fbpx
2.8 C
София

Излязоха първите бенчмарк тестове на новата Windows 11

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Вече знаем, че Microsoft ще представи следващото поколение на своята операционна система на 24 юни тази година. Но вчера в интернет пространството се появи ISO образа на инсталационния диск на новата ОС и и информацията за Windows 11 постепенно започна да се натрупва. Сега специалистите от уеб-портала HotHardware сравниха показателите при синтетичните тестове на едни и същи компютърни конфигурации, като едната работи под управлението на Windows 11, а другата с актуалната към днешен ден версия на Windows 10.

Бенчмарк тестовете са направени на лаптоп модел Dell XPS 13 9300, базиран на процесора Intel Core i7-1065G7. Едновременно с това са направени същите тестове на лаптопа Lenovo IdeaPad Slim 7, в който се използва чипа AMD Ryzen 7 4800U. Специалистите обърнаха внимание, че инсталирането на Windows 11 почти не се различава от това на Windows 10. При първата инсталация, както всички други, те забелязаха, че звукът при стартирането на операционната система е друг и че има промени в таскбара, като иконките за стартиране на различните програми са разположени по средата.

Въпреки че това е съвсем ранна тестова компилация, експертите на HotHardware направиха няколко теста, които имат за цел да сравнят производителността на новата ОС с нейния предшественик. В Geekbench операционните системи Windows 11 и Windows 10 показаха съпоставими резултати, като разликите са в границите на допустимата грешка.

Но в PCMark 10 започват да се появяват разлики, които явно не са в полза на Windows 11. Разликите не са много големи, но осезателни. Може да се каже, че Windows 10 има явно преимущество в теста Essentials. От друга страна, при теста Digital Content Creation нещата изглеждат по друг начин – там Windows 11 е по-бърза, но само при лаптопа, базиран на процесора на AMD.

В теста за производителността на браузърите Speedometer 2.0 оценката на Windows 11 е по-висока от тази на Windows 10. Но тук явно е допусната грешка, понеже са използвани различни версии на браузъра Chrome и разликите може да се дължат именно на това. При същите тестове фирмения браузъра на Microsoft – Edge демонстрира резултати, сходни с тези на Chrome.

В Cinebench R23 резултатите от тестовете в еднонишков режим почти не се различават при двете ОС, но при работа с няколко нишки Windows 11 показва с около 10% по-ниска производителност.

В 3DMark Night Raid компютърът с процесора на AMD показва сходна производителност, докато в същото време лаптопът, базиран на чип на Intel е с около 4% по-бавен.

Разбира се, това е една съвсем ранна компилация на Windows 11 и Microsoft тепърва ще се заеме с оптимизацията на своята нова операционна система. Според появилата се неофициална информация масовото разпространение на Windows 11 трябва да започне тази есен.

Едновременно с това се появиха съобщения, че разпространените в различните торент-тракери дискови образи на Windows 11 имат много вируси и най-различен малуер. Необходимо е да се внимава.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини