10.7 C
София

Ето с колко ще поскъпнат смартфоните от платените приложения на Google

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Неотдавна се появи информация, че Google съвсем скоро възнамерява да започне да взема пари от производителите на смартфони за възможността да инсталират и използват приложенията и услугите на интернет гиганта. Популярният уеб портал The Verge попадна на документ, показващ цените на безплатните досега услуги и приложения.

Цената на лиценза е различна в зависимост от графичната плътност на дисплея:

  • Над 500 ppi – $40
  • От 400 до 500 ppi – $20
  • Под 400 ppi – $10

Именно с толкова ще се повиши себестойността на смартфоните. По всяка вероятност, избрана е именно графичната плътност, понеже тя показва класа на устройството. Колкото е по-висока, толкова смартфонът е по-скъп и цената лиценза по-малко се отразява на крайната цена. Производителите могат да се откажат от плащането на тези лицензи, но тогава ще трябва да се откажат и от Google Play, YouTube, Maps и т.н.

Google ще взема лицензни такси само от смартфоните, продавани в Европейското икономическо пространство. Но съществува голяма вероятност да се вдигнат цените на мобилните устройства в целия свят.

Да си припомним, че през месец юли тази година Еврокомисията глоби Google с 4,3 милиарда евро ($5 милиарда) за това, че компанията диктува на производителите на Android устройства, кои приложения да бъдат инсталирани и кои не. Google ще обжалва това решение пред висшестояща инстанция.

Абонирай се
Извести ме за
guest
31 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини