fbpx
7.6 C
София

Излезе първата стабилна версия на Arti – официалната реализация на Tor на програмния език Rust

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Създателите на анонимната мрежа Tor представиха първата стабилна версия (1.0.0) на проекта Arti – Tor клиент, написан на езика за програмиране Rust. Версия 1.0 е маркирана като годна за използване от обикновените потребители, осигуряваща същото ниво на конфиденциалността, удобство на работа и стабилност, както и оригиналната реализация на програмния език Си. Стабилизиран е и основният API за използване на различните функции и в други приложения. Кодът се разпространява под Apache 2.0 и MIT лицензите.

За разликата от Си реализацията, която в началото е проектирана като SOCKS прокси, а едва след това пригодена за други нужди, Arti от самото начало е изграден във вид на модулна библиотека за вграждане, която може да бъде използвана от външните приложения. Освен това, при разработването на новия проект е взет предвид целия натрупан досега опит за разработването на Tor, като по този начин са избегнати архитектурните проблеми от миналото. По този начин проектът е станал по-модулен и по-ефективен.

Като основна причина за пренаписването на Tor на Rust се посочва стремежът за създаване на много по-защитен код с помощта на програмен език, който осигурява безопасна работа с паметта. И още, Rust дава възможност за постигането на значително по-голяма скорост на разработване в сравнение с езика за програмиране Си. Това се постига благодарение на яснотата и изразителността на Rust и неговите строги правила, благодарение на което не се губи време за двойни проверки и за писане на излишен код.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини