John Hancock, една от най-старите и големи животозастрахователни компании в Северна Америка, спира издаването на традиционни застраховки живот. Вместо това, гигантът ще започне да издава интерактивни полици, които наблюдават фитнес и здравните данни на клиентите чрез носими устройства и смартфони.

Този ход на 156-годишната компания, собственост на канадската Manulife Financial, бележи повратен момент в историята на застрахователния бизнес. John Hancock обяви първата интерактивна застраховка живот през 2015 г., а сега прилага модела при всичките си дейности.

Интерактивното животозастраховане набира популярност в страни като Южна Африка и Великобритания. При него, клиентите получават отстъпки като постигнат различни цели за упражнения и фитнес, следени през устройства като Fitbit и Apple Watch. Записвайки часове във фитнес залата и купувайки здравословни хранителни продукти, те биват награждавани с бонуси.

На теория всички печелят, тъй като притежателите на полици са стимулирани да приемат здравословни навици, а застрахователните компании събират повече премии и плащат по-малко при искове, ако клиентите живеят по-дълго.

Адвокатите на поверителността и защитата на потребителите обаче повдигнаха въпроси относно това дали застрахователите могат в крайна сметка да използват данните, за да избират най-печелившите клиенти, докато завишават цените за тези, които не участват активно в упражнения. Застрахователната индустрия вече заяви, че е силно регулирана и трябва да обоснове причините за всяко увеличение на тарифите или промени в политиката.

Клиентите на компанията могат да избират от основна програма Vitality, в която те регистрират своята дейност в дадено приложение или уеб сайт и могат да получават карти за отстъпки в големите търговци на дребно след достигането на своите важни етапи или разширена програма, която предлага устройства с носене и отстъпки до 15 процента от премиите по полицата им.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари