Ето с колко ще поскъпнат смартфоните от платените приложения на Google

31
5540

Неотдавна се появи информация, че Google съвсем скоро възнамерява да започне да взема пари от производителите на смартфони за възможността да инсталират и използват приложенията и услугите на интернет гиганта. Популярният уеб портал The Verge попадна на документ, показващ цените на безплатните досега услуги и приложения.

Цената на лиценза е различна в зависимост от графичната плътност на дисплея:

  • Над 500 ppi – $40
  • От 400 до 500 ppi – $20
  • Под 400 ppi – $10

Именно с толкова ще се повиши себестойността на смартфоните. По всяка вероятност, избрана е именно графичната плътност, понеже тя показва класа на устройството. Колкото е по-висока, толкова смартфонът е по-скъп и цената лиценза по-малко се отразява на крайната цена. Производителите могат да се откажат от плащането на тези лицензи, но тогава ще трябва да се откажат и от Google Play, YouTube, Maps и т.н.

Google ще взема лицензни такси само от смартфоните, продавани в Европейското икономическо пространство. Но съществува голяма вероятност да се вдигнат цените на мобилните устройства в целия свят.

Да си припомним, че през месец юли тази година Еврокомисията глоби Google с 4,3 милиарда евро ($5 милиарда) за това, че компанията диктува на производителите на Android устройства, кои приложения да бъдат инсталирани и кои не. Google ще обжалва това решение пред висшестояща инстанция.

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
18 Отговори на коментарите
22 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
26 Автори на коментарите
торrootMishoDaveХън Мън Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Те си мислят, че това са щатите!
Монопола е единствено полезен за монополиста. Дано ЕС защити потребителите си!

Коментар
Коментар

в същност хода на гугъл е може би е най-доброто решение, което може да се вземе. От една страна наказват стадото в съюза, което си е избрало празноглавци да го управляват, от друга дава възможност на не толкова залюпените да получат свободата да ползват само софт (свободен), който им е нужен.

AIMP
AIMP

И с какво точно ни наказват? 10-40 EUR за 3 год. и то за тези, които изберат тази опция, за сметка на леко повишаване на бързодействието, липса на таргетирана реклама и леко удължаване на живота на батерията. Моля да ме нажат по скоро!

Нации
Нации

Какво щати бе, Гугъл са антиамериканска, ляво либерална, глобалистка компания, която ако може да затрие САЩ ще го направи при първа възможност. Гугъл е антиамериканска компания!

Picaso
Picaso

Нещо не му се получи на ЕС. Потребителите ще платят глобата с по-високата цена за която няма да получат нищо допълнително.

Кольо
Кольо

Явно малко са ги глобили. Викам да повторят, този път с 30 милиарда.

anon
anon

Точно пък техните приложения се чудя как да ги махна, трябва да пуснат и опция БЕЗ тях.

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

А, значи лизензите за услугите на гугъл в европа ще струват пари и то в зависимост от това колко юзера е богат (или тъп) а в останалия свят – няма? Това повече прилича на ПиАр, от колкото на (законно) бизнес решение. Изобщо няма да коментирам ситуациите с „нелегален“ внос (и износ) на устройства. Този ценоразпис повече прилича на цената на информацията на всеки ползувател с която гугъл злоупотребява, и то кръстосана със съответната покупателна способност. А какво ще стане ако ползувател с „нелицензирано“ устройство се опита да си инсталира ютуб примерно. Ще му бъде отказано по „технически“ причини? (както прави… Виж още »

Kok
Kok

Защо си мислиш че и сега няма да събират информация? Просто ЕС ги глоби, че не давали опции на производителите да използват софтуер аналог на гугълския. Най-много реваха франсетата, все едно те предлагат нещо конкурентно :). Сега имат опция да ползват и друг, но когато трябва да ползват гугълския ще се плаща. Руснаците и те бяха решили да вдигнат таксите на гугъл,за да плащат по-голям данък и какво стана накрая вдигнаха им цените.

LOS
LOS

Като искаш google-free, flash-ни Lineage OS без gapps, използвай f-droid маркет и си готов.

Хън Мън
Хън Мън

А след като ще ги правят платени , защо не сложат цена за всяко едно тяхно приложение и услуга и клиента сам да си избира, а се гласят да ги дават в пакети , където с наистина използваните приложения ще е допълнено пак с „плява“ дето никой не я използва . А и така ще разберат кои приложения НАИСТИНА са предпочитани от клиентите им и които си заслужава да се развиват . Или да направят ВСИЧКИ приложения с възможна опция за изтриване …… А може Андроида да е само чист а всичко останало да се смъква от ГугълПлей и там… Виж още »

Той
Той

Просто гражданите на ЕС като искат свобода ще си плащат… и нама да мрънкат. Глобяват гугъл, той пък ще вдигне цените и така докато не разберат тъпите евро-либерални да не казвам какво, че реално глобяват себе си…

Picaso
Picaso

„Зомбясалите клиенти ще покрият всички разходи , както обикновенно“ Воала. Кои клиенти не са зомбясани? „Или да направят ВСИЧКИ приложения с възможна опция за изтриване ……“ Ти в кой свят живееш? Това е като да си питат потребителите дали искат реклами. Реклами никой не иска, борбата е сериозна. Реклами всеки получава. А това каква реклама да получава, е работа и на Гугъл. Нали не смяташ, че имат сайтове от класа на YouTube, Gmail, Google, за да могат хората да гледат видео, да си имат безплатни пощи и т.н. Гугъл не е благотворително дружество, а комерсиална компания (дефакто Алфабет и останалите).… Виж още »

assa
assa

Я пак си помисли дали не е възможно да се инсталира чист андроид. Винаги е имало и ще има чист Андроид въпросът е да знаеш къде да търсиш и как да го сложиш.

pix3l
pix3l

Чист Android можеш да си вземеш от Google – безплатно е и винаги е било… но там нямаш интеграция с Google Play. 😀

Мирослав
Мирослав

Някои фирми разработват своя ОS за да могат да се освободят от Android. Конкуренция е имало (в развитите общества) и винаги ще има. И тогава повечето смартфон потребители ще се ориентират към по-изгодните оферти.

Хън Мън
Хън Мън

Пиксо, ама ти от 3 мои думи написа цял роман …. Впечатлен съм . Със всичките му там подробности. Какво съм искал да направя….какво не съм искал да купувам … как съм щял да ти отговоря …. как съм се бил замислил и какво решение съм взел ….. къде съм сбъркал в това решение и как ти си ме убедил че ти си правият ….
Успокой малко нервите .

Моля ако замисляш последващ коментар нека да е във формат .epub за да не натоварваш сървърите на калдата .

Бай ганьо
Бай ганьо

Минавам на ифон точка.

Misho
Misho

Да не си мислиш, че iphone не ползват приложенията на google? 🙂

root
root

има предвид турската марка „ифон“ не версията на нагризаните.. нещо като модерната версия на 3310 ама без ОС.. 😀

zmii4e
zmii4e

Ако това е цената да не ми разпространяват (продават) личните данни съм ОК. 🙂

пропов
пропов

Гугъл са монополисти защото са популярни. Ако не са харесвани приложенията им, хората просто няма да ги ползват. Всички си имат алтернативи. и браузъри и магазини и карти. Но Гугъл наля много капитал от към пари, време и мисъл и нещата им са изпипани, интегрирани едно в друго, супер удобни , като за нормалния масов потребител. БЕЗПЛАТНИ СА. Затова се ползват масово. И е редно Гугъл да печелят от това. Като не ни вземат парите, ще ни вземат виртуалния профил. Е на мен това не ми пречи. Предпочитам да получавам реклами за коли, от колкото за прах за пране. И… Виж още »

Picaso
Picaso

И коя е алтернативата? Айде качи си нещо не от Апп центъра и от официалния сайт на разработчика. Хората ги купуват, щото нямат избор. Имаш 200-300-400-500лв. и искаш смартфон, къв избор имаш? А оправдание за монопол няма. Ако знаеш изобщо какво означава това на вички езици и защо е толкова негативно значението на тази дума. Теб не ти пречи, ама не идва ли малко скъпичко? То и аз нямам нищо против да ме снимат и слушат по цял ден, ама не за без пари. Мани, ми и плащам за хардуер и софтуер всместо да ми го дадът безплатно за дето… Виж още »

Нормален
Нормален

Проблемът е в друго, но явно не разбираш. Проблема е в НАСИЛВАНЕТО при ползване на Андроид производителя трябва да ползва услугите на Гугъл независимо дали го иска или не. В това е проблема.

жик-так
жик-так

Кое е изпипано? Maps? Дето няма дори и ограничител за скоростта като Waze? Word? Където има къде по-леки текстови редактори като wps и т. н. Предпочитам чист ОС, както и производителите на телефони сигурно.

pix3l
pix3l

Ми аз като гледам, в статията в The Verge пише, че производителите могат да избегнат допълнителните такси, ако интегрират Google Search и Google Chrome – неща, които така или иначе всеки нормален потребител ползва… 😀

Sheeple
Sheeple

Моят телефон има 515 ppi на дисплея и струва 120$..