Заплаха ли е Boeing 737 Max за безопасността на полетите в САЩ, след като отново е в движение?

2
286

След като полетите с Boeing 737 Max бяха забранени за приблизително две години, самолетът отново лети и превозна пътници в комерсиални полети в САЩ. Полетът на American Airlines излетя със 737 Max от международното летище в Маями малко след 10:30 ч. ET във вторник, за летище LaGuardia в Ню Йорк.

През ноември Федералната авиационна администрация разреши Boeing 737 Max да бъде възобновен за търговски полети в САЩ след близо двегодишно разследване. 737 Max беше „заземен“ в световен мащаб от 2019 г., след две фатални катастрофи, първата в Индонезия през октомври 2018 г. и втората в Етиопия през март 2019 г., които убиха общо 346 души. Оттогава Boeing заяви, че е коригирала системата за управление на полетите MCAS, която е обвинена като причинител и на двете катастрофи, като от авио производителя още казват, че са предприели стъпки за подобряване на фокуса върху безопасността и качеството на полетите.

Съобщава се, че президентът на American Airlines Робърт Исом е бил в полета във вторник, заедно с още около 100 други пътници. Авиокомпанията планира да използва 737 Max за ежедневни полети между Маями и Ню Йорк, според The New York Times, като до 36 самолета напускат летището на Маями всеки ден. Съобщава се, че American Airlines ще дава възможност на пътниците, които се тревожат от 737 Max, да изберат да пътуват с друг полет, ако искат да го избегнат.

737 Max е отново с експлоатация и в Бразилия от средата на този месец. Агенциите за авиационна безопасност в Канада и Европейския съюз провеждат свои собствени прегледи на самолета преди възобновяването на полетите с него в тези региони.

Припомняме, че наскоро доклад от The New York Times обвини, че FAA и Boeing са работили в сътруднически заговор, за да проведат тестовете на 737 Max по занижени критерии и стандарти, както и в симулации, несъответстващи на обстоятелствата при двете катастрофи със самолета, като има съмнения, че е възможно 737 Max все още да не е ревизиран и да е потенциално опасен за пътниците.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари