунните изследвания могат да вземат участие и страните със сравнително малък бюджет, както направи Израел с Берешит. Луната към днешен ден е следващата граница в усвояването на космоса и сега всички се опитват да я достигнат, за да намерят запаси на вода, ценни вещества и хелий-3, а може би и нещо още по-интересно.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
115Калин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

Лунната надпревара започна 😀
Успех на всички 😀

115
115

Хайде първо да изпратят човек, пък после да завладяват Луната