Изобретиха лепило, което ще направи процесорите значително по-бързи

8
26

Изследователи от компаниите IBM и 3M са изобретили прост способ за „ускоряване“ на компютърния чип до хиляда пъти. Както се заявява в разпространеното от двете фирми-производителки на компютърни компоненти прессъобщение, създаденото от тях електрическо „лепило“ може съществено да повиши производителността на процесорите. Това се осъществява чрез нанасянето му между слоевете на подредените един върху друг полупроводници.

Този метод ще позволи създаването на комерсиални микропроцесори, „слепени“ от сто отделни чипа. Нещо повече: централният процесор може да бъде „опакован“ заедно с микросхемите и полупроводниците, което ще доведе до създаването на стотици пъти по-мощни компютри, смартфони и таблети. При това тези чипове няма да прегряват – лепилото ще отвежда топлината от чувствителните компоненти като логическите схеми, например.

По думите на говорителя на IBM Майкъл Корадо, първите „залепени“ процесори ще се появят на пазара през 2013 година. Той отбеляза, че отначало такива процесори ще бъдат достъпни за сървъри, а след още една година – и за потребителски устройства.

В края на миналата година шотландски учени разработиха процесор, побиращ хиляда ядра. Според изследователите, той работи двадесет пъти по-бързо от всички съществуващи днес чипове, като при това използва много по-малко електроенергия. Въпреки това обаче, използването на такива процесори в настолните компютри е силно ограничено.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
danchobg
danchobg

Интересно, много даже мисля че до 10 години това от което пиша това ще се равнява на тогавашна прахусмокачка.
Но не разбрах това: „Въпреки това обаче, използването на такива процесори в настолните компютри е силно ограничено.“ ???

danchobg
danchobg

, но технологията е идеална за ел. четки за зъби ?

maxim4o
maxim4o

И когато се стигне 16 нанометра, многопластовия способ ще остане единствен.
А в 3 измерения скоростта може да расте още поне 50 години.

one-77
one-77

Цитат:


При това тези чипове няма да прегряват


Това значи ли, че процесора въобще няма да има нужда от каквото и да е охлаждане? Освен това технологията приложима ли е в други компоненти? Стана ми интересно, затова който има повече инфо да драска.

danchobg
danchobg

сега с тази простотия май ще може да се обузда животното Unlimited detail

sliderum
sliderum

Ба вече се споменават също и 6нм(от Интел), 5нм(от Тошиба) и май няма да има скорошен край в миниатюризацията. Ще се напредва в областта, докато просто не стане икономически неизгодно, или наистина се стигне до непреодолима величина…

3dfx
3dfx

sliderum,незнам как ще преминат чисто физическата лимитация под 16nm,както каза maxim4o поради факта,че проводящите елементи стават толкова малки,че електронито буквално могат да прескочат от проводящата си линия в друга съседна дирекно или да се получи от части под формата на отечка.също чисто физически е и факта,че при таквиа малки размери с течение на времето или промяна в режима на захранването може да доведе до необратими повреди по тези миниатюрни наистина П.П. елементи.

sliderum
sliderum

Ох, не ме питай, но предишната граница от 100нм изтъкваха поради същата причина, а сега вече се изработват процесори с 22нм гейт…