Ексклузивно: британските Google потребители губят европейската защита на данните и минават под юрисдикцията на САЩ

4
1795

Google възнамерява да прехвърли акаунтите на своите британски потребители извън контрола на европейските регулаторни органи и да ги постави под юрисдикцията на САЩ. По този начин те ще загубят защитата на личните данни, която е валидна за целия Европейски съюз. Информацията е на Reuters.

Ако тези действия се забавят или по някаква причина се наложи Google да се откаже от тази миграция, данните ще бъдат прехвърлени в Ирландия, където се намира един от централните офиси на интернет гиганта. Но Ирландия е част от ЕС и за британските потребителски данни ще важи общият за Европейския съюз регламент за защита на личните данни (GDPR), който е един от най-строгите и твърди закони в света по отношение на потребителските данни. В момента този закон действа и във Великобритания. Заради GDPR британските власти и правоохранителни органи не могат да получават информация за своите съграждани при водене на съдебни дела. Но Великобритания и САЩ възнамеряват да сключат ново търговско споразумение за прехвърлянето на британските потребителски данни под юрисдикцията на САЩ, което силно ще улесни тяхното разкриване.

Google засега не коментира тази информация. Но според бившия директор по конфиденциалност на интернет гиганта по Леа Киснър (Lea Kissner), би било твърде глупаво да се очаква, че данните на британците както преди ще бъдат защитени от европейските закони, а тяхното съхранение в Ирландия би било неразумно скъпо.

Очакванията се по същия начин да постъпи Facebook и другите американски технологични гиганти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари