fbpx
2.8 C
София

Ето как Xerox Star създаде графичния работен плот

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Оригиналът е на BENJ EDWARDS, @benjedwards

През 1981 година Xerox представя на пазара Xerox 8010 Star Information System – първият комерсиален компютър, в който за първи път в историята се използва графична десктоп среда – графичен модел на работния плот, в който има папки и иконки, каквито използваме и до днес. Нека след малко повече от 40 години да се опитаме да направим анализ, защо тази компютърна система се оказа толкова важна.

Офисните  работници и компютрите

През 60-те и 70-те години на миналия век повечето компютри са огромни и скъпи системи, които работят с използването на пакетна обработка с помощта на перфокарти или интерактивни операционни системи само с команден ред, достъпът до които се осъществява с помощта на телетайп или терминали, включващи дисплей и клавиатура. Те не са удобни за използване и изискват специално обучение, за да могат да се използват за програмиране.

Xerox Star е първият лесен за използване компютър

В началото на 1970-те години компанията Xerox започва да експериментира с използването на графичен подход, резултатът от което става революционният компютър Xerox Alto, в който се използват растерен дисплей и компютърна мишка. А когато в края на 1970-те години започва серийното производство на Alto, на Xerox вече е необходим графичен интерфейс, който да дава възможност на офисните специалисти да работят със системата без да имат каквато и да било специална компютърна подготовка. Тази работа е дадена на Дейвид Канфийлд Смит (David Canfield Smith) от Xerox, който успява почти от нулата да създаде графична десктоп среда за разработената през 1981 година информационна система Xerox Star 8010 Information System.

Историята на създаването на първата графична десктоп среда

Xerox поръчва именно на Дейвид Канфийлд Смит да проучи по какъв начин офисните работници биха могли да използват компютърната система на Xerox, в която се използват растерни изображения. Смит използва своя опит в графичните изчисления и възможността за създаване на различни графични обекти на екрана. По време на този процес Смит изобретява компютърната иконка, която за първи път е описана в неговата докторска дисертация от 1975 година.

Смит развива тази идея с разбирането, че на офисните работници ще е необходима подходяща концепция, която те лесно могат да разберат. Той се спира на визуалното показване на екрана на съвсем опростените изображения на различните реални обекти, каквито са шкафовете с картотеките, папките с документите в тях, кошчетата и т.н. – неща, които офисните работници използват всеки ден.

„Аз буквално  най-внимателно изучих своя офис и създавах иконки на всичко, което виждах“ – казва Смит в речта си при неговото награждаване през 2020 година.

Не е за учудване, че иконките изиграват огромна роля в графичния интерфейс на Xerox Star. След многобройни варианти на експериментални иконки графичният дизайнер на Xerox Норм Кокс създава окончателната версия на интерфейса Star, който за първи път в историята на компютрите включва иконки на папки и на документи.

„Папката бе реална илюстрация към компютърната директория (каталог)“ – пише Кокс в имейл до изданието How-To Geek. „Това всъщност бе най-лесната за визуализация иконка от всички иконки, понеже изглеждаше съвсем като в реалния свят – вездесъщата манилска папка със съвсем ясна форма, която няма каки да бъде объркана“.

Папката на десктоп средата на Xerox Star има съвсем същия дизайн като така наречената манилска папка, направена от плътна хартия

Кокс доста се затруднява при изобразяването на общата иконка на документите, дизайнът на която преминава през няколко етапа.

„В началото иконката за изобразяването на документ изглеждаше просто като лист хартия“ – споделя Кокс. „Да добавя прегънат ъгъл се сетих след като видях стилизирания знак на нашата офисна копирна машина, който показва на хората как правилно да поставят документите за копиране в подаващото устройство – с лицето нагоре или с лицето надолу“.

В крайна сметка графичният интерфейс Star се оказва добре познат на офисните работници. В своята реч Смит казва още, че по време на тестването е получил единствено положителни отзиви. Той не е чак толкова универсален като другите графични интерфейси, появили се по-късно, но несъмнено това е един от първите компютри с графична десктоп среда и графични иконки, каквито използваме и днес.

Техническите характеристики на Xerox Star 8010 Information System

Информационната система Xerox Star 8010 Information System е създадена в отдела за развитие на компютърните системи (SDD) на Xerox и включва разработките на вече споменатите Дейвид Канфийлд Смит и Норм Кокс, както и на цял екип други специалисти, включително Дейв Лидъл, Чарлз Ърби, Ралф Кимбъл, Бил Верпланк, Уолъс Джъд и други.

Работният плот на The Xerox 8010 “Star” Information System

Това е мощна, но и скъпа компютърна система с монохромен растерен дисплей с висока резолюция, вътрешен хард диск и интегрирана поддръжка на Ethernet локална мрежа. Ето какви са неговите основни технически характеристики:

  • Официален анонс: 27-ми април 1981 година
  • цена $16 595 (към днешен ден около $51 500)
  • Процесор: модифицирана версия на  AMD Am2900
  • Оперативна памет: от 384 KB до 1,5 MB
  • Постоянна памет: от 10 до 40 MB хард диск плюс 8-инчов флопидиск с капацитет 600 KB
  • Дисплей: електронно лъчева тръба с резолюция 1024х808 пиксела, монохромен, 1 бит на пиксел
  • Въвеждане: модулна клавиатура и компютърна мишка с два бутона
  • Мрежова работа: Ethernet

С помощта на компютърната система 8010 потребителят съвсем лесно може да създаде документ съчетаващ графични и текстови елементи, а след това да го разпечати с помощта на мрежовия лазерен принтер, който може да се използва съвместно от няколко компютъра-работни станции 8010 .

Но със своят висока цена и предимно нишов пазар Star не може да стане масов продукт. Всъщност този компютър е много успешен – от него са продадени десетки хиляди екземпляра, с помощта на които е извършена огромна по количество работа. И може би по-важно, „Звездата“ (Star) вдъхновява талантливите разработчици да усъвършенстват представения графичен интерфейс и да го вградят в операционната система Viewpoint. Тя от своя страна дава идеи и подтиква Apple и Microsoft да създадат своите операционни системи с добре познатия ни към днешен ден графичен интерфейс.

От Xerox до Apple – само иновации

През цялата история на човечеството технологиите се базират на предишните достижения. Можем да си представим технологичните иновации като дълга и непрекъсната редица от изобретения и достижения, които са свързани помежду си. Така например, системата Star е взела много неща от Xerox Alto и от графичната среда Smalltalk, създадена от Алън Кей, а самата Alto е взаимствала много идеи и технологии от различните графични компютърни проекти преди това.

Apple

По подобен начин Star оказва влияние на следващите компютърни системи от подобен род, каквато е например Apple Lisa. Един от водешите специалисти от екипа на Lisa Лари Теслър споделя пред медиите следното:

„Ние посетихме NCC веднага щом излезе Star, и най-внимателно проучихме всичко. Няколко месеца след това започнахме да правим някои изменения в нашия потребителски интерфейс, като се базирахме на техните решения, които от своя страна за основа имаха технологиите на Star. Така например нашият десктоп мениджър бе съвсем друг – нямаше иконки и не ни харесваше много. Решихме да използваме наш комплект от иконки. Но това бе единственото, което взехме от Star. Много повече ни помогна Smalltalk на Xerox“.

Lisa взема от Star идеята за десктоп среда с иконки, но Apple заслужава адмирации за нейното тотално усъвършенстване. В Apple Lisa се появиха нови и съвсем иновационни идеи за работата на графичния интерфейс, като например възможността за преместването на иконките и програмните прозорци, кошчето за боклук, падащите менюта, припокриването на програмните прозорци и още много други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини