fbpx
2.8 C
София

ЕС не препоръчва използването историята на браузъра за определянето на кредитни рейтинги

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Водещият европейски надзорен орган за защита на данните (European Data Protection Supervisor, EDPS) препоръчва да не се използват потребителските данни, като например, резултатите от търсенето в търсачките и историята на браузърите, за оценката на кредитния рейтинг и кредитоспособността на хората.

„EDPS е на мнение, изводите за кредитния рейтинг на потребителите на базата на подобни данни, каквито са данните от търсачките или активността в интернет, не е съвместима с принципите за ограничаване на целите, справедливостта и прозрачността, а също така с актуалността и адекватността но обработката на подобни данни. Ето защо EDPS препоръчва директната забрана на използването на работата с търсачките и на следене действията в интернет“ – заяви надзорният орган.

EDPS добавя, че финансовите и кредитните институции нямат право да разрешават използването на данните за здравето на хората, както и каквито и да било други персонални данни в съответствие с алинея 9 на „Общия регламент за защита на данните“ (General Data Protection Regulation, GDPR), за съставянето на кредитни рейтинги.

Въпреки че препоръките на EDPS засягат редица най-различни теми, този въпрос не е повдигнат напразно. Агенцията явно се съобразява с спорния документ на Международния валутен фонд, който бе публикуван през месец декември миналата година. Тогава експертите на ВМФ заявиха, че кредитните рейтинги биха били много по-точни, ако финансовите оценки бъдат допълнени с нефинансови данни, включително типа на браузъра и използвания хардуер за достъп до интернет, историята на онлайн търсенето и особено на извършените онлайн покупки.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини