Излезе десктоп средата Cinnamon 4.4 за Linux Mint

3
1249

След пет месеца работа бе представена графичната десктоп среда Cinnamon 4.4, в рамките на която Linux Mint общността развива тази версия на GNOME Shell, файловия мениджър Nautilus и мениджъра на прозорци Mutter, който представя тази десктоп среда във вид на класическия GNOME 2 стил с поддръжката на най-удачните компоненти от GNOME Shell. Cinnamon се базира на GNOME модули, които не са свързани с външни зависимости към GNOME и се разпространяват отделно. Новата версия на Cinnamon ще бъде включена в Linux дистрибуцията Linux Mint 19.3, която трябва да излезе малко преди коледните празници.

Основни нововъведения в Cinnamon 4.4:

  • Подобрена е работата с дисплеи с висока плътност на пикселите (HiDPI). В настройките на езика и в хранилищата са подменени иконките с националните знамена, които досега на HiDPI екраните изглеждаха леко размити. Повишено е качеството на изображението при предварителния преглед на документите и темите на интерфейса.

Представени са аплетът XAppStatus и API XApp.StatusIcon, с които е реализиран алтернативен начин за показване на иконките на работещите приложения в таскбара. XAppStatus и API XApp.StatusIcon решава проблемите, възникващи при използването на Gtk.StatusIcon, в който се използват 16-пикселни иконки, които създават проблеми с HiDPI дисплеите и в които се използват остарели вече софтуерни технологии като Gtk.Plug и Gtk.Socket, които не са съвместими с GTK4 и Wayland. За решаването на тези проблеми в Ubuntu бе предложена системата AppIndicator, но тя не поддържа цялата функционалност на Gtk.StatusIcon и като правило изисква преработването на другите аплети.

XApp.StatusIcon също като AppIndicator прехвърля изобразяването на иконките да става чрез самия аплет, а не от приложението, като се използва DBus за обмен на необходимата информация. Показването на изображенията с помощта на този аплет дава качествени иконки с всякакви размери и решава всички проблеми с тези изображения. Аплетът подава информация на приложенията за събитията, като например кликването върху иконката. Това също става чрез DBus. За осигуряване на съвместимост с другите десктоп среди е добавен пакета App.StatusIcon, който разпознава наличието на аплета и при необходимост прехвърля събитията към Gtk.StatusIcon и по този начин иконките на старите приложения се изобразяват чрез Gtk.StatusIcon

  • Добавен е софтуерен модул на Python за управление настройките на екрана
  • Преработено е и е опростено контекстното меню
  • Добавена е поддръжката на скрити уведомления, които не отвличат вниманието
  • Направена е оптимизация на менюто за приложенията, с което осезателно е увеличена неговата скорост на работа, преработен е начинът за обновяване на менюто и е дадена възможност за скриване на раздела показващ най-често използваните приложения и документи
  • Добавена е настройка за изключване на тъчпада при включване на външна мишка
  • Поддържат се теми с висок контраст
  • В настройките на файловия мениджър Nemo е дадена възможност за цялостна промяна на контекстното меню
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
2 години

„16-пикселни иконки“
Каквото и да значи това, звучи твърде зле, като за навечерието на третото десетилетие на 21-век.

dedal
dedal
Отговор на  Кольо
2 години

Значи 16х16 такива са и на win и osX

greed
greed
2 години

страшно се радвам ….. че съм с Windows