Излезе новата операционна система Elementary OS 5.0 Juno

32
3632
Elementary OS 5.0 Juno
Преди няколко дни бе представена новата версия на операционната система Elementary. Това е Elementary OS 5.0 Juno, в която има редица подобрения и промени.

Elementary OS е бърза, отворена и конфиденциална алтернатива на Windows и macOS. Разработчиците споделиха, че през изтеклата година са работили много усърдно, за да представят една наистина добра Linux дистрибуция, получила кодовото име Juno.

Новата дистрибуция предлага по-съвършен потребителски интерфейс, повишена производителност и е подходяща както за начинаещите, така и за опитните потребители. Самата платформа е на едно много по-високо ниво.

Какво ново предлага Elementary OS 5.0 Juno

Изчистеният магазин за приложения

AppCenter е вграденият магазин за приложения, от който потребителите могат да зареждат както безплатни, така и платени приложения, специално създаден за тази операционна система. В обновения магазин се тества новата технология „Плати, колкото пожелаеш“. Тоест, разработчиците и програмистите качват в магазина своите приложения и поставят препоръчваната от тях цена. Потребителите могат сами да преценят и изберат, колко да платят за съответното приложение. Възможно е да се въведе цифрата „0“ и приложението да се изтегли безплатно.

Обновеният текстов редактор Code

На текстовия редактор Code е обърнато много повече внимание в сравнение с неговия „колега“ Loki. Редакторът е направен от програмисти за програмисти.

Вниманието е фокусирано предимно върху работата по писането и редактирането на сорс код. Функциите и подпрограмите, номерирането на редовете, управлението на папките на проектите, анализът на символите и още много други – са предварително включени и добре настроени. Добавена е и нова тъмна тема, която дава тъмен стил както на приложението, така и на написания сорс код. И още, добавена е пълната интеграция с Git.

Новият файлов мениджър

Кодът е изцяло пренаписан, изчистен и структуриран. Използват се повече стандартни библиотеки вместо вътрешни функции. Обновени са цветовете на папките има нови иконки.

Музиката

Приложението Music в Elementary OS 5 Juno вече е с по-опростени и удобни елементи, а интерфейсът е съвременен и изтънчен. Информацията за албума, траковете и рейтинга сега се показват в изчистен страничен панел.

Терминалът

В новата версия терминалът е усъвършенстван и е по-добре адаптиран към разработчиците и работния процес. Добавени са двете нови цветови теми Solarized Light и High Contrast.

Браузърът Epiphany

Epiphany е съвсем лек браузър, базиран на WebKit. Той поддържа всички HTML5 и CSS3 функции, както и съвременните уеб стандарти. Epiphany поддържа Firefox Sync и може да синхронизира информацията между Elementary OS и мобилното устройство, използващо Firefox.

Друго

  • Новият режим Night Light. Тази функция има ръчен и автоматичен режим за настройка на параметъра Sunrise to Sunset. Режимът променя цветовата температура на дисплея, като намалява излъчването на синия цвят през нощта. По този начин очите на потребителя се уморяват значително по-малко и се избягва безсъницата.
  • Вградена е поддръжката на функцията Picture-in-Picture, която важи както за видеа, така и за стандартни програмни прозорци. Достатъчно е да се натиснат клавишите ⌘(Window) + F и да се избере програмен прозорец или просто област и в ъгъла на дисплея се появява съответното изображение. То се намира над всички други прозорци и е възможно да се променят неговите размери и местоположение
  • Добавени са няколко анимации на иконките – иконката за уведомленията „звъни“, когато пристигне съобщение, Bluetooth и Night Light иконките реагират на включване и изключване и т.н.
  • Изцяло нови звуци за различните потребителски действия – могат да се включват, изключват и променят
  • Новата Elementary OS 5 Juno се базира на Linux ядрото 4.15, осигуряващо значително по-добра хардуерна поддръжка и по-висока производителност в сравнение с предишните версии на Linux Kernel.

 


Elementary OS е известна като може би най-красивата Linux дистрибуция. Но нейната нова версия добавя стабилност и безпроблемна работа с на практика всякакъв хардуер. Добавени са редица нови опции, които ще са полезни за всички потребители.

Ако използвате по-стара версия на Elementary OS или се замисляте, каква Linux дистрибуция да започнете да използвате, определено се препоръчва новата Elementary OS 5.0 Juno.

32
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
19 Отговори на коментарите
22 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
22 Автори на коментарите
dedalтасакиИзключете коментаритеAxOxPeter Pan Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
112
112

Наистина добра дистрибуция но смятам Deepin за по-красива.

DEEPIN
DEEPIN
Salif
Salif

Deepin е по-красива

dada
dada

Още с първото изречение ме загубихте, защото е точно като рекламите и медиините глупости „Elementary OS е бърза, отворена и конфиденциална алтернатива на Windows и macOS.“

Не работи с .exe файлове => не е алтернатива на уиндоус, сетинГЗ?

LTSC
LTSC

Като не работи с exe файлове не можеш да браузваш или да работиш с офис документи ли бе джингиби?

112
112

Мога да се браузва, гледат филми, офисна работа и т.н. без да работи с ЕХЕ.
Всичко което правя на десктопа с Уиндолс правя и на лаптопа с линукс.
Чиста аклтернатива за средностатистическия потребител.

Тралала
Тралала

И с ехе-та работи! Достатъчно е да си инсталираш Wine и можеш да си пуснеш доста любими Уиндоуски програми. Но Ти препоръчвам да се запознаеш преди така лесно да се откажеш.

Peter Pan
Peter Pan

Ubuntu и windows 7 на един и същ лаптоп. Лумбагото за нет и разни заигравки. За авто диагностичните програми за колите, управление на 3д принтер, рутер(CNC, не Wifi) т.н. боазата. Защото си бачка а и програмите които аз ЛИЧНО ползвам не искат да тръгнат или да работят като свят под Wine. A да мазохиствам с виртуалки.. при все че мога да си карам с което си работи.. защо?

Тралала
Тралала

И още нещо – ElementaryOS не е Windows, тя е АЛТЕРНАТИВА на Windows.

dada
dada

Пичаги, не е формулирано правилно, подразбира се все едно нещо, което може да измести Уиндоуса по принцип на работа. Това си е една от многото линукс дистрибуции.Изглежда добре, няма спор. Wine не се справя добре с нещата като цяло, също така не пиратствам игри, така, че няма как да имам нормално работещ легален линукс, след като трябва да тегля кракнати игри за него. В стийма от библиотеката ми от 1000 заглавия остават няма и 1/3-та. Линукса е добър замисъл като цяло, като идеи и всичко, но на практика не се справя с допълнителни компоненти, да речем имах Asus xonar dg… Виж още »

на4о
на4о

Deepin има по-голям шанс защото е Китайски, защото е по-нов проект, защото не променят идеите си в движение, защото бързо реализират идеите си на практика, защото при по-малка реклама набират повече (истински) потребители и популярност…
Не искам да коментирам без да съм пробвал версията (5.0, а не 0.5 – почти като в една друга ОС, истинска обаче), но ще го направя скоро.

DEEPIN LinuX
DEEPIN LinuX

Не е нов проект..от 2004та е..идеите ги променят (беше Убунту базиран и го промениха на Дебиан),не ги реализират бързо.Останалото е вярно.
Елементарито са си олигофрени…още няма бутон за минимализиране…

на4о
на4о

Вярно бе, не е нов. Забравям.

Трол
Трол

Базирана на убунту :-)) . Мъкакааа , мъка !

Игнациус Райли
Игнациус Райли

Имам Уиндоус 7 и дял, в който инсталирам различни дистибуции на Линукс. Задържах се няколко месеца с Linux Mint 19 „Tara“ – MATE … Да взема нещо друго да пробвам вече.😎

DEEPIN LinuX
DEEPIN LinuX

Вижте, когато говорим за ‘полирано’ дистро, Диипин (Deepin) e най-красивото дистро out of the box.Да KDE има куп възможности и можеш да си го направиш, както искаш, но под дефалт Deepin e No. 1.Не е перфектно и във версия 15.07 имаше не малко проблеми,но бързо бяха отстранени.Наистина много красиво и приятно за работа дистро!

http://store.picbg.net/pubpic/D3/B5/17c6b96cdef1d3b5.png
http://store.picbg.net/pubpic/3D/BD/aca1898378233dbd.png
http://store.picbg.net/pubpic/ED/AC/983121aa649aedac.png
http://store.picbg.net/pubpic/CB/16/100b761408b2cb16.png
http://store.picbg.net/pubpic/6A/08/84d345a229cf6a08.png
http://store.picbg.net/pubpic/23/37/be87a1bc39f92337.png
http://store.picbg.net/pubpic/05/42/03c2717256010542.png

И. Спиридонов
И. Спиридонов

Щом идва от Китай, не го ползвам, съжелявам, но с толкова много скандали за правителствено следене в комерсиални продукти, предпочитам да ме следи Запада, защото поне е демократичен и пазарно ориентиран, китайските комунисти и руските рашисти – да си ползват те продуктите и да оставят нормалните на мира.

LTSC
LTSC

Мда добра логика,браво!

root
root

на мен ми изглежда.. грозно.. или по точно казано все едно е минало през bootstrap.. 🙂 flat and default.. btw дистрибуцията ти е на български.. или това са просто снимки от нет-а?

LTSC
LTSC

Не можеш да угодиш на сите маймуни…факта,че е топ 30 в distrowatch с над 300 свалания дневно сред няколко стотин дистрота е показателен.

Танко
Танко

Ша ви забия само един въпрос:
Моа ли си права шорткъти с едно кликване на десктопа или не моа?
Питам аз и отговор не искам!

AxOx
AxOx

До Тинко – ДА , можеш при Линукс Минт.
Намираш програмата от менюто, десен бутон и избираш „Добави към Десктопа“

Ето и кратко ръководство със снимки:
https://superuser.com/questions/1219947/how-to-create-shortcuts-to-application-on-the-desktop-on-linux-mint-18-or-up

root
root

Танко отговор не иска.. просто троли 🙂

AxOx
AxOx

Абе user – ти четеш ли какво се пише или си пишеш реторично като Танко?!
Дал съм ти отговор с две изречения как става и даже препратка с ръководство където има снимки съм дал… Вие четете ли или само тролите?!

dedal
dedal

По голяма простотия не бях чувал. Значи ако отидеш на състезание за глупаци, ще си на 2 място защото си глупав.
1. Всеки файлов мениджър копира на всякъде където имаш права.
2. Няма как да копираш в etc от съображения за сигурност
3. Ако много държиш да преинсталираш linux на два месеца. Винаги от файловия менаджер можеш да си избереш отвори като админ ( познай в коя OS го има същия бутон. Подсказка започва с w и завършва с indows)
4. Ако пуснеш каквото и да е на linux с команда su пример:
su pluma
Ако тръгне, на секундата правя барбекю и си VIP гост.

тасаки
тасаки

Ако смяташ, че не е проблем да копираш файл до папка, за която потребителят ти няма права, то какво да кажа за компютърната ти грамотност.

dedal
dedal

Е то по твоята логика като направят win
Дето като цъкна на текстов файл и да ме попита: да изпълня, да изпълня в конзола, да отворя за редакция или да откажа операцията. Така и win ще го броим за OS.
Оп май прекалих, не си достатъчно умен за да знаеш какво правят всички бутони когато отваряш файл. А и съм сигурен, че нямаш идея и кога точно се появяват тези бутони.

Танко
Танко

СУРОВА РАБОТА!