Започна работа построената в Чернобил слънчева електроцентрала

5
1374

Украйна въведе в експлоатация първата слънчева електроцентрала, построена в Чернобилската зона, разположена на практика точно срещу саркофага на четвъртия енергоблок, взривил се през 1986 година.

Най-голямата в историята на ядрената енергетика авария възникна в Чернобилската АЕЦ през нощта на 26 април 1986 година. От 30 километровата зона бяха евакуирани над 100 000 души, а в ликвидирането на последствията участваха над 600 000 души.

Слънчевата електроцентрала в Чернобил е с мощност 1 мегават и е съвместен проект на украинската компания Родина и германската Enerparc AG. Цената на проекта е около 1 милион евро. Централата включва 3,8 хиляди слънчеви панела, а получаваната електрическа енергия е достатъчна за около 2000 домакинства.

Това не е просто още една слънчева електроцентрала. Това е единствената електрическа централа, намираша се на 100 метра от взривилият се през 1986 година ядрен реактор. Символиката на проекта е впечатляваща“ – каза изпълнителният директор на проекта Solar Chernobyl LLC Евгейний Варягин.

Медиите отбелязаха, че за първи път от 2000 година след спирането на Чернобилската АЕЦ, на тази територия отново се произвежда електрическа енергия.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
анонименКольоИванДаниел ДесподовЛюбен Карамитев Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Любен Карамитев
Любен Карамитев

Айде бе за 1 милион евро. Бойко за толкова санира един средно голям блок. Сигурни ли сте, че е толкова?

Даниел Десподов
Даниел Десподов
Иван
Иван

Колегата Любен е пуснал риторичен въпрос.
Защото само при нас може нещо да струва 10 пъти по-скъпо отколкото в цяла европа, но за сметка на това да бъде поне 20 пъти по-некачествено.

анонимен
анонимен

За 1 млн евро могат да се купят само панелите, и то някакви там.
Цената определено ще скочи поне 5 пъти с изграждането, инвертори, инфраструктура, лицензите и допълнителните съоръжения, за земята и нейното стопанисване.

Кольо
Кольо

четох някъде , че това е първата част от проекта . ще добавят поетапно още 99 мегавата … дано успеят да се организират .