fbpx
28.8 C
София

Златни наночастици превръщат светлината в електричен ток

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Група изследователи от пенсилвански университет, водена от професор Dawn Bonnell, предложи оригинална версия за преобразуване на слънчевата светлина в електричен ток. Според думите на изобретателите, разработената от тях технология може да бъде използвана не като слънчева батерия, а като компонент, който предоставя самостоятелно задвижване на електрически вериги или в качеството си на клетка за съхранение на данни.

Представеният фотоволтаичен елемент е образуван от чувствителни към светлина златни частици, поставени върху стъклено покритие на малко разстояние една от друга. При стимулация на електроните посредством оптични лъчения, те започват да се движат по повърхността на златните наночастици, образувайки така наречения „повърхностен плазмон”, който предизвиква потока на електрическия ток през молекулата.

Според думите на Бонел, ако при мащабирането на подобна схема не отговарят на някои неизвестни за сегашния ден фактори, то може да се създаде структура с дебелината на човешки косъм и дължина един инч, която ще е способна да предостави електрически ток със сила 1 ампер при напрежение 1 волт. В допълнение, изследователите смятат, че предложената от тях фотоволтаична схема може да бъде използвана за кодиране на битове, използващи се за запис не на електричен заряд, а за излъчване на светлина.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини