fbpx
-2.2 C
София

Ето как най-голямата здравна криза може да доведе до икономическа криза

Оригиналът е на Сарта Хансен

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Само преди няколко седмици изглеждаше, че влиянието на коронавируса ще се ограничи само до компаниите, които имат съвместен бизнес с Китай. Но сега всички световни фондови борси са буквално зашеметени. Как така коронавирусът от медицински проблем се превърна в заплаха за икономиката и бизнеса?

Сътресенията на фондовите борси продължават вече няколко седмици. Този четвъртък заради спада на индекса S&P 500 със 7% се включи автоматичният законов „предпазител“ и търговете бяха автоматично прекратени. И това се случва за втори път в рамките на една седмица.

Този предпазен механизъм се задейства, когато цените на акциите паднат със 7% (след това при спад с 13 и после при спад 20%). Това се прави с цел да се предпази курса на акциите от свободно падане и да се даде възможност на трейдърите отново да преценят ситуацията. Това се случва много рядко и днес задействането на този предпазен механизъм напомни какви бяха размерът и дълбочината на финансовата криза от 2008 година.

Тревогата на пазара растеше още от месец февруари, когато започна да нараства безпокойството, причинено от коронавируса. Само преди няколко седмици изглеждаше, че влиянието на коронавируса ще бъде ограничено само до компаниите, чийто бизнес е тясно свързан с Китай, където бе прекратена деловата активност във фабриките и в магазините за продажби на дребно. Така например, Starbucks временно затвори всички свои търговски точки в този регион.

Но сега епидемията обхвана повече от 100 държави, включително САЩ, обявена бе пандемия, която предизвика криза в здравеопазването, понеже в целия свят вече има над 114 000 заразени и починали над 4000. Тази криза засегна фондовата борса и икономиката на САЩ, както и на други държави.

Какво всъщност се случва? Как успя един медицински проблем да се превърне в икономическа заплаха?

Дестабилизацията на бизнеса

Откакто в края на миналата година в китайския град Ухан започна епидемията от новия коронавирус, обемните на световната търговия осезателно спаднаха, понеже затварянето на фабриките и заводите доведе до разрушаване на веригата от доставки, обезпокоените туристи и бизнес пътешественици започнаха да се отказват от своите полети, хората спряха да ходят в магазините, ресторантите, киното и т.н.

United Airlines разреши промени в маршрутите и отказите от полет, а Delta, American и JetBlue махнаха глобите за отмяна на резервация. Авиокомпаниите съществено намалиха, някои дори направо отмениха полетите до градовете, засегнати от коронавируса. Според данните от Международната асоциация по въздушен транспорт, това ще струва на авиационната индустрия минимум $114 милиарда.

Стотици компании публикуваха предупреждения, че епидемията от новия коронавирус ще се отрази негативно на техните годишни финансови резултати. През месец февруари Apple започна да затваря своите фабрики в Китай (те вече отново работят), като по същия начин постъпи и Honda. Според данните на Dun & Bradstreet, над 51 000 компании от целия свят имат поне един доставчик от регион, пострадал от коронавируса. Миналия месец най-големият оператор на хотели и казина Wynn Resorts съобщи, че епидемията струва на компанията $2,6 милиона дневно.

Прегрелите и отслабващи пазари

Когато печалбите са под заплаха, инвеститорите започват да нервничат. А когато инвеститорите нервничат, те започват да продават активи. А когато всички започнат да продават активи на един прегрял пазар, който от 11 години непрекъснато нараства, това задължително води до големи загуби за кратък период.

„Показателите за възвращаемост от направените инвестиции, които наблюдаваме още от есента, и по-точно от месец септември до януари, бяха ненормално високи“ – твърди финансовият консултант Грегъри Съриан, CEO на Strategic Partners.

Аналитикът специално подчерта, че акциите на IT компаниите с висока пазарна капитализация са били твърде надценени. „Дърветата не могат да порасна то небето. Пазарът в редица отношения бе на границата на ценовата корекция“ – каза още финансовият експерт.

Не бива да забравяме и за големите икономически събития от 2019 година, въпреки че днес те не изглеждат толкова значителни на фона на сегашния хаос. Световната търговска война, започнала от бързо нарасналото напрежение между САЩ и Китай, както и непрекъснатото въвеждане на нови и нови мита, нанесоха силен удар върху промишлеността.

Политика и законодателство

През втората седмица на продаване на активи от страна на инвеститорите, Федералната резервна система (ФРС или федералния резерв – FED) на САЩ предприе мерки, към които прибягва много рядко. На 3-ти март тази година FED спешно намали базисния лихвен процент с 0,5 процентни пункта в опит да ограничи икономическите щети, които започнаха бързо да растат.

„Ние съзнаваме, че намаляването на ОЛП няма да спре разпространението на заразата – то няма да възстанови разрушените вериги за доставки. Ние разбираме това“ – заяви тогава ръководителят на FED Джеръм Пауъл. Той подчерта, че действията на FED трябва да са само част от многостранните мерки за преодоляване на кризата, в което трябва да вземат участие както властите на страната и на щатите, така и данъчните органи.

Внезапното решение на FED не доведе до желания ефект. Точно в този ден пазарите се сринаха. След това започнаха да се забелязват последствията от „супервторника“ и на следващия ден пазарите нараснаха. А неочакваният успех на Джо Байдън убеди инвеститорите, че през 2020 година в Белия дом може да се окаже кандидат на умерените убеждения, готов да даде поддръжка на бизнеса. Особено много преуспяха инвеститорите на медицинските компании, понеже вероятността от приемането на закона Medicare For All (ключов елемент от платформата на сенатор Бърни Сандърс) явно намаля.

Но на следващия ден акциите отново бяха в червената зона. А в последвалия понеделник президентът Тръмп обяви за среща с републиканците в американския Конгрес, за съвместно обсъждане на възможен план за данъчно и бюджетно стимулиране. По време на това обсъждане се спомена намаляването на данъчната тежест, включително чрез намаляване на данъците към работната заплата. След публикуването на тази новина пазарите отново започнаха да растат, понеже инвеститорите се надяваха, че помощта е вече близо. Но тези мерки така и не бяха приети.

Сривът на цената на нефта

Миналия уикенд Саудитска Арабия, която е най-големия производител и износител на нефт в света, намали цената на нефта до нивото, на което бе преди 13 години. Това се случи, понеже Саудитска Арабия не успя да убеди Русия да се съгласи на съкращаване на производството. 13-те страни членки на ОПЕК и страните износителки на петрол, които не са участници в картела се срещнаха на 6-ти март, за да решат как да реагират на силно намалялото търсене на енергоносители заради епидемията от коронавируса. Това е съвсем разбираемо – така например, когато авиокомпаниите нямат пътници, на самолетите не е необходимо гориво и нефтените компании получават по-малко приходи от едни от най-големите си клиенти.

След като преговорите се сринаха, държавната нефтена компания Saudi Aramco съобщи, че започва да предлага големи отстъпки за привличане на клиенти и купувачи. Тя заяви, че планира да увеличи своите обеми на производство с над 10 милиона барела на ден, за да изпревари конкурентите. Това предизвика срив в нефтените котировки и цената на един барел нефт за съвсем кратко време падна от $45 на $31.

Логиката на тази постъпка е ясна – ако на пазара има твърде много нефт при много ниска цена, другите производители няма да могат да се конкурират с Saudi Aramco, като по-малките компании направо ще фалират.

Страхът и тревогата

Коронавирусът стремително се разпространява и изглежда „едновременно неконтролируем и непредсказуем“ – както каза Лиза Шалет, директорът по инвестиции на Morgan Stanley в обръщението си към клиентите от 9-ти март. При отсъствието на ясни и координирани мерки за преодоляване на кризата от страна на Вашингтон сред инвеститорите цари паника. А когато на фондовите борси царят неопределеност и страх, трейдърите веднага започват да се избавят от рисковите активи, като например акциите, и предпочитат по безопасните – злато и облигации, които носят гарантирана печалба.

Най-доброто потвърждение за това? На 9-ти март доходността на облигациите на Министерството на финансите на САЩ падна до ниво 0,4%. Доходността на облигациите на пазара е обратно пропорционална на тяхната цена и колкото повече инвеститори купуват облигации, толкова по-ниска става тяхната доходност. Само преди месец тя бе около 1,5%. Но на 13 март тази доходност все пак се покачи до 0,95%.

Шалет отбеляза още, че „коронавирусът се възприема като нещо тясно свързано с личната безопасност, което оказва много силно влияние на чувствата, психологията и поведението на потребителите„. Добавете към това влошаването на ситуацията с коронавируса в Италия и страховете от финансовата заплаха, свързана с краха на нефтения пазар, и ще получите „възможно най-неудачното стечение на обстоятелствата“ – заяви Сариън от Arian Strategic Partners.

Какво да прави инвеститорът?

Най-доброто, което могат да направят индивидуалните инвеститори е да запазят спокойствие. Да се опитваш да излъжеш пазара е безполезно занимание и младите инвеститори, които виждат пред себе си десетки години, за да натрупат състояние, ще си направят голяма услуга, ако оставят портфейлите си на спокойствие. Сега не е време за рискове с пари, особено при хората, на които парите могат спешно да потрябват.

Но има някои разумни стъпки, които могат да бъдат предприети. Така например, не е лоша идеята за промяна на баланса на портфейла – ако мислите да закупите акции, за да преразпределите ресурсите си, сега е най-подходящото време за това.

Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Коментар
Коментар
1 година

В Европа криза има и от преди вируса, основно в автомобилостроенето. Забелязва се, че всички фирми де се хранят от това бележат стабилен спад.
„За един сватба, за други брадва“ в други сектори поръчките значително се увеличиха от началото на годината най-вече заради несигурността в Китай, сега имат златната възможност да задържат тези клиенти.
Най-големият удар ще понесе туризма, но при добра година земеделието може да намали негативите.

Analyst
Analyst
Отговор на  Коментар
1 година

Докато заглавия, предавания и социални медии в Италия сега са залети с глобалната тема за коронавирус, в момента 20 000 американски войници се разполагат в 7 европейски летища и се присъединяват към 10 000 американски войници, които вече присъстват в Европа заедно с 7 000 други войски от различни Европейски страни. За какво 37 000 въоръжени войници от САЩ са в Европа? Може би за да помогнат на държавите да спрат този „опасен“ вирус? Абсолютно не !!! Използвайки думите на висши американски офицери,те се „разстилат“ из европейски територии, заради военното учение „Европейски щит 20“, което ще започне през април и… Виж още »

abv
abv
Отговор на  Analyst
1 година

И какво те притеснява, че съюзни държави правят учения? И като дойдат войниците за учението, какво? Ще идат в затворените молове и кафета ли? Или ще ти чукат на вратата да ти кихат? За каква власт и какви глупости пишеш не разбирам, САЩ имат много бази в Европа и това не е от вчера. Нито провокациите са от вчера. Русия и Китай не са чак толкова близки съюзници, по-скоро са такива по неволя. И не забравяйте, че запада е и наш съюзник. Ако той е на печелившата страна, то и ние сме. Цялото ти писание е сътворено с похвати присъщи… Виж още »

_nib_
_nib_
Отговор на  abv
1 година

Явно не си наясно с мръсните похвати на американците.Садам защо го нападнаха?Искаше да продава нефта в евро.Американската версия каква беше?Питам аз и отговор не искам.-Химически оръжия.
Намериха ли?-Не.
Казаха ли-Извинявайте грешка.Няма да ви крадем петрола,той си е за вас,ние се изтегляме.

Probo Probev
Probo Probev
Отговор на  Analyst
1 година

Такова военно обучение „Европейски щит 20“ никой не го е чувал.

Има обучение „Exercise Cold Response 20“, което в сряда го спряха
https://edition.cnn.com/2020/03/11/politics/us-military-europe-coronavirus/index.html

Работата е ясна!
Работата е ясна!
Отговор на  Коментар
1 година

Управляващите JewSA чифутляци не могат да съществуват без кризи. Защото иначе хората ще се замогнат, ще си изплатят ипотеките по жилищата и кредитите с лихвите и ще престанат да им робуват. Затова през няколко години дългоносите спрятат поредната „криза“. С дот-ком, после – с някакви въображаеми „инвестиционни кредити“, сега – с измисления „коронавирус“, който е най-обикновен грип… Важното е населението да се държи в състояние на страх, периодично икономиката да се срива, хората да просрочват кредитите си, а чифутляците да им прибират имуществото и после да ги поробват с нови кредити.

Денозавер рептел баце
Денозавер рептел баце
Отговор на  Коментар
1 година

Хората ти обясняват за макроикономически процес, не за микроикономически, правиш ли разлика?

Ратнемок
Ратнемок
1 година

Единствено в България цените на горивата запазват стабилно нивото си!

abv
abv
Отговор на  Ратнемок
1 година

Аз заредих снощи на 1.76 дизел на Марешки, не знам кое е стабилното.

Hindenburg
Hindenburg
Отговор на  abv
1 година

Уж мразиш Магарешки уж обичаш Моск а караш пушляк дизел.

Иван
Иван
Отговор на  Hindenburg
1 година

Докато не се появи фабриката на Тесла в Германия ще караме на газчица, после ще е**м м****а на бензиностанциите чак. Още малко ще дерат.

Киро Маймуната
Киро Маймуната
Отговор на  Иван
1 година

Ех… оптимистииии…
Кое те кара да мислиш че монопола няма да се премести?
В Англия големите зарядни вериги вдигнаха цената на киловат с поне 30-35%.
Пък и колко зарядни имаш в България та се пениш…
Като се напълни с електрички и станат две или три вериги зарядни станции, като ти пернат условие че цената ще варира, като надчислят пренос свръх високо напрежение, 20% ДДС и т.н и мине левче на киловат…
А? Или викаш Мъск ще докара неговите колонки и ще зареждащ американски ток от батерии не такъв от нашите изедници далавераджии…

the professor
the professor
1 година

не мисля че точно сега е времето да се инвестира в акции –
1. възможно е стойността на парите да се обезцени и направо да се срине…
2. възможно е този, чиито купувате акции да фалира…

Чип за зеле
Чип за зеле
Отговор на  the professor
1 година

Какво беше казал дедо ви Бъфет?
„Страхувай се когато другите са алчни и бъди алчен когато другите се страхуват.“

dsaa
dsaa
1 година

Ако в следващите 2 месеца, болните в Европа не намалеят или станат твърде голямо число, кризата от 2008-ма, ще ви се види като корекция.

Генчо
Генчо
1 година

Хъсман. „В края на краищата, пазарът губи 65% от стойността си
на хартия.“
Но какво да кажем за следващото десетилетие?
Тук прогнозата на професора по икономика е не по-малко тежка. Той смята, че S&P 500 ще види средната стойност на възвращаемостта от около нула през следващите 12 години.
Това го прогнозира човека който предвиди борсовите спадове от 2001 г. и през 2007 – 2009 г. при това с точните проценти!
65 процента спад и равна линия за следващите 12 години!

Киро Маймуната
Киро Маймуната
1 година

Нали химерата биткоин трябваше да води към ерата на край на банки и контрол па то взе че и тя се срина. А дали точно сега няма да започне бавно поетапно изкупуване на активи на безценица? Реално тия напъни с лихвите започнаха доста преди дори да се заговори за вируса.Големия балон на американските пазари тръгна пак но сега кризата която ще ни върхлети ще е по-кофти и от 2008-а. Разбира се, сега е по-лесно: ще обвиняват корона вируса.. Но щом на американците икономиката дръпва след война (втората световна, Ирак, атентатите 9/11…) и това че не им се получи в Близкия… Виж още »

Денозавер рептел баце
Денозавер рептел баце
1 година

Всичко идва от желанието да се нахранят изгладнели от ярост маргинали за да не се бунтуват. Всичко започва от Бисмарк с неговото желание да създаде измамата наречена пенсия, нататък продължава през New Deal на Джеферсън. Рожба на Маркс, останалите маргинали и по-мекия, но въпреки всичко социалистически ляв подход на Джон Мейнард Кейнс, та се стигне и до модерните Сорос, Обама, Меркел, Макрон, Ципрас и много други социалистически маргинали. Идеята е следната – понеже на тая земя има милиарди непроизводителни, неграмотни и неамбицирани маргинали, може да се плати икономическата цена като се създаде държавна и наддържавна понци схема, включително на финансово… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини