fbpx
0 C
София

Излезе Tor 11.5 с възможност за заобикаляне на интернет цензурата

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

След 8 месеца разработване бе представена новата версия на специализирания браузър Tor Browser 11.5, базиран на ESR версията на Firefox 91. Браузърът е фокусиран върху осигуряване анонимността, безопасността и поверителността, като абсолютно целият трафик преминава през Tor мрежата, като по този начин няма как дори да се определи IP адреса на потребителя. Представени са версии на Tor за Linux, Windows и macOS.

За осигуряване на допълнителна защита в пакета на Tor Browser е включено разширението HTTPS Everywhere, което позволява криптирано на трафика със всички сайтове, където това е възможно. За намаляване на риска от атаки чрез JavaScript и блокирането на плъгините се използва допълнението NoScript. За справянето с блокирането и инспектирането на трафика се използват fteproxy и obfs4proxy.

За организирането на криптиран комуникационен канал в среди, които блокират всякакъв трафик, различен от HTTP, се предлагат алтернативни транспорти, които дават възможност за заобикаляне опитите за блокиране на Tor в Китай. За защита от следене и профилирането на потребителите са изключени или ограничени API WebGL, WebGL2, WebAudio, Social, SpeechSynthesis, Touch, AudioContext, HTMLMediaElement, Mediastream, Canvas, SharedWorker, WebAudio, Permissions, MediaDevices.enumerateDevices и screen.orientation. Допълнително са изключени и напълно блокирани телеметрията, Pocket, Reader View, HTTP Alternative-Services, MozTCPSocket, „link rel=preconnect“, модифициран е libmdns.

В новата версия:

  • Добавен е интерфейсът Connection Assist за автоматизирана настройка на заобикалянето на опитите за блокиране на Tor. Досега при цензуриране и блокиране на Tor трафика се налагаше ръчно да бъде активирана нова мостова връзка, което ставаше в настройките. В новата версия заобикалянето на цензурата става автоматично, без каквито и да било ръчни промени в настройките – при проблем с връзката се взимат предвид начините за блокиране на Tor в различните държави и се избира най-удачния начин за справяне. В зависимост от местоположението на потребителя се зарежда предварително подготвеният за конкретния случай набор от настройки, избира се алтернативна транспортна схема и се осъществяват нови мостови връзки.

За зареждането на списъка с мостовите възли се използва инструментариума moat, използващ техниката domain fronting,

  •  Променен е дизайнът на страницата на конфигуратора с настройките на Tor мрежата, като по този начин са улеснени ръчните настройки на връзката, ако автоматичното избягване блокирането на Tor трафика не сработи.

  • В пакета е включена документацията от сайта tb-manual.torproject.org, към която в конфигуратора са вмъкнати линкове. Това означава, че ако има проблем с интернет връзката, документацията е налична чрез офлайн режим. Тази документация може да бъде разгледана и чрез менюто Application Menu > Help > Tor Browser Manual, както и чрез служебната страница about:manual

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини