Европа влага милиарди в строителството на няколко Gigafactory едновременно

6
2308

Европа вярва в развитието на електрическия транспорт и осъзнава, че недостигът на акумулаторни батерии за електромобилите е сериозен проблем. В Европа са намират едва 4% от световните производствени мощности, а в Китай – 69%. Строителството на няколко завода, аналогични на Gigafactory на Илън Мъск, може да промени това положение на нещата.

По време на парижкото автомобилно изложение ръководителят на алианса Renault-Nissan Карлос Гон заяви, че без мащабно производство на акумулаторни батерии електрическата автомобилна промишленост в Европа няма как да се развие. Еврокомисията се съгласи с неговото мнение.

Не е възможно създаването на нови модели, както и бързи електромобили, ако няма умения, иновации и изследвания в областта на акумулаторите“ – каза еврокомисарят по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.

В Евросъюза има пет програми за развитие на електрическия транспорт, които разполагат общо с 23 милиарда евро. Освен това, в строежа на акумулаторни фабрики в Европа са заинтересувани азиатските индустриални гиганти: LG отвори свои заводи в Полша, а Samsung – в Унгария.

Брюксел трябва да осигури суровини за новите фабрики. Възможна е преработката на стара електроника, както и намирането на нови находища. Кобалт, литий, графит и никел могат да се добиват във Франция, Финландия, Испания и Чехия, отбеляза Шефчович.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
0.0
0.0

Кобалт, литий, графит и никел МОГАТ да се добиват във Франция, Финландия, Испания и Чехия, отбеляза Шефчович.

Ма то кво да очакваш от човек дето родата му цял живо са шефове(ШЕФчович).

Чакай от мързеливи французи(африканци)/испанци кобалт .
Еко финландия(араби) ще ти прави отровен никел и литий. Хахахаха

Само робите в китай могат да се занимават с отрови.

И ако искаш хубава батерия с висока плътност пак кацаш при panasonic и lg.

Samsung се ориентира към комбинация на батерия и мини супер кондензатори(виж s pen)

Пенчо
Пенчо

Вече е късно. Тесла е толкова напред с материала че „сега почваме да строим“ вече изглежда смешно, но дори и знаем че не е вярно. Те ще стискат заводите за безбройните части за ДВГ докато фалират напълно.

Veso
Veso

Колко да е напред Тесла – с един работещ завод в САЩ и един в строеж в Китай. И кои са тези „те“ които си „стискат заводите за безбройните части за ДВГ“ -отдавна автомобилните компании не произвеждат сами части за колите си .

анонимен
анонимен

Не забравяйте Митсубиши в Алианца!!!

Шишо
Шишо

и що европа вярва в електричките? за да е чисто и евтино нали. и да не зависим от източно-северните варвари.
и що нашите тролове не вярват в електричките? заради руските парички нали.

ХХХХХХХХА
ХХХХХХХХА

производството и преработката по късно на тези батерии изразходва повече енергия от тази която се спестява при употребата им. Всичко е с цел търговия и скапване…