fbpx
5.8 C
София

Защо дори САЩ е толкова далеч от електронното правителство на Естония?

Най-четени

За три десетилетия от възстановяването на независимостта си от Съветския съюз, Естония пое по посока на изграждане на „правителство с един клик“, а в някои случаи комуникацията между държавните институции, корпорациите и гражданите, се осъществява и с нула кликвания. Гражданите могат да подават своите данъчни декларации онлайн за минути, да се регистрират за административни услуги за минути, без да се занимават с хартиени формуляри, и дори да гласуват онлайн, благодарение на дигиталните документи за самоличност в Естония, които биват издавани в рамките на минути след раждането на всеки нов жител на страната.

Но какво прави Естония толкова успешна в електронното управление и защо много по-големи от нея държави, със значително по-големи икономически възможности и ресурси, които са пионери в електронните системи, дигитализацията и информационните технологии, не могат да постигнат нейните резултати. Защо например държава като САЩ, където се намира Силициевата долина, не може да постигне това, което Естония вече е постигнала, и вероятно няма да успее да я надмогне в рамките на близкото десетилетие? Главният отговор е, че подобен експеримент с електронно гражданство работи и има голям смисъл с държава от размерите на Естония, която проявява изключителна гъвкавост. И докато в същото време историята с разработването на системите за електронно управление на Естония носи големи уроци, от които много нации по света могат да се поучат, в същото време съдържа и предупреждение, защо дори държави от Г-7 не могат да повторят на бърза ръка това, което в момента се случва в балтийската държава.

Какво прави Естония различна?

Първият отличителен фактор на Естония започва от това, че през 1991 г., когато страната се освобождава от десетилетията на съветска окупация и започва процеса си на утвърждаване като независима държава без наследени правни системи и държавни структури, тя има за задача да изгради много от ключовите държавни административни системи наистина от нулата. В същото време обаче, страната не разполага нито с много пари, нито с огромни човешки капитали или социална мощ.

„Трябваше да изградим много неща в Естония от нулата – законодателства, административни и държавни структури, управление“, казва премиерът на страната Кая Калас по време на скорошната конференция в страната в средата на август, в която правителството на Естония споделяше добри практики и предизвикателства в сферата на електронното управление.

Първата услуга, която правителството на Естония започва да дигитализира, е едно наистина минимално жизнеспособно перо в страната, а именно – данъчната система. Разрешаването на гражданите да проверяват и коригират данъчните си декларации онлайн с включена собствена информация улесни изключително много както самата държава, така и данъкоплатците.

„Данъчните служители на практика нямаха роля в данъчните служби след завършването на процеса по дигитализация, защото, разбира се, една от причините е, че данъчната система е много проста, но другата причина е, че тя е много прозрачна и всичко е предварително попълнено с изчисленията от дейността на едно лице или корпорация, които държавната система е направила, на база на постъпилата в постоянно свързаните и циркулиращи информационни системи“, казва Калас. С други думи, работата на гражданите в този момент е била единствено да коригират онова, което им изглежда пропуснато или неточно отчетено от държавните системи.

След като обаче правителството на Естония вижда ползите от този обмен на данни между публичния и частния сектор, депутатите вземат решение да издават и цифрови идентификационни номера на гражданите и смарт карти, за да улеснят необходимото гражданско удостоверяване. Първоначално, хората са виждали много малко възможни приложения на издаването на една такава електронна смарт карта за самоличност, която замества познатата до този момент стандартна лична карта. Това обаче започва значително да се променя, когато правителството отваря нова система за самоличност, в която гражданите и частните компании имат достъп до различни справки на конкретни лични данни, до които са удостоверени да имат достъп.

„Дотогава гражданите и фирмите са влизали в информационните системи на правителството веднъж или два пъти годишно, само когато е трябвало да комуникират с правителството“, казва Калас

Електронните идентификационни номера на гражданите обаче днес са достъпни не само като смарт карти, но и като цифрови и мобилни идентификатори. Гражданите могат да ги използват за цифрови подписи и дори за гласуване онлайн – опция, въведена през … 2005 година, която 44% от естонците са използвали при последните избори през 2019 г. в страната.

Заплахи и прозрачност

Дигиталната инфраструктура на Естония изпита своето най-сериозно предизвикателство през 2007 г., когато руски хакери проникнаха в множество системи и предизвикаха големи смущения в обичайния механизъм на работа на системите. Системите за дигитална идентификация претърпяха и няколко по-скорошни атаки, включително пробив през лятото и изтичане на над 300 000 снимки на документи за самоличност, както и откриване на уязвимост във веригата за поддръжка на физическите лични карти през 2017 г. Това доведе до необходимостта от блокиране и подмяна на личните карти на около 760 000 граждани.

Правителството на Естония тогава реагира на ситуацията, като настоя за научноизследователска и развойна дейност в областта на сигурността на информацията, както и преминаване към по-защитени правителствени бази данни, чрез внедряването на технологичен принцип, който правителството на страната нарича „първата административна блокчейн технология в света“, като целта е защитата от подправяне на информацията и надеждно съхранение.

Тази KSI (Keyless Signature Infrastructure) блокчейн технология, стартирана през септември 2008 г., не представлява отворена мрежа от възли като тези, които захранват криптовалутите, а вместо това е частна блокчейн мрежа, под контрола на правителството.

Луукас Илвес, стратегически директор на Guardtime, компанията, разработила тази система, обяснява системата по следния начин: „Блокчейнът генерира токени, които предоставят доказателство за времето на подписване на дадена операция и данните за нея. Базата данни расте с около 2GB годишно. Слоят на оперативната съвместимост „X-Road” позволява на федералните правителствени бази данни да комуникират по между си и на частните компании да получават достъп до гражданските данни при необходимост.

Една от целите на тази система е да гарантира, че никой не трябва да въвежда едни и същи данни повече от веднъж. Както каза правителственият директор по информационните технологии Сиим Сиккут по време на конференция: „Каквото и да се случва в живота ви, можете да го документирате и да предадете необходимата информация само с едно взаимодействие, освен ако не искате да коригирате нещо.“

Това означава, че не е необходимо да попълвате отново и отново една и съща информация за живота си, на отделни хартиени или електронни формуляри, във всяка една институция, компания или организация, с която имате някакво взаимодействие. Тривиалните биографични данни за живота ви – като образование, възраст, местоживеене, финансова история и всичко останало, което често се налага да давате на всяка отделна институция, могат да бъдат достъпени само с един клик, когато дадете необходимото разрешение на заинтересованата организация.

И все по-често правителството на Естония се стреми да направи услугите си автоматизирани за гражданите – например генерирането на нови електронни самоличности за новородените, след като им бъде издаден акт за раждане, става почти без човешка намеса, а осигуряването на необходимото финансиране за раждане на дете, предвидено от естонското законодателство, както и изплащането на социални помощи за семействата, които имат право да се възползват от тях, става напълно автоматизирано – без да е необходимо гражданите да попълват дълги и сложни документи, та да бъдат обработвани от служители на гишета в институции и да се върви по добре познатите утежнени и тромави процедури.

Постоянният журнал от информация за всяко едно лице, който тази система генерира, позволява постоянен надзор от страна на гражданите, както и пълен достъп до това каква информация, къде се съхранява, както и кой получава достъп до нея. Това обяснява как е възможно гражданите на Естония, в чиято близка памет все още стои травмата от наблюденията и следенето от КГБ да се доверят на толкова много обработка на личните им данни от страна на правителството, като в същото време, германците например, остават изключително предпазливи по отношение на поверителността си, живеейки със спомена за наблюдението от страна на Щази.

„Нашето правителство обеща няколко неща, когато започна да създава цифрова Естония. И едно от най-ключовите от тях беше, че никога данните на нито един гражданин няма да бъдат използвани без неговото знание и конкретно разрешение за всяка една операция с личната му информация“, казва премиерът на страната.

Естонците изглеждат до висока степен уверени в надеждността и прозрачността на съхранението на данните им, но това се дължи на факта, че винаги могат да проверят и да видят точно кой е получил достъп до техните данни – както и да заведат съдебно дело, с признавани държавни доказателства, ако някой е получил нерегламентиран достъп до техните данни.

„Естонците бързо научиха, че правителството приема тази защита на данните много сериозно“, казва Калюлайд. „Вярвам, че естонските граждани наистина имат исторически контекст и предпоставки, които биха ги накарали да имат по-малко доверие в което и да било правителство, но благодарение на насочените усилия на настоящото управление на страната и стремежа за постигане на електронна прозрачност, доведоха до високите нива на доверие, които се наблюдават в момента“, допълва тя.

Важно е да се отбележи, че централизираната система за съхранение на гражданските данни и информация не се използва за целите на разследвания от страна на правоприлагащите органи или за целите на националната сигурност. Естония поддържа отделна база данни за скрито наблюдение, която съдилищата могат да проверят за „осигуряване на подходящия надзор“.

Правителствените служители по време на пътуванията си и международния обмен на информация и добри практики от сферата на електронното управление, редовно обсъждаха как държавата се възползва от доверието, спечелено в продължение на 20-годишното съществуване на компетентното електронно правителство. Това позволява на страната да внедри подобрения в сигурността, като замяна на остарелите ПИН кодове, използвани за защита на смарт картите срещу кражба в миналото, с биометрични данни, като пръстови отпечатъци, както се изисква и от разпоредбите и насоките на Европейския съюз.

През годините въвеждането на някои системи, модули и части от цялостната концепция за електронното управление е ставало по-трудно, спрямо началните стъпки, поне що се касае до процеса по изграждане на доверие, което се обяснява със засиленото безпокойство относно влиянието на технологиите върху поверителността. Интересното обаче е, че всъщност с развитието на системите на Естония, гражданите са започнали да осъзнават, с помощта на подходящите, фини и добре прецизирани информационни кампании, че с еволюцията на системите става далеч по-надеждна защитата на поверителността на хората. Институциите, компаниите и служителите на реда могат да проверят само един конкретен аспект, един конкретен детайл от живота на даден човек, докато той знае за това, без да разкриват още куп информация – и всичко това благодарение на единната система. Така например не е необходимо с проверката на самоличността на едно лице, служителите да получават веднага информация още за неговото образование, за неговата месторабота, за неговото финансово състояние и прочее. Това ни помага да изведем принципа, че колкото по-еволюирали и развити са едни системи за обработка на гражданските данни, толкова по-голяма поверителност се осигурява на потребителите.

Възможно ли е експериментът на Естония да се повтори и в големите сили, например САЩ?

Кевин Вербах, професор в Уортънското училище към университета в Пенсилвания и ветеран по технологичните политики от времето на администрацията на президента Клинтън, подкрепя идеята за използване на блокчейн системи за запазване на неприкосновеността на личния живот на гражданите. „Блокчейн отделя съхранението и споделянето на данните от тези, които оперират с тях. Ако например трябва да проверя дали имате валидна шофьорска книжка или ваксина срещу COVID-19, то мога да получа сигурно потвърждение от правителствените агенции, без да разкривам нищо друго за вас“, коментира той. Вербах не прави пряко сравнение, за да покаже контраста между сегашния навик на всички държави да оставят частните компании да получават достъп до огромни количества данни за потребителите, което често може да има катастрофални резултати, въпреки че системата на Естония също позволява на частните компании да съхраняват данни, предоставени чрез X-Road, както е посочено в индивидуалните договори, които се сключват със стопанските организации.

Джереми Епщайн, компютърен учен от Националната научна фондация на САЩ, който от години изследва сигурността на изборния процес, признава на Естония, че е успяла да направи гласуването по-устойчиво на купуване на гласове, изборни манипулации и сплашвания, като позволява на онлайн избирателите на сменят вота си неограничен брой пъти, докато не приключи изборния ден, като след всяка промяна системата разбърква и криптира бюлетините, за да се запази тяхната конфиденциалност.

Но той предупреждава, че страната не е успяла да защити избирателите от всички възможни манипулации и заплахи за неприкосновеността на вота. Така например избирателите са гласували от собствените си устройства у дома – безспорно удобство за много гласоподаватели, които се потвърждава и от високата избирателна активност, но далеч не винаги потребителските компютри и телефони са добре защитени от злонамерен софтуер. Така може да се окаже, че изборния процес в Естония не е толкова прозрачен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини