Защо лунните туристи на SpaceX няма да се разходят по повърхността на Луната

14
2767
Луната

Автор: Рафи Летзер (Rafi Letzter) 

Досега в човешката история само 12 души са стъпвали на Луната и всичките са астронавти на NASA. Още толкова хора са били в орбита около естествения спътник на Земята, без да могат да стъпят на нея и те също са астронавти на NASA. Но сега броят на вторите може да се увеличи, след като Илън Мъск обеща да изпрати в пътешествие до Луната японския милиардер Юсаку Маезава (Yusaku Maezawa) и още от 6 до 8 души от света на изкуството – хора, които японският милиардер ще избере. Те ще влязат в орбита около нашия небесен съсед на борда на SpaceX Big Falcon Rocket (BFR). Преди време Мъск обеща да изпрати космически туристи около Луната към края на 2018 година, но след това плановете се промениха и сега полетът е планиран за 2023 година.

По всичко личи, че Маезава ще заплати за круиза със значителна част от своето многомилиардно състояние. Но каквато и сума да плати (тя не се съобщава), това ще даде възможност на него и на неговия екип да се любуват на екзотичния и невиждан от толкова близо вид на Луната. Уви, никакво кацане на повърхността няма да бъде осъществено. Причината е, че целта на тази мисия по принцип е създаването на космически кораб, който може да изведе хора в лунна орбита и след това безопасно да ги върне на Земята.

Защо SpaceX не може да осъществи кацане на екипажа на повърхността на Луната?

Ако сте гледали полета на Аполо по телевизията през 70-те години, навярно сте забелязали, че командният модул – корабът, с който астронавтите долитат от Земята до лунна орбита и след това се връща на Земята, никога не каца на Луната.

Вместо това, всяко едно посещение на повърхността на спътника изисква два астронавта да се качат в лунния модул – нещо като капсула, и с нея да се спускат върху повърхността на Луната. Третият астронавт винаги чака в орбита в командния модул. След всяка лунна разходка, астронавтите отново се качват на лунния модул и се връщат в орбита около Луната, където командният модул ги прибира и те се връщат на Земята.

Но въпреки това, първоначалният план е бил друг. Още в самото начало на разработването на проекта Аполо, NASA сериозно се замисля за кацане на целия космически команден модул на Луната. Но специалистите на Агенцията бързо разбират, че кораб, който може да долети до лунна орбита, да кацне на Луната и след това да се завърне на Земята, ще бъде непрактично гигантски, дори и в рамките на мисията Аполо.

BFR на SpaceX е по-мощен от Сатурн-5 в мисията Аполо, но не много. Той може да изведе до 150 тона полезен товар в ниска орбита около Земята, докато Сатурн-5 може да изведе 140. Илън Мъск също мислеше да осъществи кацането на BFR, но после се отказа. NASA се отказа още през 1960-та година. И така се поражда идеята за свръхлек лунен модул, специално пригоден за лунни разходки.

Защо SpaceX не създаде свой собствен лунен модул?

На теория, няма никакви причини SpaceX да не направи подобен модул. Да си припомним, че космическата компания на Мъск управлява редица свръхсложни бустери, които извеждат товари в космоса и след това без проблеми се приземяват. Нещо за което NASA не можеше и да мечтае през 60-те години на миналия век. А и Мъск, както сериозно, така и на шега, многократно е заявявал, че един ден неговата компания ще приземи хора на Марс.

Но реалността е такава, че строежът на лунен модул за кацане е съвсем друг проект, който ще „отхапе“ сериозен къс от бюджета на ракетата. Между 1963 и 1972 години проектът само на лунния модул струваше на NASA $2,24 милиарда. Това съвсем не е малко в сравнение командния модул който струваше на Агенцията $3,73 милиарда и ракетата Сатурн-5 още $6,42 милиарда. Като се вземе предвид инфлацията през изминалите години, днес същият модул за кацане ще струва около $17 милиарда. Още навремето, изграждането на този модул е принудил специалистите да правят безкрайни съкращения и икономии, за да го направят максимално подходящ за мисията до Луната.

Водещият инженер на проекта Томас Кели пише в своята книга, че оригиналният дизайн на лунния модул е включвал кабина с две широки кресла и широки панорамни подсилени стъклени прозорци, за да могат астронавтите да виждат своето кацане. Само че през януари 1968 година, когато е осъществен първият полет на Аполо без екипаж, модулът включва малък триъгълен илюминатор и система от кабели и скоби, която държи космонавтите изправени. Точно заради това, през 1969 година, когато NASA прави тестовия полет с екипаж и лунен модул в ниска околоземна орбита на борда на Аполо 9, астронавтите наричат този модул „Паяка“. Понеже има много кабели и твърде странен извънземен вид.

В рамките на този проект е възможно спускането на Луната на само двама души наведнъж. Въпреки че по-късните опити показват, че модулът се справя и с по-тежки товари.

Разбира се, лунният модул за кацане на SpaceX трябва да достави на повърхността на Луната всички пасажери. При това с много по-високи нива на безопасност и комфорт, в сравнение с решението на NASA. Всички тези проблеми са сериозни препятствия, пречещи на SpaceX да даде възможност на космическите туристи да се разходят по повърхността на Луната.

В края на краища проблемът е в хората

Ако целта на SpaceX бе изследването на Луната и нейната повърхност, то Мъск сравнително лесно би се оправил с това. Сегашните висококвалифицирани и опитни астронавти могат дълго да остават в ограничено пространство сред множество прибори, наблюдавайки кацането от малък илюминатор. По този начин остава повече място за научната апаратура.

Но независимо колко добре ще подготви SpaceX космическите туристи, те ще си останат далеч от професионалните летци-астронавти. Ясно е, че те няма как да станат специалисти по космическите скафандри и едва ли ще успеят да приземят модула. А това означава, че ако SpaceX се опита да ги достави на повърхността на Луната, то космическият кораб и лунният модул трябва да се управляват дистанционно. Точно това е трудното, понеже сигналите достигат със закъснение от 2 секунди. Опитните астронавти могат да се оправят с управлението на космическата техника и да отстранят възникналите проблеми на място.

Разбира се, нищо не пречи в екипажа да има опитни астронавти. Но това означава, че бъдещият лунен модул ще трябва да превозва и каца повече хора, при не токова комфортни и безопасни условия, в сравнение, ако това бяха само астронавти с научно оборудване на NASA.

Ето защо, по-евтино и по-просто е да се изпратят космически туристи в ниска орбита около Луната, които ще могат да заснемат невиждани места от естествения спътник на Земята и да се насладят на нейния уникален вид. Без участието на професионалисти, на които туристите само ще пречат да си вършат работата.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
8 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
ще ги качат поне на орбитаАлексfgggТойКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Днес технологиите са доста по-напреднали в сравнение с 60-те години на 20-век, има нови по-добри материали, по-качествени и точни машини и инструментариуми за производството на частите и т.н. и създаването на лунен модул без съмнение ще е по-евтино. Но все пак, въпреки това, няма да е по джоба на Мъск. Поне засега и в най-близко бъдеще.

Миню
Миню

Нищо не пречи на НАСА да предоставят на Мъск своя лунен модул в името на науката и прогреса и туристите да кацнат на Луната.

Кольо
Кольо

Хм, а Мъск какво да го прави модула?

favr
favr

понеже „Paзбиpa ce, лyнният мoдyл зa ĸaцaнe нa ЅрасеХ тpябвa дa дocтaви нa пoвъpxнocттa нa Лyнaтa вcичĸи пacaжepи. Πpи тoвa c мнoгo пo-виcoĸи нивa нa бeзoпacнocт и ĸoмфopт, в cpaвнeниe c peшeниeтo нa NАЅА.“

Мирослав
Мирослав

Последното стъпване на Луната е преди повече от 45 години. Тогава се е случило нещо, за което никой не говори или се говори малко. А то е че за известен период от време са изгаснали всички уреди и на астронавтите ясно им е било казано, че са нежелани там. След това всичко се е възстановило и по-живо, по-здраво.

Алекс
Алекс

И само ти и останалите станиолени глави имате тази информация от достоверен источник…

харри
харри

Лунните туристи няма да се разходят по Луната защото никога и никой не се е разхождал.
Просто никога не са го можели.

Той
Той

Няма да стъпят, щото ще летят до Невада, до някоя военна база 😂😂😂

Е, що бе?
Е, що бе?

Може и да изстрелят лековерните баламурници на околоземна орбита и да ги оставят да обикалят няколко дни. Докато в същото време на вътрешните екрани им показват пейзажи от Луната и ги уверяват, че в момента се намират точно над тях 🙂 А ако попитат тъпите туристи що гледат навън само през екрани, а не през илюминатори, хората на Мъск винаги могат да измислят някоя достоверно звучаща лъжа – например че е заради опасно високите нива на радиация, които искат оловна екранировка…

Той
Той

Аз не вярвам че и до орбита ще ги изпратят

ще ги качат поне на орбита
ще ги качат поне на орбита

По чисто икономически съображения. По-евтино ще им излезе да ги вдигнат и да ги повъртят няколко дни около Земята, отколкото да им плащат 6-цифрена месечна пенсия до края на живота им като НАСА на Армстройнг, за да си държи устата затворена.

Agentpat™
Agentpat™

Досега, в човешката история, никой човек не е стъпвал на Луната.

Кольо
Кольо

Аз до вчера не бях виждал негри с очите си на живо, значи според мен такива не са съществували, преди да ги видя.

fggg
fggg

Само руснаците