fbpx
6.3 C
София

Защо бе въведена и как ще работи забраната на вноса на злато от Русия

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Във вторник, 28-ми юни САЩ наложи забрана за вноса на злато от Русия. Сега стана ясно, че аналогични мерки предприемат държавите от „Голямата седморка“ – това решение бе официално взето по време на срещата на G7 в Мюнхен и е отговор на руската инвазия на територията на Украйна. За готовността си възможно най-скоро да наложат същата забрана за внос на руско злато обявиха Великобритания, Канада и Япония. Останалите страни на „Голямата седморка“ – Италия, Франция и Германия възнамеряват по-подробно да обсъдят потенциалното влияние от предприемането на подобна мярка.

На 27-ми юни президентът на САЩ Джо Байдън обяви пред медиите следното:

„Всички страни от Голямата седморка съвместно ще обявят забрана за вноса на руско злато, което е важен ресурс за Русия, който носи на тази страна приходи от десетки милиарди долари“.

В изявлението на британския милиардер Борис Джонсън се казва, че новите ограничения ще засегнат най-вече руските олигарси, които започнаха масово да купуват златни кюлчета, за да избегнат наложените от Запада санкции.

В съвместното изказване на лидерите на G7 се казва, че конкретно тази санкция ще окаже огромно влияние върху способността на Владимир Путин да привлича средства.

Как ще действа тази забрана?

Обединеното кралство оценява приходите на Русия от износ на злато на около 12,6 милиарда британски лири (15,5 милиарда щатски долара) за цялата 2021 година. Забраната за внос ще важи само за „новото“ руско злато. Благородният метал, който преди това е бил изнесен от Русия, не подлежи на санкции. И още, според съобщението на Даунинг стрийт, няма ограничения и върху златото, законно закупено преди налагането на тази забрана.

Забраната за внос се основава на действията на Лондонската асоциация за благородни метали (London Bullion Metals Association, LBMA). В началото на месец март тя лиши шест руски завода за обработка на злато от техния статут на good delivery, което на практика означава забрана за доставка на кюлчета в Лондон. Решението засегна слитъците, произведени в Крастцветмет, Новосибирската рафинерия, Уралелектромед, Приокския завод за цветни метали, Щелковския завод за вторични благородни метали и Московския завод за специални сплави.

Какво означава тази забрана за Русия и за целия свят?

По данните на Федералната митническа служба през 2021 година Русия е изнесла 302 тона злато на стойност $17,6 милиарда. Почти 90% – 266 тона – са отишли ​​за Обединеното кралство. Има изнесено злато и в Казахстан (8 тона), Швейцария (7,25 тона) и Германия (5,5 тона).

По принцип вносът на злато от Русия за западните страни бе ефективно отрязан от Лондон още през месец март, когато кюлчетата вече не можеха да се доставят и предлагат на лондонския пазар. Налагаше се те да бъдат изпратени за претопяване в някоя рафинерия, например в Швейцария. Сегашната санкция блокира и тази възможност.

Известно е, че Русия изнася по-голямата част от златото, което произвежда. През 2021 година са изнесени 80% от полученото злато. Това означава, че наложената нова санкция може да окаже голямо влияние върху руския златодобив, особено като се има предвид, че най-големите количества са отивали към Обединеното кралство.

При значителния дял на Русия в световното производство на злато, който е в размер на немалките 8,5% – това може да доведе до краткосрочно повишаване на световните цени на благородния метал. Повишаването на цените е възможно и в дългосрочен план, тъй като забраната може да създаде недостиг на злато на европейските пазари. Но това са рискове, които G7 навярно са предвидили.

Според руските експерти санкциите на G7 оставят на руското злато две основни възможности за излизане на пазара. Първата е претопяване в Казахстан или, например, в ОАЕ, след което следва неговото по-нататъшно прехвърляне към други страни. Втората възможност е Банката на Русия да започне да продава на вътрешния пазар. Но при всички случаи руските компании ще трябва да продават златото при намалени цени. При варианта с претопяване отстъпката/намалението може да достигне до 20-25%. Централната банка на Русия от своя страна също купува злато с отстъпка, но максимум с 15%. Може да се окаже, че продажбата на злато на вътрешния пазар може да се окаже по-изгодна.

Има и краен вариант Русия да започне без посредничеството на Лондон и страните от G7 да продава злато на Китай, Индия и ОАЕ, но това изисква създаването на съвсем нови комуникации, логистика и други фактори, които осезателно ще намалят цената на руското злато.

Санкциите и добива на злато

Като цяло ембаргото върху вноса създава допълнителни проблеми за компаниите, доставящи злато в чужбина предимно по отношение на логистиката, казват аналитиците от Arikapital Management Company. Компаниите за добив на злато са принудени да търсят възможности за пренасочване на потоците, предимно към Азия. Но в този случай продажбите се извършват със задължителна отстъпка, а това води до намаляване рентабилността на добива на руското злато.

Предполага се, че държавата ще окаже съответната поддръжка, за да смекчи последствията от налагането на тази санкция. Forbes добавя, че влиянието на тази забрана върху руските компании за добив на злато ще бъде различно в зависимост от обемите на производство и от съответните пазари, на които се изнася.

Най-голямата руска компания за добив на злато – „Полюс„, според пазарните анализатори изглежда „достатъчно устойчива“, понеже има най-малко разходи за добива на злато. Освен това нейните основни продажби на злато са за вътрешния пазар и дори като се вземат предвид намалелите заради санкцията цени, компанията остава печеливша.

Вторият по големина производител на злато „Полиметал“ извършва добива и сребро, което при нея намалява ефекта от тази санкция. Има и друго – около 40% от златото на „Полиметал“ се изпраща в Казахстан, според аналитиците на Alfa Capital Management Company. Тоест, тази компания ще бъде по-малко податлива на „златната санкция“. По принцип, руските компании за добив на злато са изправени пред следните основни рискове: укрепването на рублата, спадът на цените на златото, както и ръстът на разходите за продажба на други нетрадиционни пазари са фактори, които оказват голямо влияние върху рентабилността. В същото време маржът на печалбата на „Полюс“ и „Полиметал“ исторически възлиза на около 40-60%, което е един солиден буфер за безопасност за бизнеса.

От друга страна, компанията „Петропавловск“ вече се оказа в критична ситуация заради западните санкции. Цената на компанията сега вече е под общата сума на нейните кредити. Може да се наложи да бъдат продадени ценни активи, за да може тя да изплати дълговете си, но в този случай акционерите няма да получат нищо – никакви дивиденти и дори могат да изгубят акциите си.

Друга от по-малките компании за добив на злато е „Селигдар„, но тя едва ли ще почувства ограниченията, понеже нейният добив изцяло се продава на руските рафинерии.

Инвеститорите

Акциите на най-големите производители на злато – „Полюс“ и „Полиметал“ падат от дълго време. Акциите на Полиметал се сринаха със сериозните 74% през изтеклата една година, акциите на „Полюс“ паднаха с 36,28%. При последните търговски сесии акциите и на компаниите за добив на злато паднаха с около 5%.

Шоковият ефект от антируските санкции вече е заложен в цената на акциите на „Полюс“ и „Полиметал“. Предполага се, че маржовете на руските компании за добив на злато могат да се влошат поради най-различните прекъсвания в работата както както на търговските вериги, така и на веригите за доставка на необходимото оборудване и материали, които са вносни.

Акциите на“ Полюс“ вече станаха атрактивни за спекулации, тъй като сега са на най-ниското си ниво считано от края на февруари, което създава допълнителни рискове.

Вижда се, че руските компании за добив и преработване на злато имат къде да маневрират, но тази санкция наистина ще доведе до олекване на постъпленията в руската хазна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини